Isparta’nın Tarihi Turistik Yerleri | 17 Tarihi Yer
İçindekiler
- 1. Isparta Müzesi
- 2. Uluborlu Müzesi
- 3. Bediüzzaman Said Nursi Evi
- 4. Uluborlu Kalesi
- 5. Aya Baniya Kilisesi (Aya Payana)
- 6. Ertokuş Medresesi
- 7. Men Tapınağı
- 7. Kutlubey Ulu Camii
- 9. Aya Stefanos Kilisesi
- 10. Sığırlık Kalesi 1 ve 2
- 11. Adada Antik Kenti
- 12. Dündar Bey Medresesi
- 13. Eğirdir Kalesi
- 14. Firdevs Paşa Camii ve Medresesi
- 15. Yalvaç Müzesi
- 16. Psidia Antik Kenti (Antiocheia Antik Kenti)
- 17. Taş Oda Konağı
Isparta gerek turistik gerekse tarihi alanlarıyla başyapıtlarıyla bilinmektedir. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış olan Isparta, Anadolu’nun eşsiz güzelliklerini ve medeniyetlerin mimarisini gün ışığına çıkartıyor. Isparta’nın tarihi yerleri arasında birçok mekân karşınızda.
1. Isparta Müzesi
Yatay ve dikey şekilde oluşturulmuş Isparta etnografya ve halı müzesi, Türkiye de tarihi yerler arasındadır. Dış mimarisindeki gül heykelleri, Isparta gülünün eşsiz kokusunu yansıtıyor. Müzenin giriş kapısı Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin karışımı şekilde oluşturulmuştur. Ayrıca kapıda hiç çivi bulunmamakta ve tamamen el işçiliğidir. Yapı da bulunan Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izleri, müzenin tarihi kokusunu gözler önüne seriyor.
Kapıdan içeri girdiğinizde uzun bir yolculuğun içine çekileceksiniz. Müzenin her katındaki eserler farklı duyguları barındırmaktadır. Heybelerden eski el eşyalarına kadar birçok eser bulunmaktadır. Isparta’nın simgesinden olan 4000 halı da yine bu müzede sergilenmektedir. Her katında onlarca halı bulunan müzeyi günde yüzlerce kişi ziyaret ederek tarihin yeniden canlanmasını sağlıyorlar. Isparta gezilecek tarihi yerler arasına giren bu müzeyi Isparta gezinize eklemelisiniz.
2. Uluborlu Müzesi
İki katlı olarak oluşturulan Uluborlu Müzesi, dış bahçesinde sergilenen eserlerle tarihe ışık tutuyor. 2007 yılında açılan bu yer, ilçe merkezlerden toplanan etnografik eserler ile 150 küsür esere ev sahipliği yapıyor. İlk katta Uluborlu’nun demircilikte usta olduğunu gösteren demircilik eserleri bulunmaktadır. Kapı kilitleri ve koşum takımları bulunan ilk kat Uluborlu’nun yeteneklerini göstermektedir.
Ayrıca ilk katta mutfak araç gereçleri ve hamam kültürümüzde kullanılan araçlar yer almaktadır. Semaverler, siniler, tabaklar ve boynuzdan yapılan kaşıkların yanı sıra bakır güğüm hamam tasları gibi eserlerde görülmektedir. Müze de ayrıca kadınlara ve erkeklere özel olarak ayrılmış ve giysiler barındıran iki bölüm yer almaktadır. Müzik aletleri, seramik araçlar, okuma vitrini ve ev halinin günlük yaşamını yansıtan müze, Isparta gezilecek tarihi yerler listesi arasında yer alıyor.
3. Bediüzzaman Said Nursi Evi
Girişin ücretsiz olduğu Bediüzzaman Said Nursi Evi, Said Nursi’nin yaşadığı döneme ait eşyalarından oluşuyor. Sarıklardan ocağa birçok eşyanın bulunduğu bu evde, ayrıca sarık, kendi yatağı ve güğüm gibi eşyalar bulunmaktadır.
Uzun zamanda burada ders vermiş olan Said Nursi, öğrencileriyle birlikte ikinci katta yaşamıştır. Üst katta fotoğrafları ve eserleri sergilenerek ziyaretçilerine açılmıştır. Geleneksel olarak dekore edilmiş ev, tarihi yerler açısında önemli bir niteliğe sahiptir. Ayrıca ziyaretçiler “üstat gelenlerle ne konuşurdu” adında bir çerçeve yazısıyla da ilginç hikâyeyi okuyabilirler. Giriş saatleri akşam 19.30’a kadar sürmekte olup, Barla ilçesinden eve ulaşabilirsiniz.
4. Uluborlu Kalesi
Helenistik dönemde inşa edilen Uluborlu Kalesi, Bizans döneminde büyük çapta onarımlar yaşamıştır. Isparta gezilecek tarihi yerler arasında bulunan Uluborlu Kalesi, 135 metre uzunluğundadır. Ayrıca 3 burcu bulunan kale beş medeniyete ev sahipliği yapmakta olup, Türkler ele geçirdiğinde bir kitabe olarak kullanmışlardır. Böylelikle günümüzdeki halini almıştır. Kale girişinde Ahi Şemseddin adında bir türbe bulunmaktadır.
Girişin üst tarafı tahrip edilmiş ve sadece bir adet kapısı günümüze ulaşabilmiştir. M.Ö 4. Yy’da inşa edilen kale, etrafı kayalarla çevrilmiştir. Ankara Savaşı sırasında Timur tarafından dış kale yıkılmış olup, günümüze iç kalenin bir kısmı gelebilmiştir. Moloz taş ve iri taşların birleştirilmesiyle yapılan kale, Türkiye’de gezilecek yerler arasına adını yazdırmıştır. Pisidyalılar zamanında yapıldığı düşünülen kale, stratejik olarak önemlik üstünlükler sağlamıştır.
5. Aya Baniya Kilisesi (Aya Payana)
Turan Mahallesinde yer alan Aya Baniya Kilisesi, Isparta gezilecek yerler arasındadır. Kuzey-güney doğrultusunda yapılan kilise dikdörtgen bir alan üzerine inşa edilmiştir. 3 adet giriş kapısı bulunan kilise, ahşap tavandan yapılmıştır. 10 sütun üzerine inşa edilerek çapraz tonozlar ile örtülmüştür. 1750 yılında inşa edilen kilise günümüze sağlam bir şekilde gelebilmiş yapılardandır.
1999 yılında ise aslına bağlı kalınarak çatının tamamı onarılmıştır. Birçok penceresi bulunan kilise, tarihi yerler arasındadır. 15×26 metre ölçülerinde inşa edilen kilisenin dışı harçla sıvanarak güzelleştirilmiştir. Sütunların bir kaidesi yoktur. Yerden 70 metre yükseklikten bulunan apsisi ise pencerelerle aydınlatılmaktadır. Pencerelerin kenarları ise kemerli bir şekilde kesme taşlardan yapılmıştır. Aya Baniya Kilisesi, Isparta’da gezip görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Siz de kısa bir vakit ayırarak bu tarihi yeri görebilirsiniz.
6. Ertokuş Medresesi
1224 yılında yapılan Ertokuş Medresesi, Isparta’nın Atabey ilçesinde yer almaktadır. Doğu batı doğrultusunda inşa edilen medresenin doğu tarafında taç kapı yer alır. Kapalı bir avlusu ve tek katlı bir yapısı olan medresenin girişinde bir adet havuz bulunmaktadır. Avlunun güneyinde iki kuzeyinde ise üç adet odası bulunmaktadır. Odaların arasında dar bir koridor bulunmaktadır.
Güneyde bulunan bir adet odasının ise tuvalet olabileceği düşünülüyor. Medresenin batı kısmında ise medreseye adını veren Ertokuş türbesi yer almaktadır. Üstü külahla örtülmüş olup, dışarıya açılan kapısı bulunmamaktadır. Türbede bir adette sanduka bulunmaktadır. Kesme taştan inşa edilen medrese, Türkiye tarihi yerler arasında bulunmaktadır. İç mekanda ise Bizans ve Roma mimarisine benzeyen malzemeler bulunmuştur. Geometrik desenler ve işlemeler ise medresenin dikkat çeken noktalarındandır.
7. Men Tapınağı
M.Ö 334-31 yılları arasında kurulan Men Tapınağı, Selevkoslar tarafından yaptırılmıştır. Roma imparatorluğu döneminde Colonia Caesareia olarak anılan tapınak, dönemin önemli yapılarındandır. Batı yönüne inşa edilmiş ve tepelik alanda yer almıştır. Ay tanrısı olan Men adına yapılan tapınak, Yalvaç ilçesinde yer almaktadır. Kutsal bir alanın içinde yer almakta ve çevresinde farklı yapılarda bulunmaktadır. Yapının çevresindeki 10arlı ve 6şarlı basamaklar dikkat çekmektedir.
7. Kutlubey Ulu Camii
Osmanlı Devleti’nde 1. Murad döneminde inşa edilen Kutlubey Ulu Camii, Isparta’nın tarihi eserleri arasındadır. Başarılarından dolayı devlete bağlı olan bir komutan olan Kutlubey, adını camiye vermiştir. 1922 yılında günümüz halini alan cami aslında ilk inşasını 1429 yılında görmüştür. Fakat 1899 yılında çürüme ve hasarlardan dolayı tamamen yıktırılarak, yeniden yapılmıştır. 2. Abdülhamit zamanında yapılan bu caminin mimari özellikleri Ayasofya Camisi ile benzer nitelikler taşır. İç mekan açık renklerle boyanmış olup duvarlardaki süslemeler camiye ferahlık ve güzellik katmıştır.
9. Aya Stefanos Kilisesi
Eğirdir ilçesinde yer alan Aya Stefanos Kilisesi’nin tarihi 19. Yüzyılın ikinci yarısına denk gelmektedir. Kiremit çatı ve moloz taşlarla örülü yan duvar, tarihi havasını hoş bir şekilde yansıtmaktadır. Günümüzde tam anlamıyla Isparta’nın tarihi yerleri arasında olmasa da yolunuz düştüğünde görmenizi tavsiye ederiz.
10. Sığırlık Kalesi 1 ve 2
Isparta’nın tarihi mekanları arasında bulunan bu kaleler iki adettir. Birincisi sütçüler ilçesi, Asar mahallesindeki kalenin üzerinde yer alırken ikincisi Sığırlık ve Çandır köyü arasındaki yoldaki bir tepede bulunmaktadır. İki kalede günümüze büyük bir çoğunluğu korunmuş bir şekilde gelmektedir. İki kalenin de yapım tarihi erken Bizans dönemini işaret etmektedir.
11. Adada Antik Kenti
İlk kez 1888 yılında keşfedilen Adada Antik Kenti’nin adı ilk kez M.Ö 2. Yüzyılda yapılan bir anlaşmada geçmektedir. Roma döneminde parlak bir zaman geçirmiş kent yine antik bir yol üzerinde yer almaktadır. Taş döşemeli yolu bulunan bu alanın çevresinde farklı tarihi mekanlar yer almaktadır.
Açık hava toplantı alanı, tapınaklar, anıtsal çeşme, yönetici binası, tiyatro alanı ve mezar anıtı bunlardan birkaçıdır. Ayrıca ziyaretiniz sırasında savunma amaçlı yapılan kuleli ve sur duvarlı bir akrapol de sizleri karşılayacaktır. Vadinin batı kısmında ise kentin en büyük kilisesi yer alıyor. 1000 kişilik tiyatronun bir kısmı ise çalışmalarla gün yüzüne çıkarılmıştır.
12. Dündar Bey Medresesi
Isparta’nın tarihi yerleri arasında bulunan Dündar Bey Medresesi, Eğirdir ilçesinde yer almaktadır. Taş medrese olarak da anılan yapı, 1237 yılında Selçuklular döneminde 2. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır. İlk başta han olarak kullanılsa da 1301 yılında medrese olmuştur. 2 katlı olan medresenin tek katı günümüze gelmiştir. Özellikle dış kapısı mimari özellikleri ve estetik bakımından görülmeye değer yerlerdendir. Günümüzde çarşı olarak kullanılan medreseyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
13. Eğirdir Kalesi
Eğirdir Gölün’deki yarımada üzerinde bulunan kale, iç ve dış olarak tasarlansa da sadece içi günümüze kadar gelebilmiştir. Bizans döneminde kalma olduğu bilinse de tam yapım tarihi bilinmemektedir. İnşasında tuğla ve taşların kullanıldığı Eğirdir Kalesi, çeşitli dönemlerde onarımlar yaşamıştır. Heybetli yapısı ve manzarasıyla yolunuz düşerse uğramanız gereken yerlerden birisidir.
14. Firdevs Paşa Camii ve Medresesi
Kanuni Sultan Süleyman’ın Isparta valisi olan Firdevs Paşa, camiyi kendi ismiyle yaptırmıştır. 1561 yılında Mimar Sinan tarzında inşa edilen cami, kesme taştan yapılmıştır. Hoş ve sade yapısıyla Isparta’nın tarihi yerleri arasında bulunan camiye ek gelir olması için bir de bedesten yapılmıştır. Bu da 1561 yılında yapılmış ve kuzey-güney yönüne uzanan dikdörtgen plan ile yapılmıştır. Bedestenin her iki taraftan da bir girişi bulunmaktadır. Bedestende günümüzde hediyelik eşyalar ve yöresel ürünler satılmaktadır.
15. Yalvaç Müzesi
1966 yılında yapılan ve bir süre kullanılan Yalvaç Müzesi, günümüz anlayışına göre restore edilerek 200 yılında hizmete açılmıştır. Göller bölgesindeki çeşitli eserlerin ve civar köylerden gelen Isparta’nın tarihi eserleri burada sergilenmektedir. Müzede 4 adet kapalı sergi salonu bulunmaktadır. Bunlar; Prehistoria salonu, klasik eserler salonu, etnografya salonu ve St. Paul Salonu’dur. Ayrıca bahçede de çeşitli eserler ziyaretçilerini beklemektedir.
16. Psidia Antik Kenti (Antiocheia Antik Kenti)
Yalvaç ilçesinde yer alan antik kent, gladyatör eğitimlerine ve gösterilerine sahne olan bir alandır. Bunu ise kabartmalardan görebilmekteyiz. Hatta bazı zamanlarda gladyatörler vahşi hayvanlarla bile savaşmıştır. Batıdan giriş yapılan kente, tapınak, su kemeri, tiyatro ve Augustus Tapınağı yer almaktadır. Roma döneminde yaklaşık 70 bin kişiye ev sahipliği yaptığı düşünülmektedir.
17. Taş Oda Konağı
17. yüzyıl Osmanlı mimarisinin örneklerinden olan Taş Oda Konağı, onarımlardan sonra 1988 yılında hizmete açılmştır. İki katlı olan bina Kınalı aşiretine mensup olan Emin Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Ahşap, kerpiç ve taş üçlüsünden inşa edilen konağın çeşitli bölümlerinde altın, gümüş kaplamalar ve kalem işi süslemeler dikkat çekmektedir. Bahçede yer alan konak, günümüzde etnografya müzesi olarak hizmet vermektedir. Ayrıca kahvaltı mekanı olarak da çalışma göstermektedir.