Pin
Ana sayfa » Sveti Stefan Kilisesi Tarihçesi, Nerede, Hikayesi, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri

Sveti Stefan Kilisesi Tarihçesi, Nerede, Hikayesi, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri

Demir Kilise ve Bulgar  Ortodoks Kilisesi olarak da anılan Sveti Stefan Kilisesi, Haliç kıyısına oldukça yakındır. Kilisenin hikayesi de tarihi açıdan oldukça önemlidir. 25 Ekim 1859 yılında yapımına başlanan Demir Kilise, 14 Temmuz 1896 yılında tamamlanmış ve 2 yıl sonra ibadete açılmıştır.

Kilisenin mimarı ise Hovsep Aznavur’dur. İstanbul’daki gönüllü Bulgarların yardımıyla yapılan kilisenin olduğu yerde bir ahşap ev bulumaktaydı. Bu ev ise Prens Stefan Bogoridi tarafından arazisiyle birlikte bağışlanmıştır.  Bulgarlarda dini ve kültürel bir uyanışın başladığı bölge olarak kabul edilen bu kilise, Osmanlı Devleti’nin 1869 yılındaki fermanıyla Bulgarların dini bir cemaat olarak tanınması kabul edilmiştir.

İlginizi Çekebilir: İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!

Kilisenin inşasında kullanılan 500 ton demir ise Avusturya’nın Viyana kentinde dökülmüştür. İnşaatçı firma ise bu şehirde faaliyet gösteren Rudolf Von Wagner’dir. 4 milyon gümüş levaya mal olan kilisenin demirleri ise İstanbul’da birleştirilmiştir. Dünyada demirden yapılan tek kilise unvanını taşıyan bu yapıdan Arjantin ve Rusya’da iki tane daha olsa da bunlar zamanla yok olmuştur. 2011 yılında 7 yıllık restorasyon dönemi geçiren kilise 2018 yılında yeniden açılmıştır.

Sveti Stefan Kilisesi Ziyaret Saatleri

Kiliseye giriş saatleri haftanın her günü 09:00-17:00’dır.

Sveti Stefan Kilisesi Mimarisi

Mimari açıdan oldukça zengin olan Bulgar Ortodoks Kilisesi’nin cephesinde süslemeler dikkat çekmektedir. Haç şeklinde yapılan Demir Kilise’nin üç kubbesi vardır. Haliçe bakan mihrabı da ön plandadır. 6 adet çana sahip kuleler, giriş kapısının üzerinde yer alır ve yaklaşık 40 metre uzunluktadır. Çanların en ağırı ise 400 kilo ağırlığındadır. Buradaki çanlar ise Rusya’da dökülerek hazırlanmıştır. Günümüzde 6 çandan sadece iki tanesi kullanılmaktadır.

İkona adı verilen dini semboller ve resimlerle süslü ahşap ikonastasisler (mimari duvar) ziyaretçiler tarafından ilgi görmektedir. Kilisenin birçok eşyası hayırseverler tarafından bağışlanıştır. Demir Kilise’de hakim mimari tarz neo gotik ve neo baroktur. Kilisenin en önemli mimari özelliği, suyun içinde yaşayan ağaçların üzerine monte edilmesidir.

İlginizi Çekebilir: Haydarpaşa Garı Tarihi, Nerede, Ziyaret Saatleri

Bu ağaçlar ise su aldıkça yaşamına devam ediyor. Fakat önüne yapılan yol nedeniyle su alamamaya ve çamurlaşma nedeniyle yapının kaymasına neden olmuştur. Yapılan restorasyonla ise etrafına 330 beton kazık çakılarak kayması engellenmiştir.

Sveti Stefan Kilisesi Nerede

Adres: Balat, 34087 Fatih/İstanbul

Sveti Stefan Kilisesi Giriş Ücreti

Kiliseye giriş ücretsizdir.

Sveti Stefan Kilisesi Restorasyonu

2011 yılında başlayan çalışmalar 2018 yılında biterek kilisenin denize kayması önlenmiştir. Etrafına çakılan 330 kazık ile kilise güçlendirilmiştir. Biten restorasyonun maliyeti 15 milyon TL’dir.

Sveti Stefan Kilisesi Kaç Yılında Yapıldı?

Sveti Stefan Kilisesi inşasına 25 Ekim 1859 yılında başlanmış 14 Temmuz 1896 yılında tamamlanmış ve 1898 yılında ibadete açılmıştır.

Demir Kilise Hangi Padişah Döneminde Yapıldı?

Kilisenin yapıldığı dönemde Osmanlı Devleti tahtında Sultan Sultan Abdülaziz bulunuyordu.

Sveti Stefan Kilisesi Yol Haritası

Sveti Stefan Kilisesi Sanal Tur 3D Mekan

Sveti Stefan Kilisesi İçi

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir