Ankara Etnografya Müzesi | Neler Var? | Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
İçindekiler
- Ankara Etnografya Müzesi Tarihi Hakkında Bilgi
- Ankara Etnografya Müzesi Mimari Özellikleri
- Ankara Etnografya Müzesi’nde Neler Var?
- Ankara Etnografya Müzesi Sergi Salonları
- Ankara Etnografya Müzesi Ziyaret Saatleri 2023
- Ankara Etnografya Müzesi Giriş Ücreti 2023
- Ankara Etnografya Müzesi Yol Haritası
- Ankara Etnografya Müzesi Sanal Tur 3D Mekan
Cumhuriyet döneminin ilk müzesi olan Ankara Etnografya Müzesi, Türk kültüründen izleri taşıyor. Selçuklu döneminden itibaren sergilenen eserler, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Günlük yaşam, kültürel, İslami, ve geleneksel eserleri müzede yakından görebilirsiniz. Müzede fotoğrafların yanı sıra belgelerle detaylı bilgiler elde edebilirsiniz. Her köşe başında tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Ankara Etnografya Müzesi Tarihi Hakkında Bilgi
Müze açıldığı ilk yıllarda Arkeoloji ardından ise resim ve heykel müzesi olmasına karar verilmiştir. İlk kez etnografya müzesine dönüştürülme fikri Prof. J Meszaros ortaya atılıyor. İstanbul müzelerinin müdürü olan Halil Ethem Eldem tarafından kurulan bir komisyonla işlemler hızlanıyor. Müzenin yapılışı 1925 yılına dayanıyor. Müze arazisi bu yıllarda boş olduğu için Bakanlar Kurulu Namazgah Tepesi’ndeki bu araziyi müze için değerlendirmek istemiştir.
İlginizi Çekebilir: Alacahöyük Tarihi, Nerede, Eserleri, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri
Bu istek doğrultusunda ve Arif Hikmet Koyunoğlu öncülüğünde müze 1925 yılında yapılmaya başlanıyor. 1927 tarihinde de tamamlanıyor. Eserlerin yerleştirilmesi tamamlandıktan sonra 18 Temmuz 1930 tarihinde müze ziyarete açılmıştır. Müzenin önemli bir noktası ise Atatürk’ün naşının 1938 yılından 1953 yılına kadar burada kalmasıdır. Anıtkabir tamamlandıktan sonra da kabir taşınmıştır. Yine de aynı yere sembolik de olsa bir kabir yapılarak geçmiş hatırlanmak istenmiştir. Kabir iç avluda bulunmaktadır. Koruma için avlunun üzeri kapatılmış ve daha önce bulunan havuz bahçeye taşınmıştır.
Ankara Etnografya Müzesi Mimari Özellikleri
Ankara Etnografya Müzesi müteahhidi Nafiz Bey ve mimarı Arif Hikmet Koyunoğlu’dur. Ortasında büyük ve tek bir kubbesi bulunmaktadır. Yapı olarak dikdörtgen bir tasarıma sahiptir. Binanın üst kısmındaki cepheler mermerle kaplanmıştır. Mermerlerin üzerinde oyma süslemelerini görebilirsiniz. Duvarlarında ise küfeki taşı örülmüştür. Atatürk’ün sembolik kabrini görebilmek için binaya 28 basamaklı merdivenle girebilirsiniz. Odalar avlunun etrafında dizilmiştir.
İlginizi Çekebilir: Mehmet Akif Ersoy Müze Evi Hakkında Bilgi | Giriş Ücreti | Sanal Tur
Atatürk Heykeli
Bahçede yer alan heykel, İtalyan heykeltıraş Pietro Conanica tarafından yapılmıştır. Bulunduğu konuma 1927 yılında yerleştirilmiştir. Heykel o kadar detaylı yapılmıştır ki Türkiye’nin en iyi heykeli olarak kabul edilmiştir. Bir kaide üzerine yerleştirilen heykelde Atatürk bir at üzerinde betimlenmiştir. Heykel kaidesiyle bina görsel olarak uyumludur.
Ankara Etnografya Müzesi’nde Neler Var?
ankara-etnografya-muzesi-motifli-esyalar
Atatürk heykeli ve sembolik kabrinin yanı sıra Türklere has birçok etnografik eseri müzede görebilirsiniz. Silahlar, halılar, kilimler, mutfak malzemeleri, kılıçlar, yaylar ve el işlemeleri gibi çeşitli objeler müzenin her yanını süslüyor. Ankara Etnografya Müzesi’nde öne çıkan eserlerden biri de Osmanlı Devlet arması ve 2. Mahmut tuğrasıdır. Müzedeki eserlerin sayısı 40 binden fazladır. Bunun haricinde en çok dikkat çeken nesneler şunlardır:
- Traş malzemeleri
- Ayakkabı örnekleri
- Hat, levha ve minyatür eserler
- Çini porselenler ve Kütahya porselenleri
- Maden eşyaları
- Takılar ve süs eşyaları
- Çoraplar, peşkirler, bohçalar ve oyalar
- Yatak örtüleri
- Gelin elbiseleri
İlginizi Çekebilir: Ankara Gezilecek Tarihi Yerler: En Muhteşem 67 Turistik Mekan
- ve 15. yüzyıla ait olan cami eserleri şunlardır:
- Âhî Şerafettin’in Sandukası
- Taşhur Paşa Camii’nin mihrabı (Nevşehir-Ürgüp)
- Merzifon Çelebi Sultan Medresesi’nin Kapısı
- Siirt Ulu Camii’nin Minberi
- Selçuklu sultanlarından III. Keyhüsrev’e ait olan taht
Ankara Etnografya Müzesi Sergi Salonları
Ankara Etnografya Müzesi ziyaretçilerine tarihi bir gezi sunabilmek için her odayı sınıflandırmıştır. Her odanın konsepti ayrıdır. Sergi salonları ve içerdiği eserler kısaca şunlardır:
Ahşap Eserler Salonu
Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan bu salon iki bölümlüdür ve ahşap süslemenin örneklerini taşıyor. Ayrıca mihrap, türbe ve cami kapıları da oldukça dikkat çekicidir. Çeşitli sandıklar ve tasarımlarını yakından inceleyebilirsiniz. Salondaki en ilgi gören eser, Hacı Bayram Türbesi iç kapısıdır. 14. yüzyıla tarihlenen bu kapı ceviz ağacından inşa edilmiştir ve iki kanatlıdır. İkinci bölümde daha çok minberler vardır. Minberler geometrik desenler ve bitkisel süslemelerle tasarlanmıştır. Taht, sanduka, pencere, kapı ve kürsü diğer eserlerdendir.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer
Yazma Eserler Bölümü
- ve 19. yüzyıl arası yazma eserler, bu salonda ön plandadır. Özellikle Kur’an-ı Kerim’ler yüzyıllara dayanmış bir şekilde karşınıza çıkıyor. Aslan heykelleri, dövme taşları, han ve hamam yapımında kullanılan taşları bu bölümde görebilirsiniz.
Besim Atalay Salonu
Bu bölüm, bağışladığı eserler nedeniyle Besim Atalay’a adanmıştır. Besim Atalay bir Türk Dil Bilimci ve araştırmacı yazardır. Kendisinin bir balmumu heykeli iç kısımda görülebiliyor. Miğferler, tabancalar, kalkanlar ve kılıçlar salonda göze çarpıyor. Diğer eserler geleneksel bir Türk evinde bulunan eşyalardan oluşuyor. Çay takımları, el yazmaları, resimlikler, aşurelikler gibi tarihi eşyalar vardır. Vitrinin büyük bir kısmı Osmanlı dönemine ait silahlara ayrılmıştır. Bu silahların tarihi 17. ve 19. yüzyıl arasına tarihleniyor.
Çini ve Cam Eserler Salonu
Burada görebileceğini eşyalar cam vitrinler içerisindedir. Çiniler, seramikler, kaplar ve gülabdanlar gibi ilgi çekici eserler vardır. İznik çinilerinin tarihi 11. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanıyor. Salonda yer alan bir aşurelik, Osmanlı döneminin son zamanlarına aittir. Üzerindeki çiçek ve yaprak süslemeleri diğer eserler arasında dikkat çekmesini sağlıyor. Üzerlerinde hayvan motifleri bulunan çanaklar, tabaklar, vazolar ve taslar sanatın güzelliğini gözler önüne seriyor. 19. yüzyıl gülabdanları ve Selçuklu dönemine ait kap örneğini mutlaka incelemelisiniz. Salondaki cam eşyaların çoğu Beykoz imalatıdır.
Sünnet Odası
Sünnet geleneğinin geçmişteki izlerini bu salonda inceleyebilirsiniz. Balmumu heykellerle canlandırılmış aile büyükleri ve üzerindeki işlemeli giysiler oda içerisinde bulunuyor. Sünnet çocuğunu yatağı da aynı şekilde süslemeli bir şekilde tasarlanmıştır. Halılar, işlemeli tabaklar, perdeler ve duvar süsleriyle salon zenginleştirilmiştir.
Madeni Eserler Bölümü
Bölümün en dikkat çeken kısmı Bakırcı Ali Usta Atölyesi’dir. Çırağı ve kendisiyle birlikte bir canlandırılmanın yapıldığını görebilirsiniz. Selçuklu ve Osmanlı dönemine tarihlenen madeni eserler, bitkisel süslemelerle üretilmiştir. Memluk döneminden kalan kazanlar ve Osmanlı dönemi şerbet kazanlarının tarihsel önemi büyüktür. Bununla birlikte sahanlar, mum makasları, kahve tepsileri, leğenler, güğümler, sefer tasları ve yer sofraları gibi madeni birçok sergi sizleri bekliyor. Duvarlara baktığınızda da Türk dokumacılığının nadide parçalarını inceleyebilirsiniz.
Dokuma Eserler Salonu
Türklerin el işi ürünlere ve yaşam alanlarına olan zevklerinin bir yansıması burada görülebiliyor. Ankara Etnografya Müzesi’nin bu salonunda bir balmumu heykeli dokuma yaparken görebilirsiniz. Halıların üzerindeki Türk süslemeleri, birçok kişinin aşina olduğu türdendir. Farklı boyutlarda halılar ve dokuma araç gereçlerini de yakından inceleyebilirsiniz. Salondaki eserlerin yansıttığı tarih 18. ve 20. yüzyıl arasıdır.
El İşlemeleri Salonu
Türklerin el işlemelerine verdikleri önem bu bölümde de kendini gösteriyor. El sanatlarının gelişim süreci ve farklı tarihlerdeki el işlemesi ürünlerini yakından inceleme fırsatı veriyor. Ayrıca vitrin içerisinde el işlemesi yaparken canlandırılmış iki balmumu manken yer alıyor. İpek kumaşlar, kadife, atlas, keten ve çuha gibi birçok kumaş türüne ait örnekler sergileniyor. Başörtüleri, cübbeler ve gelin duvakları gibi geleneklere has özel eşyalar dikkat çekiyor. Her bir kıyafet üzerinde yer alan süslemeler verilen emeğin ne kadar şık bir şekilde yansıdığını gözler önüne seriyor.
Kıyafet Salonu
Salona girdiğiniz andan itibaren sağda ve solda birer vitrin sizi karşılıyor. Her vitrinde Osmanlı döneminden günümüze kullanılan kıyafetler yer alıyor. Vitrin içerisinde canlandırılan tarihi oda, sizi geçmişe götürmeyi başarıyor. Ankara Etnografya Müzesi’ndeki kıyafet salonunda bal rengi macun hokkası, çini sürahi ve bardağı gibi eserler de bulunuyor. Büyüklü küçüklü tüm eşyalarda Türk süsleme sanatına dair detaylar vardır. Geleneksel kıyafetlerin birçoğu Elazığ, Ankara ve Karadeniz yöresini yansıtıyor.
Ankara Etnografya Müzesi Ziyaret Saatleri 2023
Müze 1 Nisan 31 Ekim arasında 08:30 – 19:00 saatleri arasında gezilebiliyor. 31 Ekim 1 Nisan arasında ise 08:30 – 17:30 saatleri içerisinde ziyaret edilebiliyor. Ankara Etnografya Müzesi haftanın her günü açıktır.
Ankara Etnografya Müzesi Giriş Ücreti 2023
Geleneklerin ve geçmişin bir yansıması olan Ankara Etnografya Müzesi, 2022 yılında 50 TL giriş ücreti bulunuyor. Müze kartı olanlar ise ücretsiz olarak ziyaret edebiliyor.
Ankara Etnografya Müzesi Yol Haritası
Ankara Etnografya Müzesi Sanal Tur 3D Mekan
Ankara Etnografya Müzesi Paralı mı, Kaç TL?
Ankara Etnografya Müzesi 2022 yılında 40 TL giriş ücretine sahiptir. Müze kartı olanlar için ücretsizdir.
Ankara Etnografya Müzesi Hangi Günler, Kaça Kadar Açık?
Ankara Etnografya Müzesi, yaz mevsiminde 08:30 – 19:00 arası, kış mevsiminde ise 08:30 – 17:00 arası açıktır. Cumartesi ve pazar dahil her gün ziyaret edilebilir.