Pin
Ana sayfa » Aynalıkavak Kasrı Tarihi, Nerede, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri

Aynalıkavak Kasrı Tarihi, Nerede, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri

Kasrın yapıldığı alan öncesinde sahile doğru inen büyük bir koruluktu. 1. Selim zamanında tersanelerin değer kazanması sayesinde bu koruluk önemli bir hal almıştı. Zaman içinde “Tersane Bahçesi” olarak da anılan bu yer, İstanbul’un dördüncü büyük sarayıdır.

Kasır da bu sarayın günümüze gelen tek parçasıdır. Sarayın ilk parçaları dönemin kaptanı deryası Kayserili Halil Paşa tarafından padişah 1. Ahmet adına yaptırılmıştır. 4. Murat döneminde genişleyen saray, 4. Mehmet dönemine gelindiğinde yangın geçirmiştir. Fakat sonradan hemen onarılmıştır.

İlginizi Çekebilir: İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!

İsmini ise padişah 3. Ahmet’in Venedik Savaşı sonrasında Venediklilerden aldığı hediyelerden almıştır. Venediklilier, savaş sonrası büyük boyda aynalar hediye etmiş ve bu aynalar sarayın birçok odasına yerleştirilmiştir. 1. Abdülhamit dönemine gelindiğinde harap olan saray, 4. Devlet Giray tarafından onarılmıştır. 1800’lü yıllarda tersanenin genişlemesi nedeni ve 3. Selim’in yenilikçi anlayışı nedeniyle sarayın birçok yapısı yıkılmıştır. Günümüze gelen tek tarihi eser de Aynalıkavak Kasrı olmuştur.

Aynalıkavak Kasrı Mimari Özellikleri

Bir arz odası, beş oda ve bir sofa bulunan kasırda 3. Selim’in yıldızlı tuğrasını görmek mümkün. Aynalıkavak Kasrı’nın övüldüğü 54 beyitlik bir şiir de pencereler üzerine işlenmiştir. Yine dönemin ünlü bir şairi tarafından yazılan 36 beyitlik bir şiir de has odada yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir: Aşiyan Müzesi Tarihçesi, Nerede, Ziyaret Saatleri

Alçı oymalar, estetik sedirler ve saçaklı çatı dikkat çeken noktalardandır.  1984 yılında müzeye çevrilen yapı, 2010 yılında kapsamlı bir onarımdan sonra hizmete açılmıştır. Yapının ilk katında Türk müziğinin müzik aletlerini görebilirsiniz. Tambur, ud, keman ve kemençe gibi enstrümanları inceleyebilirsiniz. Bu katın müzik aletleriyle donatılmasının sebebi 3. Selim’in musikiye olan ilgisiydi. Günümüzde düğün etkinliklerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Aynalıkavak Kasrı Kahvaltı

Aynalıkavak Kasrı’nda diğer kasırlarda olduğu gibi kahvaltı hizmeti bulunuyor. Güzel bir sabah gezi için dışarı çıktığınızda sabah kahvaltısını burada değerlendirebilirsiniz.

Aynalıkavak Kasrı Kim Tarafından Yapıldı?

Aynalıkavak Kasrı, 1. Ahmet’in kaptanı deryası olan Kayserili Halil Paşa Tarafından Yaptırılmıştır. Yapının mimarının Krikor Balyan kalfa olduğu düşünülse de henüz 23 yaşında olduğundan dolayı bunu tek başına tamamen yaptığına ihtimal verilmiyor.

İlginizi Çekebilir: Anadolu Hisarı Tarihi, Nerede, Neden Yapıldı

Aynalıkavak Kasrı Ne Zaman Yapıldı?

Kaynaklara göre padişah 1613 yılında tersaneyi ziyareti sırasında buraya bir kasır yapılmasını istemiştir. 1614 yılı şubat ayında ise İstanbul’a tekrar geldiğinde yapımı yeni biten bu kasırda kalmıştır.

Aynalıkavak Kasrı Nerede

Adres: Keçeci Piri, Donanma Cd., 34440 Beyoğlu/İstanbul
Telefon:(0212) 236 90 00

Kafeterya Telefonu: 0212 256 97 50 (Pazartesi günleri hariç 09:00-18:00 arası hizmet vermektedir.)

Aynalıkavak Kasrı Giriş Ücreti 2023

Aynalıkavak Kasrı giriş ücreti 2023 tarihinde tam 20 TL. Yabancı turistler için 40 TL’ İndirimli bilete sahip olanlar 10 TL. Bahçe için giriş ücreti ise 10 TL’dir.

Aynalıkavak Kasrı Ziyaret Saatleri 2023

Ayvalıkavak Kasrı pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Diğer günler 09:00-18:00 arası ziyarete açıktır. Son giriş saati ise 17:00’dır. Kasırda müze kart geçerlidir.

Aynalıkavak Kasrı Düğün Fiyatları

Kasırda düğün fiyatları saatlik olarak belirlenmiştir. Saatlik fiyat ise 1,500 TL’dir. 1 saatlikten az olduğunda da tam saat ücreti alınır. Yabancılar için saatlik ücret 3,000 TL’dir.

Aynalıkavak Kasrı Fotoğraf Çekimi

Kasırda düğün gibi dış mekan hatıra fotoğraf çekiminin de saatlik ücreti 3.000 TL’dir. Yabancı turistler içinse 6,000 TL’dir.

Aynalıkavak Kasrı Sanal Tur 3D Mekan

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir