Şirince Tarihi | Tarihi Yerleri | Merak Edilenler
İçindekiler
Şirince Tarihi Hakkında Bilgi
İzmir’in en güzel köylerinden biri olan Şirince’nin tarihi yerleri de oldukça köklüdür. Kendine has coğrafyasıyla yerli ve yabancı turistleri kendine çeken Şirince, Selçuk ilçesine bağlı bir tarihi yerdir. Kırkınca, Kirkice, Kirkince ve sonra Çirkince anılarak günümüze Şirince olarak gelmiştir. Şirince ismini ise 1926 yılında İzmir valisi Kazım Dirik tarafından verilmiştir.
Kırkınca isminin ise efsanevi çağlarda önemli bir kırk kişiye ithafen bulunduğu tahmin ediliyor. 19. yüzyılda bir Rum kasabası olarak kullanılan köyün temel ihracat maddesi incirdi. Bu yıllarda nüfus 1800 kişi civarıydı. Günümüzde evler iyi düşünülerek yapıldığı için hiçbir ev diğerinin manzarasını kapatmıyor. Şirince köyü 2012 yılındaki kıyamet felaketinde güvenli olacak tek bölge olarak adını duyurmuştur. Köyün tarihi ise 5. Yüzyıla kadar gitmektedir.
İlginizi Çekebilir: İzmir Tarihi Yerler: Açıklamalı Bilgilerle En Güzel 73 Tarihi Yer!
Şirince’de Ne Yapılır?
Güzel bir doğa harikası olan bu yer, tablo misali karşınıza çıkıyor. Artan turizm yoğunluğu ile her yıl nüfus dolaylı olarak artmaktadır. Günümüzde şaraplarıyla, zeytiniyle, inciriyle ve bağcılığıyla meşhurdur. Şirince’ye geldiğinizde bu lezzetlerin tadına bakabilir ve dar sokaklar arasında gezerken manzaraya karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz. Ya da akşam yemeğinizi bir restoranda yerken canlı müzikleri dinleyebilirsiniz.
Bir ev konforunda sımsıcak bir yere sahip olan üzüm kafeyi de ziyaret edebilirsiniz. Şirince’nin manzaralarını seyredebileceğiniz Hodri Meydan Kulesi’ni de ziyaret etmeyi unutmayın. Nesin Matematik Köyü ve Tiyatro Medresesi de gezilecek yerler arasındadır. Heyecan seviyorsanız serbest paraşütü de Şirince’de deneyebilirsiniz. Şirince’nin dar ve tarihi sokaklarından da gezmeyi unutmayın.
İlginizi Çekebilir: Key Museum Hakkında Bilgi, Nerede, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri
Şirince Kaç Günde Gezilir?
Şirince’yi tam anlamıyla yaşamak için 1 veya 2 gün sizin için yeterli olacaktır. Köyün doğal havasını ve lezzetlerini tatmadan buradan ayrılmamalısınız. Ziyaret sonrasında da yakında bulunan Efes Antik Kenti’ne uğrayabilirsiniz.
Şirince’de Ne Yenir?
Şirince eski kültürünü koruyan doğal yerlerden biridir. Şirince’ye tarihi ve turistik bir gezi yaptığınızda tadına bakabileceğiniz lezzetler şunlardır:
- Zeytinyağlı yaprak sarması
- Gözleme
- Şirince Köy Ekmeği
- Kuru Fasulye
- Mürver Şurubu
- Şirince Reçelleri
- Mantı
- Doğal Serpme Kahvaltı
- Kumda Türk Kahvesi
- Özel Şirince Şarapları
- Şirince Kebabı
- Şevketi Bostan
İlginizi Çekebilir: Başdurak Camii Tarihi Hakkında Bilgi, Nerede, Mimari Özellikleri
Şirince’den Ne Alınır?
Şirince gezilecek yerlerin yanı sıra hediyelik eşyalarıyla da tatil dönüşü güzel bir anıya sahip olmanızı sağlar. İşte Şirince gezi sonrası alabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
- Meyveli Şirince Şarapları
- Doğal Aromalı Sabunlar
- Şirince Reçelleri
- Zeytinyağı
- Yöreye ait özelliklerin bulunduğu kupa bardakları
- Ekşi Mayalı Köy Ekmekleri
- El emeği örtüler, yazmalar, danteller
- Ahşap ürünler
- Dokuma Bezler
Şirince’nin Tarihi Yerleri
Aziz Dimitros Kilisesi
19. yüzyılda yaptırılan kilise, köyün girişinde sizleri karşılamaktadır. Bu yıllarda yaşayan Rumlar’ın yaptırdığı bir eserdir. Kilisede bir de net olmayan mihrap izi vardır. Bu da Nüfus Mübadelesi sonrasında Yunanistan’dan gelen göçmenler tarafından kilisenin bir süre cami olarak kullanıldığına işarettir. Dikdörtgen bir planda yapılan kilise, cami olarak kullanımından sonra bir süre terk edilmiştir. Kilise içerisinde korunan freskler hala görülebilmektedir. Kilisenin mimari açıdan en zengin bölümü Naos ve Bema bölümleridir. Bu alanlarda ahşap işçiliği ilgi çekiyor. Kırma bir çatıyla örtülen kilisede süslemeler, Hz. İsa ve havarilerinin resimlerine yer verilmiştir. 2016 yılındaki restorasyon ile kilise kullanılabilir hale gelmiştir.
Aziz John Baptist Kilisesi
1805 yılında yapılan kilisenin kitabesinde yer alan bilgilere göre 1832 yılında bir onarım ve yenileme çalışması görmüştür. Yüksek bir teras üzerinde yer alan kilise, üç nefli bir yapıdır. 1800 yılında bu yapının yerinde bulunan ve depremde yıkılan başka bir kilise olduğu tahmin ediliyor. Kilisenin yapımı sırasında hristiyanlar da destek vermiştir. 1990 yılında bir restorasyon çalışması yaşamıştır. Ahşap bir çatıyla örtülen yapı günümüzde özel bir mülk içerisinde yer alıyor. İnşa malzemesi ise kesme taştandır. Avlusunda ise rahip evi veya okul olduğu bilinmektedir. Kilisede en çok dikkat çeken süslemeler apsis kısmındaki Hz. İsa resimleridir. Ayrıca kilisenin hemen dışında bir de dilek havuzu vardır.
Şirince Taş Mektep
Günümüzde müze olarak kullanılan Taş Mektep, 1906 yılında yapılmıştır. Zamanında bir Rum okulu görevi görüyordu. Okulda yer alan dersler arasında Tarih, Matematik, Fransızca, Din, Beden Eğitimi, Yunanca ve Coğrafya vardı. Mektep, 1966 yılından sonra bir süre şarap evi ve restoran olarak kullanılmıştır. Müze olarak ziyaret edebileceğiniz yapıda belgeler, fotoğraflar ve eski dönem eserleri dikkat çekmektedir. Bu eserler Tanzimat Dönemi’nden Cumhuriyet Dönemi’ne kadarki yenilikleri aktarıyor. Yani 2012 yılından itibaren Eğitim Tarihi Müzesi olarak kullanılıyor. Adını ise yapıldığı taş malzemeden alıyor.
Şirince Sokakları
Eski binalara hayran olanlar Şirince sokaklarını mutlaka gezmeli. Kendi ayakları üzerinde duran ve tarih kokan bu kültürel yapılar oldukça dikkat çekicidir. Bir zamanlar tarihe tanık olan bu yapılar; insanların bir zamanlar harikalarla dolu bir dünyada yaşadıklarını bizlere gösteriyor. Şirince’de bu sokakların ardında birçok butik otel ve pansiyon bulunmaktadır. Bu sokakların ardında inşa edilen tarihi oteller, şehrin stresinden uzaklaşarak huzurlu bir tatil geçirmek isteyenlere alternatif sunuyor. Ayrıca birçok hediyelik eşya dükkanından kenti hatırlatacak eşyalar alabilirsiniz. Hediyelik eşyaların yanı sıra yöresel kıyafetler, el işi yazmalar ve dantelleri de inceleyebilirsiniz.
Şirince Neyi ile Meşhur?
Şirince meyve şaraplarıyla meşhurdur. Kendine has tatları olan şaraplar, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır.
Şirince Neden Önemli?
Şirince 2012 yılında ortaya atılan kıyamet senaryosunda tek güvenli yer olarak adlandırılmıştır. Bu sayede dünya çapında ün kazanmıştır. Bundan ayrı olarak turistik havası ve tarihi özellikleriyle hiçbir yere benzemeyen doğası bulunmaktadır.
Şirince’nin Eski Adı Nedir?
Şirince’nin geçmişten günümüze kullanılan isimleri Kırkınca, Kirkice, Kirkince ve Çirkince olmuştur.