Tofas bursa anadolu arabalari muzesi hakkinda bilgi ziyaret saatleri giris ucretiPin
Ana sayfa » Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi | Giriş Ücreti | Ziyaret Saatleri

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi | Giriş Ücreti | Ziyaret Saatleri

17 bin metrekarelik bir alana kurulan Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, ülkemizin alanında ilk müzesidir. 28 Haziran 2002 tarihinde müze olarak açılan bina, geçmişte bir ipek fabrikası olarak kullanılıyordu. Tofaş’ın fabrikayı onarmasıyla birlikte bugün geçmişi hatırlatan nostaljik bir müzeye dönüşmüştür.

Bursa Tofaş Araba Müzesi Hakkında Bilgi

Bursa’da böyle bir müze açmanın ilham kaynağı olan durum, araba kültürünün yüksek olmasıdır. Aynı zamanda araba sanayisi için yeterli kaynakların olması da buna önayak olmuştur. Buna en iyi örnek Bursa Arkeoloji Müzesi içerisinde sergilenen 2600 yıllık tarihi bir arabadır.

İlginizi Çekebilir:  Bursa Tarihi Yerler: Açıklamalar ile 75 Tarihi Eser

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’nin fikirleri 1998 tarihine dayanıyor. Bu fikre Prof. Dr. Önder Küçükerman, Y. Mimar A. Naim Arnas ve Tofaş eski yöneticisi Jan Nahum öncülük ettiler. Müze özel organizasyonlara ve etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’nde Neler Var?

Tofas bursa anadolu arabalari muzesi ilk murat 124Pin
Tofas-bursa-anadolu-arabalari-muzesi-ilk-murat-124

Bugün Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi içerisinde görebileceğiniz eserler binlerce yıl önce tekerleğin icadına kadar uzanıyor. Kronolojik bir sırayla ilerleyen sergi alanı Tofaş arabalarının üretim tarihine kadar geliyor. Bir nevi ziyaretçilerini zaman tünelinde gezdiren müze, araba meraklılarının beğenisini kazanıyor. Bursa’da yaşayan ustaların yeniden tasarlayarak canlı bir hale dönüştürdüğü 2600 yıllık araba örneği en dikkat çekenler arasındadır.

İlginizi Çekebilir:  Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer

Dolayısıyla Araba Müzesi Bursa şehrinde aynı zamanda otomobil ustalarına bir teşekkür amacı taşıyor. Bununla birlikte arabaların üretim atölyelerinin canlandırmasını da görebilirsiniz. Tekerlekli ve motorlu araçların tarihine yakından bakarak ilgi çekici bilgiler edinebilirsiniz. Ayrıca tarihte motorsuz olarak üretilen arabalar da müzede kendine yer edinmiştir.

Tofas bursa anadolu arabalari muzesi faytonlarPin
Tofas-bursa-anadolu-arabalari-muzesi-faytonlar

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’nden ayrı olarak düzenlenen Umurbey Hamamı da müzeye bağlı olarak geçici sergilere ev sahipliği yapıyor. Müzenin içi olduğu kadar bahçesi de tarihe ışık tutuyor. 200 yıllık karadut ve 300 yıllık çınar ağacı buna en iyi örnektir. Nadide bitki ve çiçeklerin yer aldığı bahçeyi görmeyi unutmayın.

Fayton Kafe

Ziyaretçilerine mükemmel bir gün yaşatmak için tasarlanan Fayton Kafe, modern konseptiyle sizleri ağırlıyor. Günün yorgunluğunu bir kahve ile dindirmek ve yeni gezilere başlayabilmek için kısa bir mola vermeyi tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda lezzetli yemeklerle tatlı bir gün geçirebilirsiniz. Fayton Kafeterya pazartesi günleri kapalıdır. Diğer günler 10:00 – 18:00 saatleri arasında açıktır.

İlginizi Çekebilir:  Emir Sultan Camii | Mimari Özellikleri | Nerede

Tümülüs

Üçpınar Tümülüsü kazılarında at arabası koşum takımları ortaya çıkarılmıştır. Bu Tümülüs M.Ö 6. yüzyıla tarihleniyor. Koşum takımlarından yola çıkılarak at arabası orijinaline uygun olarak modellenmiştir. Kalıntılardan bir cenaze arabası olduğu anlaşılıyor. Uzun yıllar kullanıldıktan sonra da artık görevini tamamladığından dolayı buraya koyulduğu görülmektedir. Üçpınar Tümülüsü’nün de modellemesini bu bölümde görebilirsiniz.

Araç Atölyeleri

Bursa şehrinde geçmişten günümüze kadar kullanılan araçların hangi atölyelerde kullanıldığı bu bölümde görülebiliyor. Bu atölyelerden bazıları şunlardır:

At Arabası ve Fayton Üretimi

Tofas bursa anadolu arabalari muzesi at arabasi fayton imalathanesiPin
Tofas-bursa-anadolu-arabalari-muzesi-at-arabasi-fayton-imalathanesi

Bursa’daki ustalar tarafından yapılan at arabası imalathanesi, orijinaline sadık kalınarak tasarlanmıştır. Kiremit bir çatı, kepenkli, toprak zemine sahip, ahşap ve tuğladan yapılmış bir dükkan olarak canlandırılmıştır. Burada yer alan eserler de geçmişte ataları gibi arabacılık yapan Mustafa Babik’ten alınmıştır.

Saraç Evi

Tofas bursa anadolu arabalari muzesi sarac eviPin
Tofas-bursa-anadolu-arabalari-muzesi-sarac-evi

Bursa ustalarının eseri olan saraç evi, 19. yüzyıl esnafı görünümündedir. Döneme uygun olarak tasarlanan iç kısım oldukça dikkat çekicidir. At koşum takımı satıcıları olan saraçlara ait kullanılan eşyalar sergileniyor. Aynı zamanda bir saracın neleri ürettiğini de görebilirsiniz. Bunlardan bazıları; at başlığı, hayvan süslemeleri, heybe, kemerlik ve hasır işlemedir.

Nalbant

Tofas bursa anadolu arabalari muzesi nalbantPin
Tofas-bursa-anadolu-arabalari-muzesi-nalbant

At nalı imalatçısı olan nalbantların dükkan tasarımını görebilirsiniz. Saraç evi gibi 19. yüzyıl dönemi tasarımını içeriyor. Nallar sadece atlara değil eşek ve öküz gibi yük hayvanlarına da takılıyor. Kaliteli bir nal, hayvanın ayaklarını dış etkenlerden koruyacağı gibi ağırlığını dengeler. Bu nedenle nalbantlara verilen önem büyüktür. Nal üretiminin yanı sıra nal ve tırnak bakımı da yaparlar.

Semerci

Tofas bursa anadolu arabalari muzesi semerciPin
Tofas-bursa-anadolu-arabalari-muzesi-semerci

Yük hayvanlarının sırtlarına koyulan semerleri satan ve üreten kişiye semerci denir. Ağaçtan imal edilen semerler, yük hayvanlarını kullanan kişilere konfor sunar. Bu bölümde 19. yüzyıl semerci canlandırması bulunuyor.

Motorsuz Araçlar

Motorsuz araçlar bölümündeki eserlerin büyük çoğunluğu orijinaldir. Toplam 34 eser Anadolu’nun çeşitli yerlerinden alınmıştır. Bursa Tofaş Araba Müzesi içerisindeki motorsuz araçların bazıları şunlardır:

  • Roma dönemi savaş arabası kopyası
  • Top arabası
  • Mermi arabası
  • Çetenli ve normal kağnı
  • Öküz arabası
  • Tatar arabası
  • Briçka
  • Panyo
  • Fayton
  • El arabası
  • Atlı kızak arabası
  • Yangın arabası

Tekerlekler

Tofas bursa anadolu arabalari muzesi tekerleklerPin
Tofas-bursa-anadolu-arabalari-muzesi-tekerlekler

Tekerlek bölümünde sergilenen eserler lastikli ve lastiksiz olarak karşınıza çıkıyor. Her biri farklı bir boyutta ve farklı amaca hitap ediyor. At arabası tekerleğinden otomobil tekerleğine kadar birçok çeşit yer alıyor. Ahşap ve metal tekerleklerin yanı sıra tekerlek iskeletleri de görülebiliyor.

Motorlu Araçlar

Bursa Araba Müzesi içerisinde gelişmiş teknolojinin öne çıkan motorlu araçlarının yanı sıra motosporlar ve ralliler için tasarlanmış araçları görebilirsiniz. Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi içerisinde sergileniyor. Müzede görebileceğiniz bazı motorlu araçlar şunlardır:

  • 1971 model Murat 124
  • 1977 model Murat 131
  • 1983 model Murat 131 Kartal
  • 1994 model Tofaş Tempra
  • 1999 model Tipo
  • 2000 model Uno
  • 2004 model Palio Go

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi Nerede

  • Adres: Umurbey Mahallesi Kapıcı Caddesi No: 9/1 16360 Yıldırım-BURSA
  • Telefon: +90 224 329 3941

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi Ziyaret Saatleri 2023

Türkiye’de ilk Anadolu arabalarının sergilendiği bu tarihi müzenin ziyaret saatleri 2022 yılında 10:00 – 18:00 arasındadır. Pazartesi günü müze ziyarete kapalıdır. Resmi ve dini bayramlarda da ziyarete açıktır.

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi Giriş Ücreti 2023

Tarihi ipek fabrikasından 2002 yılında müzeye dönüştürülen Bursa Araba Müzesi giriş ücreti 2023 yılında herkes için ücretsizdir. Müzenin ücretsiz otoparkı da bulunmaktadır. Eğer grup gezileri planlıyorsanız önceden randevu almanız gerekiyor.

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi Yol Haritası

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir