İstanbul Yoros Kalesi 2023 | Tarihi | Mimari Özellikleri
İçindekiler
Yoros Kalesi’ne tarihi bir gezi yapmak isteyenler, nefes kesici manzarayla karşılaşıyor. Masmavi ve yemyeşil bir alana kurulan bu kale, heyecanlı bir yolculuk vaat ediyor. Doğu Roma döneminden kalan Yoros Kalesi, aynı zamanda bir Ceneviz kalesi olarak da bilinir. Çünkü zamanında Doğu Roma imparatorluğu güçsüz duruma düşünce Cenevizler tarafından uzun süre zaptedilmiştir. Fakat bir kitabede yer alan Grekçe yazılar kalenin Bizans yapısı olduğunu doğrulamaktadır.
İlginizi Çekebilir: İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!
“Hieron” kelimesi antik çağda kutsal alanların meydana getirdiği bir kompleks olarak biliniyor. Kalenin adının da bu kelimeden geldiği tahmin edilmektedir. Bir başka düşünce de dağ anlamına gelen “Oros” veya Antik çağ tanrılarından olan Zeus’un isimlerinden biri olan “Oryos” kelimesinden isimlendirildiği düşünülüyor.
Oldukça büyük bir alan kaplayan kalenin sahip olduğu kulelerin birçoğu günümüze gelebilmiştir. Ve duvarlarında ise Yunanca yazılar dikkat çekmektedir.
1261 yılında yaptırılan bu kalenin isim olarak anlamı “Kutsal Yer” veya “Uygun Rüzgarlar” olduğu düşünülüyor. Yoros Kalesi tarihi olarak 1305 yılında Türklerin eline geçmiştir. 1348 yılında tekrar Cenevizlilere ve 14. yüzyılın ikinci yarısında tekrar Osmanlılara geçmiştir.
1391 yılında kaleyi fetheden 2. Beyazıt burayı askeri üs olarak kullanır. Daha sonra burayı onartarak bir mescit, cami ve hamam inşa ettirir. 4. Murat ve 3. Osman döneminde kalede güçlendirme çalışmaları yapılmıştır. 1. Abdülhamit döneminde ise 1783 yılında gözetleme kulesi eklenmiştir. dönemden sonra kullanılmamaya başlanmıştır.
İlginizi Çekebilir: İstanbul Mısır Çarşısı Tarihi, Nerede, Ne Alınır?, Dükkanları
Ermeni bir yazar olan İnciciyan’ın araştırmalarına göre 19. yüzyıl başlarında kalenin bir Türk mahallesi olarak kullanıldığını yazmaktadır. Hatta bu mahalle içinde 25 adet ev bulunmaktaydı
2013 yılında yapılan kazılarla yaklaşık 600 tarihi eser çıkarılsa da 2015 yılında bunlar çalınmıştır. Kaynaklara bakıldığında Yoros Kalesi üzerine çıktığınızda sağınızda Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün manzarası karşılayacaktır.
Yoros Kalesi Mimari Özellikleri
Bizans dönemine tarihlenen kale malzemeleri, tuğla ve taşlardan oluşmaktadır. Ana iki burç üzerinde yükselmiştir. İki burç arasına yerleştirilen kapısı ise mermerden yapılmıştır. Kapı üzerinde yer alan bir Latince kitabede Cenevizli Vincenzo Lercari tarafından kalenin onarıldığı bilinmektedir. Bu burçların uzunluğu da 20 metreye ulaşıyor. Yoros Kalesi, iç ve aşağı kale olarak iki kısma ayrılmıştır.
İlginizi Çekebilir: İstanbul Hünkar Kasrı Tarihi, Nerede, Ziyaret Saatleri, Özellikleri
Yoros Kalesinde Piknik Yapılır Mı?
İnanılmaz bir manzaraya sahip olan kale bir yokuş üzerine bulunuyor. Çevresinde yiyecek ihtiyacınızı karşılamanız için de bir kafeterya bulunuyor. Burada manzaraya karşı çayınızı içebilirsiniz.
Yoros Kalesi Nerede
Adres: Anadolu Kavağı, Fener Yolu No:3, 34825 Beykoz/İstanbul
Yoros Kalesi Hikayesi
Beykoz ilçesi sınırlarında olan kalenin yapılış amacı boğaza girişi kontrol etmekti. 500 metre uzunluğa ve 100 metre civarında genişliğe sahip olan kale, konum olarak önemli bir noktada olduğu için tarih boyunca ilgi görmüştür. Günümüzde izi bulunmasa da 2. Beyazıt döneminde bir mescit, cami ve hamam yapıldığı bilinmektedir.
Yoros Kalesi Giriş Ücreti
Kaleye herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır.
Yoros Kalesi Ziyaret Saatleri
Yoros kalesi günün her saatinde ziyarete açıktır.