Olympos Antik Kenti Tarihi | Neler Var? | Giriş ve Ziyaret Bilgileri
İçindekiler
Kumluca İlçesi’nin engebeli arazisinin çevresinde yer alan Olympos Antik Kenti, eşi benzeri olmayan cazibesiyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Tahtalı Dağı’na sadece 10 km uzaklıkta yer alan bu destinasyon, tarihi bir tatil deneyimi arayan gezginler için bir cennettir.
Olympos’u gerçekten istisnai kılan nokta, nesli tükenmekte olan Caretta Caretta yavrularının üreme alanı olmasıdır. Bu nedenle bir sit alanı statüsündedir. Bu da kenti, yerli ve yabancı turistlerin bir favorisi haline getirdi.
Olympos’un ayırt edici özelliklerinde biri, ağaç evler ve kamp yapmak için ideal geniş açık alanlar, sahili ve benzersiz konaklama seçeneklerinin bulunmasıdır. Ayrıca, Likya Yolu üzerindeki etkileyici konumu, onu yürüyüşçüler ve doğa tutkunları için popüler bir yer haline getiriyor. Ayrıca Beydağları Milli Parkı içinde yer alan Olympos, kadim geçmişin birleştiği tarihi bir yer olma özelliğini daha da artırıyor.
Olympos’un esrarengiz geçmişine bakıldığında, parçaları eksik bir yapboz olarak karşımıza çıkar. Ancak, geçmişin kalıntılarını ortaya çıkaran arkeolojik yüzey araştırmaları ve bölgeyi araştıran belgesel yönetmeni Tekin Gün’ün keskin gözlemleri sayesinde yapboz şekillenmeye başlar. Bu kaynaklar birleştiğinde, kentin ilk günleri açığa çıkar ve kökleri bugün hala ayakta olan, duvarların dikildiği MÖ 300’lü Helenistik döneme kadar uzanır. Ayrıca surlar, MÖ 2. yüzyılda Romalılar ile Anadolu şehirleri arasında çıkan çatışmaların izlerini taşır. Böylece, Olympos’un geçmişi sadece şehrin tarihine ışık tutmakla kalmaz, aynı zamanda eski Anadolu’nun çalkantılı zamanlarına bir pencere açarak farklı bir bakış açısı sunar.
İlginizi Çekebilir: Antalya Gezilecek Tarihi Yerler: En İyi 45 Turistik Yer!
Olympos Antik Kenti Hakkında Bilgi
Likya Birliği’nin büyüleyici tarihinde yolculuk ederken, Olympos’un gerçek bir güç merkezi olduğunu keşfediyoruz. Kent birlik içinde üç oy hakkına sahip bir şehir unvanını taşıyordu. Ünlü yazar Strabon, Artemidoros’tan alıntı yaparak, Likya’nın doğu bölgesinin bir temsilcisi olarak Olympos’un önemini anlatan hikayelerle günümüzü bilgilendiriyor. Tarihle dolu antik duvarları ile bu olağanüstü yer, fetihleri sırasında efsanevi Büyük İskender’e ev sahipliği yapmak da dahil olmak üzere birçok şeyi gördü. Kaynaklara göre, kudretli savaşçı kış aylarını yakınlardaki liman kenti Phaselis’te geçirmeyi seçmiştir ve hatta bazıları onun Olympos kentine giderek bu büyüleyici bölgede iz bırakmış olabileceğine inanmaktadır. Tarihe susamış olanlar için Olympos, kalıcı bir izlenim bırakacağı kesin olan büyüleyici bir gezi noktasıdır.
Antik Kent Likya Birliği’ne bağlıydı. Burada üç adet oy hakkı bulunuyordu. 3 ay hakkına sahip sadece 6 şehirden biriydi. Bu durum Olympos’un ne denli önemli bir kent olduğunu gösteriyor. Kaynaklara bakıldığında şehri İskender’in de ziyaret etmiş olabileceği düşünülüyor.
MÖ 78 yılında Sicilya’nın Roma Valisi Servilius Vatia korsan Zenicetes’i bir deniz savaşında yendiğinde şehir ün kazandı. Olympos’un ilk ismine de bu zamanlar rastlanır. Zenicetes, Olympos’u stratejik konumu ve kıyı şeridini kontrol etmesine izin veren doğal savunması nedeniyle kenti adeta bir kale olarak kullanmıştı. Bugün, Olympos’u ziyaret edenler şehrin kalıntılarını keşfedebilir ve bir zamanlar onu koruyan etkileyici surlara hayran kalabilirler.
Olympos Antik Kenti’nde Neler Var?
Anıt Mezarlar
Olympos’un büyüleyici taş döşemeleri, ziyaretçileri antik kentin kalıntıları arasında yönlendirerek onları zamanda geriye götürüyor. Şehrin kuzey kesiminde yapılan son kazılarda Zosimos ve amcası Eudemos’a ait lahit kalıntılarını barındıran iki mezar odası ortaya çıkarıldı. Lahitlerin üzerindeki yazıtlar, şehrin inanç ve geleneklerine dair de bilgi veriyor.
Bu arada, kentin güneyindeki Roma hamamlarının kalıntıları, çevredeki limanlara hakim bir liman olarak stratejik konumunun önemini gösteriyor. Kent bir zamanlar korsanların egemenliğine girse de kalıntılar Bizans ve Roma dönemine tarihleniyor. Özellikle buradaki psikoposluk sarayı görülmeye değer. En dikkat çeken eserlerden biri de Kral Markus Aurelius adına yapılan bir tapınaktır.
Tiyatro
Olympos’taki Roma dönemi tiyatrosu görülmeye değerdir. Kayalık bir yamaca oyulmuş yarım daire şeklindeki tiyatro, merkezi bir orkestra meydanına açılan kemerli girişlere sahiptir. Ne yazık ki cavea ve sahne binası zamanla büyük ölçüde hasar görmüştür. Bunun sebebi M.S 141 yılında yaşanan büyük deprem olmalıdır. Bununla birlikte, tiyatronun, merdiven kenarlarına oyulmuş aslan bacaklarıyla, günümüzde gücünü hala koruyor. Yamaçtan denize doğru baktığınızda, doğal manzaradan böylesine olağanüstü bir yapı oluşturan antik mimarların yaratıcılığına ve yaratıcılığına hayran kalmamak elde değil. 5.000 kişi kapasiteli tiyatronun oturma sıraları 20 kişiliktir.
Psikopos Konutu (Mozaikli Yapı)
Yerliler tarafından ilk zamanlar burası hamam olarak adlandırılmış, ancak daha sonra bir piskoposun ikametgahı olduğu ortaya çıkmıştır. “Mozaik Bina” olarak adlandırılan bina, içini hâlâ süsleyen opus tessellatum mozaiklerinin çarpıcı örneklerine sahiptir. Uzmanlar, kazılarda bulunan mimari parçalar ve çanak çömleklere dayanarak yapıyı önce Erken Bizans dönemine tarihlediler. Bununla birlikte, duvar işçiliğinin daha yakından incelenmesi, yapının 10. yüzyıla kadar uzanabileceğini düşündürmektedir.
Hamamlar
Gerçek bir antik mühendislik ve mimari harika olan büyük hamam, vespasianus döneminde inşa edilmiştir. Yapının duvarları ise tuğla ve taşların bir arada kullanıldığı poligonal teknikle örülmüştür. Bu inşaat yöntemi, antik inşaatçıların ustalığını yansıtırken Likya kentleri ve Pamfilya bölgelerinde yaygın olarak kullanılmıştır.
Görkemli beşik tonoz ve kubbelerle bezeli Büyük Hamam’ın kuzey ve güney açıklıkları da görülmeye değerdir. Yapının merkezinde, mimari güzelliğini ve karakterini artıran bir dizi pencere ve niş bulunuyor.
Büyük Hamam, Bizans döneminde farklı şekilde kullanılmıştır. Yapım tarihi M.Ö 70 yılına rastlıyor. Bu bulunan bir yazıtla kanıtlanmıştır.
Nekropol
Alakır Çayı’nın iki yakasında yer alan Roma İmparatorluk Çağı mezarlığı olan Olympos nekropolü, antik ölü gömme geleneklerinin etkileyici bir kanıtıdır. Her biri belirli ve amaca yönelik düzenlenmiş toplam 354 adet teşhis edilmiş mezar bulunmaktadır. Ziyaretçiler, nekropolün batı kesiminde, bölgenin eski ölü gömme geleneklerine benzersiz bir bakış sunan, yan yana dizilmiş beşik tonozlu mezarları görebilir. Çoğunluğu iki katlı olarak inşa edilen beşik tonozlu mezarlar ise dönemin işçiliğini gözler önüne seriyor. Ayrıca 56 adet mezar da tiyatronun çevresinde bulunmaktadır.
Ayrıca kentte bir de kilise ve sarnıç kalıntısı bulunmaktadır. Bu yapılarda dikkat çeken nokta gemi betimlemesidir. Bu betimleme Bizans döneminin tarihine ve sanatına ışık tutmaktadır.
Olympos Antik Kenti Giriş Ücreti 2023
Tarihi ve manzarasıyla ziyaretçilerin gözbebeği olan Olympos Antik Kenti 2023 yılında 90 TL giriş ücretine sahiptir. Peki kentte müze kart geçerli midir? Evet, müze kartı olanlar ücretsiz olarak ziyaret edebilir.
Olympos Antik Kenti Ziyaret Saatleri
1 Nisan 1 Ekim’de 08:00 – 19:00 saatleri arasında, 1 Ekim ve 1 Nisan’da da 08:00 – 18:00 saatleri arasında kenti ziyaret edebilirsiniz. Ören yeri her gün açıktır.