Bursa Irgandı Köprüsü Tarihi Hakkında Bilgi | Mimari Özellikleri | Nerede
İçindekiler
Bursa Irgandı Köprüsü tarihi ile birlikte uzaktan bakıldığında estetik mimarisiyle dikkat çekiyor. Ayrıca üzerinde yer alan kapalı çarşısıyla yerli ve yabancıların uğrak noktası oluyor. Bu çarşıda geleneksel el sanatlarını uygulayan esnaflar bulunuyor. Ebru atölyesi, sanat galerisi, ney atölyesi, ahşap oyma, hat ve tezyinat bunlardan bazılarıdır. 2004 tarihinde onarılarak hizmete açılan Irgandı Köprüsü Bursa ilinde 2. Murat döneminde yapıldığı biliniyor. Abdullah oğlu Timurtaş tarafından yaptırılan bu tarihi yapı, 1442 yılına uzanıyor. Yaptırılmasını isteyen kişi ise Irgandı Ali Oğlu tüccar Hoca Muslihiddin’dir. Bu bilgiler, Osmanlı kadı sicillerinden anlaşılmaktadır. Çünkü yapımına dair net bilgiler içeren kitabesi yer almıyor.
İlginizi Çekebilir: Bursa Kent Müzesi Hakkında Bilgi | Eserleri | Giriş Ücreti | Ziyaret Saatleri
Irgandı Köprüsü Hakkında Bilgi
Irgandı Köprüsü, ismini Irgandlı Ali’nin Irgand diye bir bölgeden geldiği için aldığı düşünülüyor. Bu tarihi köprüyü Osmanlı döneminin ünlü seyyahlarından olan Evliya Çelebi de ziyaret etmiştir. Hatta ziyareti sırasında köprüdeki çarşıda 200 dükkanın olduğunu anlatmaktadır. Fakat günümüze gelindiğinde bu dükkanların sayısı 31’dir biri ise mescittir. Ayrıca ismini de “ırgalandı” kelimesinden aldığından bahsediyor.
İlginizi Çekebilir: Bursa Osman ve Orhan Gazi Türbeleri Hakkında Bilgi | Mimari Özellikleri
Bu dükkanlar ve mescit 16’ya 16 şeklinde karşılıklı dizilmiştir. Bir Alman gezgin olan Reinhardt Lubenau, 1573 – 1589 tarihlerinde köprüyü ziyaret etmiştir. Köprünün Bursa Fethi’nden önce hristiyanlara ait bir yapı olduğunu aktarmıştır. Uzunluğunun ise 300 metre olduğundan bahseder. Köprü üzerinde bu tarz dükkanların yerleştirilmesinin örnekleri ise dünyada çok azdır. Bu nedenle hem tarihi hem de mimari açıdan Bursa tarihi yerler arasında önem taşıyor.
Mimari Özellikleri
Köprüyü taşıyan sadece tek bir kemer yer alıyor. Kemer ayaklarının birinde ahır birinde ise depo mevcuttur. Taş ve tuğladan yapılan köprünün kemer açıklığı 16 metredir. Genişliği ise 11 metredir. Dükkanların bazılarında depo mevcuttur. Hepsi olmasa da 18 dükkan ahşap iskelete sahiptir. Dükkanlar ayrıca sarı rengiyle oldukça dikkat çekicidir.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer
Köprünün orijinali 1922 yılında yıkılmıştır. Bunun sebebi işgal kuvvetlerinin şehirden ayrılırken köprüyü bombalamasıdır. Fakat 1949 tarihinde yeniden inşa edilmiştir. Bu inşa sırasında çarşılar eklenmemiştir. Orijinal haline döndürülmesi ise 2004 tarihini bulmaktadır.
Irgandı Köprüsü’nü diğerlerinden ayıran bir özellik vardır. Bu özellik hem dükkanların hem de köprünün beraber tasarlanmasıdır. Bu nedenle çarşılı köprü olarak anmak yerine köprü biçiminde tasarlanan bir arasta olduğundan bahsetmek daha iyi olacaktır. Irgandı Köprüsü’ne benzer dünyada 3 köprü daha vardır. Bunlar Floransa (Ponte Vecchio Köprüsü), Venedik (Rialto Köprüsü) ve Bulgaristan’dadır (Lofça).
Irgandı Köprüsü Cafe
Köprü içerisinde yer alan Irgandı Cafe ile hem keyifli zaman geçirebilir hem de bölgenin otantik havasını içinize çekebilirsiniz. Antika eşyalarla donatılarak tarihi bir doku kazandırılan Irgandı Köprüsü cafe ile anında tadını çıkarabilirsiniz.
Irgandı Köprüsü Nerede Nasıl Gidilir?
- Adres: Kurtoğlu, Gökdere Blv. No:14, 16360 Yıldırım/Bursa
- Gökdere vadisindeki Gökdere’nin üzerinde yer alan Irgandı Köprüsü’ne 15, 17/D, 18/İ, 19/B, 6/A, 6/E, B/39 gibi otobüslerle ulaşılabilir.