Ankara Resim ve Heykel Müzesi | Neler Var? | Giriş Ücreti | Ziyaret Saatleri
İçindekiler
- Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Tarihi Hakkında Bilgi
- Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Mimari Özellikleri
- Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesinde Sergilenen Önemli Eserler
- Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Salonları
- Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Ziyaret Saatleri 2023
- Ankara Resim ve Heykel Müzesi Giriş Ücreti 2023
- Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Nerede
- Ankara Resim ve Heykel Müzesi Yol Tarifi
- Ankara Resim ve Heykel Müzesi Sanal Tur 3D Mekan
Kurulduğu dönemde Türk Ocakları olarak hizmet veren Ankara Resim ve Heykel Müzesi, 1927 yılında yapılmıştır ve günümüzde sayısız esere ev sahipliği yapıyor. 6 Nisan 1980 yılında müze halini almış olan bina estetik yapısıyla tüm dikkatleri üzerine çekmektedir. Birbirinden ünlü sanatçıların çeşitli eserlerinin bulunduğu müzede aynı zamanda Türk plastik sanatından da çeşitli koleksiyonlar sergilemektedir. Türk sanatçılardan Osman Hamdi Bey, Fikret Mualla, Abidin Dino ve Şeker Ahmet Paşa gibi ünlü isimlerin eserlerini Ankara Resim ve Heykel Müzesi içerisinde inceleyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: (1. TBMM) Kurtuluş Savaşı Müzesi | Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Tarihi Hakkında Bilgi
Temelleri 21 Mart 1927 yılında atılan Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nin tamamlanması tam 3 yıl sürmüş ve Nisan 1930 tarihinde bitirilmiştir. 1931 yılına kadar Türk Ocakları olarak kullanılan bina ocakların faaliyetini bitirmesinden sonra Cumhuriyet Halk Fırkası’na geçirilmiştir. 1932 yılında tekrar kullanılmaya başlanan bina bu sefer Halkevi binası olmuştur. 1952 yılından 1961 yılları arasında tekrar Türk Ocakları bünyesine girer bina bu tarihlerde nikâh ve tiyatro gibi etkinliklerde kullanılmıştır.
Bundan sonraki dönemlerde Ankara Resim ve Heykel Müzesi, eğitim bakanlığı ve savunma bakanlıkları içinde kullanılmıştır. Bu sıkça yapılan el değişiklikleri binanın bakım sürecini olumsuz etkilemiş bu sebeple yıpranmanlar meydana gelmiştir. Özellikle sahne kısmında yaşanan yıpranma sebebiyle sahne uzun bir süre kullanıma kapanmıştır. Ömer Sabancı Vakfının yardımlarıyla bina müze olarak kullanılması için 1975 – 1985 yılları arasında yoğun bir tadilat süreci geçirmiş.
İlginizi Çekebilir: Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi | Neler Var? | Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Ankara Resim ve Heykel Müzesi içinde yapılan tadilatlar sayesinde işlevini kaybeden sahne ve locaların onarımları tamamlanarak ilk gün ki güzelliklerine tekrar getirilmiştir. Bütün bu tadilatlar bittikten sonra müze ve kültürel etkinliklerin bir arada olabileceği çok amaçlı bir hale gelmiştir. Konumlarının birbirine çok yakın olması sebebiyle bu müzeyi ziyaret etmeyi planladığınız bir günde aynı zamanda Etnografya Müzesini de ziyaret edebilirsiniz.
Yıllar önce tamiratı yapılan sahnede şimdilerde sıkça opera ve bale etkinlikleri düzenlenmektedir. Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nin bu sahnesi o kadar etkilidir ki opera ve bale dışında da diğer sanat dalları için çok sefer kullanılmıştır. Bu sahnede sergilenen ilk opera olan Özsoy Operası aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk operası olarak kaydedilmiştir. Bilimsel panellerin ve konferanslarının da kullanımına açılmıştır. Bu organizasyonlar ilk dil ve tarih konferansları olarak bilinmektedir.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Mimari Özellikleri
Ankara Resim ve Heykel Müzesi yapımından önce birçok mimardan fikir ve öneriler istenmiştir. Fakat inşaata başlandığı süreçte Mustafa Kemal binanın yapımında sadece Türk süslemelerinin kullanılmasını istemiştir. Bunun yanı sıra çalışmalarda yabancı süslemelere yer vermemiş ve bina yapımında sadece Türk çalışanların olmasını istemiştir. Binanın içerisinde sergilenen bir sulu boya resmi, Mimar Arif Hikmet Bey’in hayalindeki yapıdır. Bu resim Mustafa Kemal Paşa’nın önüne getirilmiş ve paşanın beğenmesinden sonra binanın yapımına başlanmıştır. Dolayısıyla Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi mimarı Arif Hikmet Koyunoğlu olmuştur.
Resim ve Heykel Müzesinin mimarisi hakkında görülen en güzel şeylerden birisi içerisinin tamamen Türk süslemeleriyle dolu olmasıdır. Bu süslemeler oldukça zevkli bir şekilde işlenmiş ve ziyaretçilerin çok hoşuna gitmektedir. Localı salonların koltuk yapısında gül ağacı kullanılmıştır. 400 koltuklu bu locanın etrafında diğer salonlar düzenli bir şekilde yapılmıştır.
İlginizi Çekebilir: Ankara Gezilecek Tarihi Yerler: En Muhteşem 67 Turistik Mekan
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesinde Sergilenen Önemli Eserler
Ankara Resim ve Heykel Müzesi içerisinde bulunan tüm eserler toplan 17 salonda sergilenmektedir. Müzenin giriş kısmında Osmanlı Dönemine ait sanatçıların eserlerine yer verilirken ilerleyen bölümlerde ise Cumhuriyet tarihinin önemli sanatçıları ve eserleri sergilenmektedir. Toplamda 750’den fazla eserler sergilenmektedir. Resim ve Heykel Müzesi içerisinde resim dışında heykel, süsleme ve seramik sanatlarından da nadide eserler görülebilmektedir. Müze içerisinde bulunan ve ziyaretçiler tarafından en çok merak edilen eserler şunlardır.
- Vasili Vereşçagin – “ Timur’un Mezarı Başında “
- Emel Korutürk – “ Atatürk’e Şükran “
- Zonaro – “ Genç Kız Portresi “
- Osman Hamdiyey – “ Silah Taciri”
Bu tabloların yanı sıra Osmanlı hanedanları içerisinde ressam olan tek padişah II. Abdülmecit’in şu eserleri de müzede sergilenmektedir.
- Şehzade Ömer Faruk Efendi Portresi
- Haremde Goethe
- Kendi Portresi
Bunlar dışında en çok ziyaret alan resim eserleri de şu şekilde.
- Halil Paşa – Manzara
- Ali Sami Yetik – Topçular
- Namık İsmail – Son Mermi
- Nazmi Ziya Güran – Tophane Nusretiye Cami 1928
- Osman Hamdi Bey – Portre
- Halil Paşa – Boğaz
- Süleyman Seyyid – Manzara
- Halil Paşa – Peyzaj
Müzenin içinde bu resimler dışında 1000’den fazla resim bulunmaktadır.
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Salonları
Bina içerisinde toplamda 17 tane salon bulunmaktadır. Bu salonların isimleri şu şekildedir.
- Şeker Ahmet Paşa
- Ferruh Başağa
- Hoca Ali Rıza
- Erol Akyavaş
-
Zühtü Müridoğlu
- Ali Çelebi
- Refik Epikman
- Orhan Peker
- Nuri İyem
- Abidin Dino
- Fikret Mualla
- İbrahim Çallı
- Osman Hamdi Bey
- Arif hikmet Koyunoğlu
- Bedri Rahmi Eyüboğlu
- Türk Odası
Bu bölüm temel olarak Ankara evinden örnekleme yapılmıştır. Cam süslemeleriyle, mobilyalarıyla ve tavana kadar giden süslemelerle dikkat çeken bu odada Atatürk’ün Türk süslemelerine önem vermesinin etkisi görünmektedir. Atatürk’ün bu salonda misafirlerini konuk aldıktan ve sohbetlerinden sonra Türk Ocağı salonuna geçerek konserleri dinlediği bilinmektedir.
- Türk Ocağı
400 kişilik bir kapasiteye sahip olan salonun ilk günkü şekli tüm sanatseverlerin ilgisini toplamaktadır. Sahneye eğimli bir şekilde herkesin rahatça sahneyi görebilmesini sağlayan salonun içerisi Türk Motifleriyle süslenmiştir.
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Ziyaret Saatleri 2023
Resim ve heykel alanında oldukça değerli eserlerin yer aldığı Resim ve Heykel Müzesi pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Diğer günler 09:00 ve 18:00 arası ziyarete açıktır.
Ankara Resim ve Heykel Müzesi Giriş Ücreti 2023
Müze kartı ve öğretmen kartı olan ziyaretçiler müzeye ücretsiz olarak giriş yapabilmektedir. Diğer ziyaretçiler 2023 yılı itibarıyla 70 TL giriş ücretiyle müzeyi gezebilmektedir.
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Nerede
- Adres: Türk Ocağı Caddesi No:2 Opera Altındağ/ANKARA
- Tel 1: 03123102094
Ankara Resim ve Heykel Müzesi Yol Tarifi
Ankara Resim ve Heykel Müzesi Sanal Tur 3D Mekan
Resim ve Heykel Müzesi Kaç TL?
Resim ve Heykel Müzesi 2022 yılında 40 TL giriş ücretine sahiptir.
Resim ve Heykel Müzesi Ne Zaman Kapanıyor?
Müze pazartesi günleri kapalıdır. Diğer 6 gün 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Bilet alabilmek için kapanıştan 15 dakika önce hazır bulunmalısınız.