Nusretiye Camii Tarihi, Nerede, Özellikleri, Hikayesi
İçindekiler
Sultan camilerinden olan Nusretiye Camii 19. Yüzyıl İstanbul tarihi eserleri arasındadır. Tophane Camii olarak da adlandırılan bu yapı, 2. Mahmut tarafından yaptırılmıştır.
Daha önce bu bölgede bulunan ve 1823 yılında yangında yanmış olan Arabacılar Kışlası Camii yerine inşa edilmiştir. Bunun yerine inşa edilen Nusretiye Camii, askeri binalarla yapıldığı için çevresindeki Tophane Kışlası’yla benzer mimari özellikler gösterir.
İlginizi Çekebilir: İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!
İsmini ise yangın yerine yapılan binalar için aldığı yardımlardan ötürü almıştır. Ampir ve barok mimari üsluplarının etkisi görülen caminin mimarı Krikor Balyan’dır. 3 yıllık inşaat sonrasında ise 1826 yılında camii ibadete açılmıştır.
Nusretiye Camii Mimari Özellikleri
- Camii, 15×15 ölçüsünde kare bir alan yapılmıştır.
- Giriş kapısında bir yazı bulunan caminin, 4 metre yüksekliğindeki kapısı oldukça dikkat çekicidir.
- 15 metre çapa ve 29 metre yüksekliğe sahip bir kubbesi bulunmaktadır.
- İki şerefeli iki minareye sahip camii, bir adet hünkar kasrına sahiptir. Bu alana son cemaat yerinde girilebilmektedir. Güney cephesinde de sultanın giriş yaptığı kapı vardır. Kasırdaki duvarlar da süslemeleri ve kemerli kapısıyla ilgi çekicidir.
- Caminin sol kısmında ise 10 sütun üstüne yapılmış kubbeli bir şadırvan yer almaktadır.
İlginizi Çekebilir: Yıldız Sarayı Tarihi, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri
- Camide yer alan süslemeler Türk motiflerinden ziyade Barok ve Ampir tarzında yapılmıştır. Ayrıca Recai Şakir Efendi’nin yaptığı hat eserleri de yer almaktadır.
- Camii önünde yer alan estetik çeşme de İtalyan mimar Raiomondo D’aronco tarafından 1901 yılında yapılmıştır. Bu çeşme 1956 yılında İTÜ binasının karşısına taşınmıştır.
- Caminin hemen yanında yer alan Nusretiye Camii Saat Kulesi de 19. Yüzyılın ikinci yarısında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır.
Nusretiye Camii Hikayesi
Caminin ismini almasına dair iki türlü hikaye vardır. Birincisi burada yer alan Arabacılar Kışlası Cami’sinin 1823 yılında Firüzağa yangınında yanması üzerine bu cami yapılmıştır. Nusretiye Camii de aldığı yardımlarla yapıldığı için bu ismi aldığı düşünülüyor. İkinci olarak da 2. Mahmut’un Yeniçeri Ocağı’nı kaldırmasının zaferinin sembolü olarak Nusretiye dendiği anlatılır.
Nusretiye Camii Nerede
Kılıçali Paşa, Meclis-i Mebusan Cd., 34425 Beyoğlu/İstanbul