myra antik kenti tarihi hakkinda bilgi ziyaret saatleri giris ucretiPin
Ana sayfa » Myra Antik Kenti | Tarihi | Neler Var | Giriş Ücreti | Ziyaret Saatleri

Myra Antik Kenti | Tarihi | Neler Var | Giriş Ücreti | Ziyaret Saatleri

 

Myra Antik Kenti’nin günümüzde yer aldığı ova aynı ismi taşımaktadır. Kentin geçmişte denizle bağlantısının sağlanması için bir kanal kullanılıyordu. Bu kanal bugünkü Demre Çayı’nın batısındadır. Myros Nehri olarak da tarihte bilinir. Kent, deniz ticareti bakımından gelişmiş bir şehirdir. Bu ticaret Andriake Limanı’ndan sağlanmaktaydı. Liman ise denizle bağlantının sağlandığı kanalın hemen yanındadır.

Myra Antik Kenti M.S 7. yüzyıla geldiğinde doğal afetler nedeniyle önemini yitirmeye başlamıştır. Bu ün kaybının sebepleri arasında Arap akınları da bulunuyor. 12. yüzyıla gelindiğinde ise bir köy görünümünü almıştır. Kentte ilk çalışmalar Nevzat Çelik tarafından 2009 tarihinde başlamıştır. Ertesi yıl kent hakkında bilgi veren bir kitap yayınlanmıştır.

Myra Antik Kenti, liman olarak Andriake kentini kullanmaktaydı. Kent olarak bahsedilse de o dönemlerde bir mahalle işlevindeydi. Yerli halk, nehirden gelebilecek korsan saldırılarına karşı, nehri zincirle donatmışlardı. M.Ö 42 yılında Lentulus Spinther adlı bir komutan kente para toplamak için gönderilmiştir. Bu zincirin kente girişi engellemesi nedeniyle komutan tarafından kırılmıştır.

myra antik kenti tarihi1Pin
myra-antik-kenti-tarihi1

Myra Antik Kenti’nde Neler Var?

Kentte çıkarılan buluntulara göre tarihinin M.Ö 5. yüzyıllara uzandığı biliniyor. En gelişmiş dönemi ise M.S 2. yüzyıldır. M.S 5. yüzyılda Likya Birliği’nin başkenti olmuştur. Kentte en dikkat çeken yapıtlar, Likçe yazıtları ve kaya mezarlarıdır. Bununla birlikte çıkarılan sikkeler kentin tarihi hakkında bilgiler verir. Kentin en ünlü noktaları Noel Baba Kilisesi ve tiyatrosudur. Bir diğer adıyla Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) M.S 4. yüzyılda kentte yaşamıştır. Hatta kendin piskoposu olmuştur. Tiyatro bir deprem nedeniyle 141 yılında yıkıma uğrasa da yeniden inşa edilerek kullanıma açılmıştır.

Myra Antik Kenti’nin bu kadar önemli olmasının sebeplerinden biri de Aziz Nikolaos’un burada piskopos olması ve adına kilise inşa edilmesidir. Yunan bir tarihçi, coğrafyacı ve filozof olan Strabon da bu kentten bahseder. Buna göre kent Likya Birliği’ne bağlı ve 3 oy hakkına sahip 6 şehir arasındadır. Bu birliğin en gelişmiş şehirlerindendir. Yazıtlarda rastlanan ismi Myrrh’dir. Bugün görebileceğiniz birçok tarihi eser, kentte yaşayan Likyalı zenginlerin yardımlarıyla oluşturulmuştur. Çıkarılan eserlerden kentin hem dini hem de idari yönden geliştiği görülebiliyor.

Myra Antik Kenti Hikayesi

myra antik kenti kalintilariPin
myra-antik-kenti-kalintilari

Kentte görebileceğiniz kalıntılar arasında Roma dönemi surları bulunuyor. Bu surlar günümüze dayanıklı bir şekilde gelebilmiştir. M.Ö 5. yüzyıl sur kalıntıları kentin birçok noktasında görülüyor. Birçok kentte görebileceğiniz Roma Dönemi tiyatrosu ise oldukça iyi korunmuştur. Akropolün güneyinde yer alan tiyatro, sahne binası ve oturma alanlarıyla dikkatleri çekebiliyor. Akropol ise günümüze iyi şekilde gelememiştir. Bir diğer Roma dönemi eseri olan hamam kalıntıları, tiyatroya oldukça yakındır.

myra antik kenti tiyatrosuPin
myra-antik-kenti-tiyatrosu

Kent su ihtiyacını karşılayabilmek için kanallar inşa etmiştir. Bu kanallar kayaya oyularak yapılmıştır. Mimarisi ve gelişmişliği sayesinde “En Parlak Kent” unvanını da kazanmış bir şehirdir. Kent, hem kendi adına hem de Likya birliği adına para bastırmıştır. Kenti adına bastırdığı sikkelerde tanrıça Artemis betimlemesi görülüyor. Fakat Artemis betimlemesi, Kybele formunda yapılmıştır. Artemis, Myra Antik Kenti’nin ana tanrıçasıdır. Bununla birlikte halk, Tike, Athena ve Zeus’a da tapmıştır. Bu özelliğiyle tarihi önemi giderek artmıştır. Kent, Hristiyanlar tarafından da önemli kabul edilmektedir. Bunun sebebi St. Paul ve arkadaşlarının kenti ziyaret etmesidir.

Kaya Mezarları

myra antik kenti tarihiPin
myra-antik-kenti-tarihi

Bir diğer ilgi çeken nokta kabartmalı kaya mezarlarıdır. Bu mezarları ise tiyatronun hemen yanında görebilirsiniz. Bazılarının da sadece düz bir şekilde yapıldığı görülmektedir. Kaya mezarlardan en ilginç olanı ölü ve yakınlarının yer aldığı kabartmalı mezardır. Yan yana sıralanmış bir şekilde bulunan kitabeli birçok mezar da Myra Antik Kenti eserleri arasındadır. Kentte iki adet nekropol bulunuyor. Nekropoller yapım tarzı nedeniyle uzaktan bakıldığında ev veya tapınak gibi görünüyor. 1840 yılında Charles Fellows tarafından bulunan kaya mezarları arasındaki “Resimli Mezar” renkli tasarımı dikkat çekiyor. Günümüzde görebileceğiniz renkler kırmızı ve maviyken ilk keşfedildiğinde sarı ve mor renklerinin de görüldüğü biliniyor. Resimli mezara kabartma şeklinde betimlenen 11 insan figürü de ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.

Aziz Nikolaos Kilisesi

myra antik kenti gezi alaniPin
myra-antik-kenti-gezi-alani

Aziz Nikolaos’un ölümünden sonra 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Tam olarak inşa edilmesi ise 8. yüzyılı bulmuştur. 11. yüzyıla gelindiğinde ek olarak manastır yapılmıştır. Aziz Niolaos’un gerçek mezarı da kiliseden çıkarılmıştır. Günümüzde Noel Baba olarak bilinen kişi Aziz Nikolaos’dur. Kilise ve çevresi 1863 tarihinde Ruslar tarafından satın alınmıştır. Fakat satın alma işlemi iptal edilip geri alındıktan sonra sadece restore izni verilmiştir. Günümüzde görebileceğiniz çan kulesi, kilisenin ne kadar kötü restore edildiğinin bir göstergesidir. Bu kule kilisenin orijinalini de bozmuştur.

Myra Antik Kenti Nerede

  • Adres: Alakent Mahallesi Dağ Dibi Mevkii Demre / Antalya
  • Tel 1: 0 242 8716821

Myra Antik Kenti Ziyaret Saatleri 2023

Ana tanrıça Artemis’in kabul edildiği Myra Antik Kenti, 1 Nisan – 1 Ekim’de 08:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir 1 Ekim – 1 Nisan’da ise 08:30 – 17:30 saatleri arasında gezilebilir. Kent her gün ziyarete açıktır.

Myra Antik Kenti Giriş Ücreti 2023

Kilisesi ve kaya mezarlarıyla ünlü olan Myra Antik Kenti giriş ücreti 2023 yılının Ağustos ayı itibarıyla 180 TL olarak belirlenmiştir. Geçmişi gözler önüne seren kente girişte müze kart kullanılabilmektedir.

Myra Antik Kenti Yol Haritası

Myra Antik Kenti Sanal Gezi Turu

Benzer Yazılar

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir