Pin
Ana sayfa » 2023 Beylerbeyi Sarayı Tarihi Hakkında Bilgi, Giriş Ücreti, Nerede, Ziyaret Saatleri

2023 Beylerbeyi Sarayı Tarihi Hakkında Bilgi, Giriş Ücreti, Nerede, Ziyaret Saatleri

 

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul Üsküdar’ın Beylerbeyi bölgesinde bulunur. Tarihi köşkleri ve set bahçeleriyle oldukça ihtişamlı bir yapıdır. Boğazın hemen dibinde bulunan saray 19. yüzyılın en önemli eserlerinden biridir.  Milli Saraylar kapsamında devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Beylerbeyi Sarayı ile çevresi hem Osmanlı Döneminde hem de Bizans Döneminde önemli sayılan bir bölgedir.

Beylerbeyi Sarayı Mimarı Kimdir? Hangi Padişah Döneminde Yapıldı?

Beylerbeyi Sarayı, Sultan Abdülaziz tarafından Mimar Sarkis Balyan’a 1861-1865 yılları arasında yaptırılmıştır. Bizans Döneminde İstavroz Bahçesi olarak anılan saray Osmanlı zamanında ilk saray yapısına kavuşmuştur. II. Mahmud’un saray haline getirdiği alanda Sultan Abdülaziz döneminde çok ciddi bir yangın çıkmıştır. Önemli hasar alan yapı tamamen yıktırılarak 1863-65 yılında yeniden inşaa ettirilmiştir.

İlginizi Çekebilir: İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!

Beylerbeyi Sarayı Mimari Özellikleri

3000 metrekarelik bir alana kurulu olan yapı bugünkü haline Sultan Abdülaziz döneminde kavuşmuştur. Sarayda Deniz köşkleri, Ahır Köşk, tarihî tüneli, Sarı Köşk, set bahçeleri ve Mermer Köşk gibi farklı ek bölümler vardır. Günümüzde Mabeyn ve Harem bölümlerinin bulunduğu ana yapı ziyarete açık haldedir.

Beylerbeyi Sarayı Tarihçesi

Geçmişte yazlık saray ve devlet konuk evi olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı bahçesi ve köşkleri ile seyir zevki oluşturmaktadır. İç kısmı tamamen Osmanlı mimarisini gözler önüne sererken dış kısımdan batılı mimari yansıtmalarına sahiptir. Osmanlı Döneminde burada Fransız İmparatoru III. Napolyon’un eşi İmparatoriçe Eugénie ve Alman İmparatoru II. Wilhelm gibi dönemin siyasete yön veren isimleri ağırlanmıştır. Devletin yazlık olarak kullandığı sarayın içinde heykeller, havuzlar ve set bahçeleri vardır.

Osmanlı Döneminde Beylerbeyi Sarayı konuk evi olarak kullanılırken bu durum ülkemizin Cumhuriyet devrinde de devam etmiştir. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk 1934 yılında burada İran Şahı Pahlevi’yi ağırlamıştır. Mermer köşk cepheleri, altın nakış işçiliği, ahşap oymacılığı gibi birçok farklı süsleme ve sanat burada bulunmaktadır. Beylerbeyi Sarayı’nın zemininde üzeri camla örtülü suyunu denizden alan bir havuz vardır. Ayrıca buradaki Ahır Köşk padişahların atlarının bakımı için yapılmıştır.

İlginizi Çekebilir: Mihrimah Sultan Camii Hikayesi | Hakkında Bilgi

Beylerbeyi Sarayı Fotoğraf Çekimi Ücreti 2023

Yasaya göre Beylerbeyi Sarayı’nda fotoğraf çekimi yasaktır.

Beylerbeyi Sarayı Giriş Ücreti 2023

Mimarisiyle ve ihtişamlı tasarımıyla herkesi büyüleyen Beylerbeyi Sarayı  2023 yılı itibarıyla 45 TL. Yabancılar içinse 130 TL. İndirimli bilete sahip olanlar 20 TL’den yararlanabilir. Sarayın bahçesi ise 10 TL’ye ziyaret edilebilir.

Beylerbeyi Sarayı Eserleri

Beylerbeyi Sarayı ziyaretiniz sırasında görebileceğiniz eserler şunlardır:

  • Deniz köşkleri
  • Tüneli
  • Set bahçeleri
  • Ahır Köşk, Mermer Köşk
  • Hereke halılar
  • Uzakdoğu porselenleri
  • Baccarat Kristali Avizeler
  • Neoklasik, Barok ve Rönesans sanat üslubunun izlerini sarayda bulabilirsiniz.

Beylerbeyi Sarayı Ziyaret Saatleri

Beylerbeyi Sarayı pazartesi hariç diğer günler ziyarete açıktır. Ziyaret saatleri ise 09:00-18:00’dır. Sarayda müze kart geçerlidir. Bir saat öncesinden gişeden biletinizi almalısınız.

Beylerbeyi Sarayı Nerededir?

Adres: Beylerbeyi, Abdullahağa Cd., 34676 Üsküdar/İstanbul

Beylerbeyi Sarayı Yol Haritası

Beylerbeyi Sarayı Sanal Tur 3D Mekan

Beylerbeyi Sarayı İçi 

  1. Beylerbeyi Sarayı’nda Müze Kart Geçerli Mi?

    Müze kart geçerlidir.

  2. Beylerbeyi Sarayı Kimlere Ücretsiz 2022?

    18 yaş altındaki çocuklar ve 65 yaş üstü yetişkinleri için Beylerbeyi Sarayı ücretsizdir.

  3. Beylerbeyi Sarayı Fotoğraf Çekimi Yasak Mı?

    Evet, içeride fotoğraf çekimi ücretli ve ücretsiz fark etmeksizin yasaktır.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir