letoon antik kenti hakkinda bilgi giris ucreti ziyaret saatleriPin
Ana sayfa » Letoon Antik Kenti | Tarihi | Giriş Ücreti | Ziyaret Saatleri

Letoon Antik Kenti | Tarihi | Giriş Ücreti | Ziyaret Saatleri

 

Dünya mirasının en önemli mekanlarından biri olan Letoon Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne katılmıştır. M.Ö 7. yüzyılın en önemli dini merkezlerinden biri olan Letoon, Xantos Antik Kenti’ne de 4 km uzaklıktadır. Kentte günümüze tarihi açıdan ışık tutabilecek birçok taş yazıt bulunuyor. Bu taş yazıtlar Likya dilinde yazılmıştır. Ayrıca oldukça uzun ve önemli bilgilere sahiptir.

Letoon Antik Kenti keşfi 1840 tarihine uzanıyor. İçerisinde bugün de görebileceğiniz birçok tarihi yapı bulunuyor.  Likya yürüyüş yolunda yer alan kent, günümüzde her gün yüzlerce turisti ağırlamaya devam ediyor. M.Ö 43 yılında yaşamış Publius Ovidius Naso adlı bir Romalı şairin anlattığına göre Letoon Antik Kenti, Leto adına kurulmuştur. Leto, Koios ve Phoebe’nin kızıdır.

Zeus’un eşi olan Hera’nın kıskançlık duyduğu bir tanrıçadır. Bu kıskançlığı üzerine “Güneşin doğduğu bütün yerlerde doğuramasın” demiştir. Leto ise hamile kalabilmek için tüm dünyayı gezdi ve Leto Zeus ile birlikte oldu. Ardından Apollon ve Artemis adında çocuklara sahip olmuştur. Likya Birliği’ne bağlı olan Letoon Antik Kenti, bağlı 23 kentten biridir.

Letoon Antik Kenti’nde Neler Var?

letoon antik kenti temenos alaniPin
letoon-antik-kenti-temenos-alani

Yunan mitolojisinde titan tanrıçası Leto, Roma mitolojisinde Latona olarak anılır. Apollon ve Artemis çocuklarıdır. Letoon Antik Kenti içerisinde görebileceğiniz üç adet tapınak ise onlar adına yaptırılmıştır.  Yukarıda resimde görebileceğiniz en sağ kısımdaki tapınak Leto Tapınağı’dır. Orta kısımdaki Artemis Tapınağı’dır. Sol kısımda kalan ise Apollon Tapınağı’dır. Bu tapınakların özellikleri şunlardır:

  • Leto Tapınağı: Aralarındaki en büyük tapınaktır. 30.25 x 15.75 metre ölçülerine sahiptir. Peripteros tarzında inşa edilmiş bir yapıdır. Batı kısımda yer almaktadır. M.Ö 4 – 5. yüzyılın sonuna tarihlenir. İlk tapınağın yapımında Kral Arbinas’ın da desteği bulunmaktadır. Günümüzdeki tapınağın kalıntıları, ilk tapınak üzerine M.Ö 150 yıllarında inşa edilmiştir. İon düzeninde inşa edilen tapınak 6×11 sütunludur.
  • Apollon Tapınağı: Ölçüleri 27.90 x 15.07 metredir. Tapınağın en dikkat çeken yapı temellerinin ahşap malzemeden yapılmasıdır. Dor tarzında yapılan tapınak, Likya mezarlarında betimlenen evlere oldukça benzer. Kısmen daha az korunmuş bir yapıdadır.
  • Artemis Tapınağı: Aralarındaki en küçük tapınaktır. 18.20 x 8.70 metre ölçülere sahiptir. Leto ve Apollon Tapınağı’nın ortasında yer alıyor. Tarih boyunca su seviyesinin artması nedeniyle üç tapınağın da tabanları su altında bulunmaktadır. M.Ö 4. yüzyıla tarihlenmektedir.

Kentte görebileceğiniz diğer yapılar şunlardır:

  • Tiyatro (36 oturma sırasına sahiptir)
  • Bazilika
  • Yazıtlar
  • Çeşme
  • Yuvarlak Portiko (İmparatorluk binasına bağlıdır)
  • Stoa
  • Mozaik
  • Arrunti Anıtı

Üç Dilli Yazıt

letoon antik kenti uc dilli yazitPin
letoon-antik-kenti-uc-dilli-yazit

Leto Tapınağı çevresinde bulunan üç dilli yazıt M.Ö 4. yüzyıla uzanan bir kitabedir. Günümüzde Fethiye Müzesi içerisinde sergilenen bu eser, üç dille yazılmış bir tarihi eserdir. Bu diller Likçe, Aramice ve Grekçe’dir. Toplam 103 satırlık bir kitabedir. Likçe yazılı satırlar 41 adettir. Aramice metinler 27 satırdır. Kalan 35 satır ise Grekçe dilindedir. Kent içerisinde ilk keşfi 1973 yılıdır. Tarihlendirmesi, M.Ö 338 yılına uzanmaktadır. Bu dönemde Likya Pers egemenliğinde bulunuyordu.

Tiyatro

letoon antik kenti tiyatrosuPin
letoon-antik-kenti-tiyatrosu

M.Ö 2. yüzyılda yapılmış olan tiyatronun sahne konusu kutsal törenlerdir. Yapıldığı konum Xanthos ve Letoon yolunu birbirine bağlar. Bu sayede ziyaretçiler iki kent arasında gidip gelirken tiyatrodan geçerlerdi. Kayaya oyularak yapılan tiyatronun üst kısmında bir de mezarlık vardır.

Mozaik

letoon antik kenti mozaikPin
letoon-antik-kenti-mozaik

Ziyaretçilerinin ilgi odağı olan mozaik, Apollon Tapınağı içerisindedir. Zemini süslemek için yapılmıştır. Detayları görülebilen mozaiğin ortasında güneş motifi yer alıyor. Sağ kısımda Lyra ve solda ise ok ve yay bulunuyor. Güneş, Likya kentini temsil ederken Lyra, Apollon’u simgeliyor. Ok ve yay ise Artemis’i işaret ediyor. Mozaik tapınağın yapıldığı dönemle eş zamanlı yapılmıştır. Eserin orijinali zarar görmemesi için günümüzde Fethiye Müzesi içerisinde korunuyor. Kentteki mozaik ise bir kopyadır.

Arruntii Anıtı

Anıt, Likya’nın ilk senatörü M. Arruntius Claudianus adına yapılmıştır. 10 yıl süreyle askerlik yapan Arruntius, Ksantos’un çok bilinen Arruntius ailesine mensuptur. Bu anıt, kentin önemli kişilere gösterdiği saygıyı yansıtıyor. Aynı zamanda tarihin daima hatırlanması için çabalandığının bir göstergesidir.

Letoon Antik Kenti Nerede

Kent günümüzde Fethiye ve Kumluova Köyü yakınındadır. Fethiye – Kaş karayolunun 65. kilometresinden kente ulaşılabilir.

Adres: Arifler Mahallesi, Fethiye Kaş Karayolu 65. Km. 48360

Letoon Antik Kenti Giriş Ücreti 2023

Mitolojiye ve tarihe ilgi duyanların sıklıkla ziyaret ettiği antik kenti 2023 yılında 50 TL giriş ücretine sahiptir.

Letoon Antik Kenti Ziyaret Saatleri 2023

Göz alıcı detaylarıyla ön plana çıkan Letoon Antik Kenti, 1 Nisan – 31 Ekim tarihlerinde 08:30 – 19:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. 31 Ekim – 1 Nisan tarihlerinde de 08:30 – 17:0 saatleri arasında gezilebilir. Kent haftanın her günü açıktır.

Letoon Antik Kenti Yol Haritası

 

Letoon Antik Kenti Sanal Tur 3D Mekan

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir