bursa hunkar kosku tarihi hakkinda bilgi ziyaret saatleri giris ucretiPin
Ana sayfa » Bursa Hünkar Köşkü Müzesi Tarihi | Mimari Özellikleri | Eserleri | Odaları

Bursa Hünkar Köşkü Müzesi Tarihi | Mimari Özellikleri | Eserleri | Odaları

 

Bursa Hünkar Köşkü tarihi Abdülmecit dönemine uzanıyor. Av köşkü olarak 1844 tarihinde yapılan tarihi yapı, 19 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Sultan Abdülaziz, Sultan Reşat ve Mustafa Kemal Atatürk’ün de kullandığı bu köşk, dönemin valisi Mehmet Salih tarafından inşa edilmiştir. Lozan Barış Anlaşması’nda ortaya konulacak belgelerin tartışıldığı bu köşkü Mustafa Kemal Atatürk 1922 yılında ziyaret etmiştir.

Yanında ise Kazım Karabekir ve İsmet İnönü de bulunmaktaydı. Bununla birlikte 1925, 1931 ve 1935 yıllarında tekrar ziyaret etmiştir. Ayrıca 1995, 1982 ve 1983 tarihlerinde bina onarılmıştır. Bu onarımlarla birlikte 2003 tarihinde Bursa Hünkar Köşkü Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Hünkar Köşkü’nün Kuzeybatısına 1 Eylül 1903 yılında Müsellim Köşkü de yapılmıştır. Fakat bu köşk günümüze ulaşamamıştır.

İlginizi Çekebilir: Bursa Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi | Eserleri | Ziyaret Saatleri

Bursa Hünkar Köşkü Sosyal Tesisleri

bursa hunkar kosku kafeteryasiPin
bursa-hunkar-kosku-kafeteryasi

Bursa Hünkar Köşkü ziyaretiniz sırasında alanda yer alan restoranda bir mola vererek manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Eşsiz Bursa manzarasını izleyebilir ve özel hazırlanmış av menüsünün tadına bakabilirsiniz.

Bursa Hünkar Köşkü Mimarisi

19. yüzyıl mimari özelliklerini taşıyan Hünkar Köşkü Bursa şehrinin simgesi haline gelmiştir. Mimari tarz olarak ise Fransız ampir usulü benimsenmiştir. Köşkün sanatsal izlerini görebileceğiniz tavan süslemeleri oldukça dikkat çekicidir. Ayrıca müzenin iç kısmı balmumu heykelleri ve dönem kıyafetleriyle donatıldığı için ziyaretçilerine gerçekçi bir deneyim sunuyor. Müze binası iki katlıdır. Bina dışarısında görebileceğiniz çeşmede de Kütahya çinileri göze çarpıyor. Bahçede avcılıkla ilgili çeşitli bilgiler, Atatürk ve ziyaret eden padişahların maketlerinin yer aldığı panoları da görebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer

Yemek Odası

Bu bölüm bodrum katında görebileceğiniz en estetik bölümdür. Ortasında dikdörtgen bir masa ve çevresinde sandalyeler yer alıyor. Tavanda şık bir avizenin yanı sıra tavanın yüzeyine işlenmiş bir aslan figürü bulunuyor. Aslanlı oda olarak da bilinen bu odada aslan figürüne nereden bakarsanız bakın yüzü size dönüyor. Aslan figürünün etrafını da çiçek resimleri çevreliyor. Masa üzerinde tabak ve çanaklar da dekoratif olarak kullanılıyor.  Gümüş kaplama çatal ve kaşık takımlarının yanı sıra zeminde de dokuma halılar vardır. Yemek takımları ise “Bohemia” markalıdır.

Havuzlu Salon

bursa hunkar kosku havuzlu salonPin
bursa-hunkar-kosku-havuzlu-salon

Bodrum katının bir diğer odası Havuzlu Salon’dur. Oda ismini ortasında bulunan küçük havuzdan alıyor. Su sesiyle insanı dinlendirebildiği gibi yaz mevsiminin sıcaklarında serin bir ortam sunuyor.  Aynı zamanda su sesinin konuşmaların anlaşılmasını engellemesi, önemli toplantılar için bu odanın kullanılmasını sağlamıştır.

Ahşap sandalyeler, pencereler, avize ve kırmızı perdeleriyle ön plana çıkıyor. Aynı şekilde tavan süslemeleri az da olsa dikkatleri çekiyor. Salonun dört bir kenarında vitrinler vardır. Bu vitrinlerde Bursaspor’un kazandığı kupalar, 1925 tarihli el işi Türk Bayrağı, hereke dokuması ipek perde, el işlemesi örtüler, tunç havan, gümüş hamam tası, taş plaklar, havlular ve sabunluklar öne çıkıyor.

İlginizi Çekebilir: Bursa Tarihi Yerler: Açıklamalar ile 75 Tarihi Eser

Atatürk’ün Çalışma Odası

bursa hunkar kosku ataturkun calisma odasiPin
bursa-hunkar-kosku-ataturkun-calisma-odasi

Küçük bir çalışma odasında masanın üzerinde fincanlar dikkat çekiyor. Açılır kapanır bir masanın etrafında sandalyeler, kanepe ve karşıda bir ahşap çerçeveli bir ayna karşınıza çıkıyor. Duvar panoları ve varak süslemeli tavan odanın en dikkat çeken yeridir.

Atatürk’ün Odası

bursa hunkar kosku ataturkun odasiPin
bursa-hunkar-kosku-ataturkun-odasi

Bu odada görebileceğiniz yatak, Atatürk için özel olarak tasarlanmıştır. Yatağın başına da “K” ve “A” harfleri işlenmiştir. Duvarda ise çerçeveli bir fotoğraf bulunuyor. Bu fotoğrafın konusu Atatürk’ün halka hitap ederken alıntılanan bir konuşmaya aittir. Atatürk’ün kullandığı terlikler de yatağın hemen yanına konumlandırılmıştır.

Bir ayna, eşya dolabı ve dinlenme koltuğu da odadaki diğer eşyalardandır. Tavan süslemeleri burada da yerini almıştır. 28 metrekare büyüklüğündeki odada Atatürk’ün balmumundan yapılmış bir heykeli de yer alıyor. Aynalar, eşya dolabı, altın renginde duvar süslemeleriyle dikkat çekiyor. Atatürk’ün köşkte kullandığı kahve fincanı ise yazı masasının hemen üzerine göze çarpıyor.

Kabul Odası

bursa hunkar kosku muzesi kabul salonuPin
bursa-hunkar-kosku-muzesi-kabul-salonu

Çift taraflı bir kapıdan kabul odasına giriş yapılıyor. Giriş holünden ilerleyerek buraya ulaşabilirsiniz. Diğer odalarda olduğu gibi duvar ve tavan süslemeleri oldukça ön plandadır. Özellikle tavanda yer alan kabartma şeklinde altın yaldızlı süslemeler ilgi görmektedir. Köşkü ziyaret eden üç padişahın balmumu heykelleri burada görülebiliyor.

Padişahlar döneme göre giydirilmiş, gerçek saç ve protez göz ile yapılmışlardır. Zeminde görebileceğiniz halılar ise uşak halısıdır. Ayrıca duvar köşelerinde süslü Japon vazoları mekana ayrı bir hava katmıştır. Herkesin ilk başta gözüne çarptığı koltukların kaplaması, hereke ipek kumaşından yapılmıştır. Bunlar restorasyon sırasında orijinaline uygun şekilde yenilenmiştir.

Sabiha ve Ülkü’nün Yatak Odası

Sabiha Gökçen ve Ülkü Adatepe’nin kullandığı yatak odası şeklinde düzenlenmiştir. Karyola korkulukları sarı renkli nikelaj kaplamadır. Ayrıca iki karyolanın arasında ceviz renginde bir komodin ve üzerinde abajur dikkat çekiyor. Odanın tavanı ise iki farklı bölümde dizayn edilmiştir. İki kısmın ortasında kabartma bir yaldız vardır. Yıldızların köşesinde ise manzara resimleri vardır. Zemin halıları ise İran ve Uşak’tan getirilmiştir. 1925 yılında Atatürk Bursa’ya ve Hünkar Köşkü’ne geldiğinde burada Sabiha Gökçen ile tanışır ve onu evlat edinir.

Dinlenme Odası ve Yaver Odası

bursa hunkar kosku dinlenme ve yaver odasiPin
bursa-hunkar-kosku-dinlenme-ve-yaver-odasi

Bu küçük oda bir dinlenme odası olarak tasarlanmıştır. Bu odanın batısındaki odaya geçiş yapıldığında yaver odası görülebiliyor. El yapımı Bohemya kristali cam ve çok kollu olarak tasarlanan avizeler en dikkat çeken eşyalardandır. El işçiliğinin dünyada tek örneğidir. Varaklı bir ayna ve küçük sandalyeler odanın diğer göze çarpan detaylarındandır. Mobilyalarda yer alan “Ampir” sanat üslubu ise  Fransa’da 19. yüzyılda yayılan bir tasarım akımıdır. Yaver Odası’nı da Atatürk’ün baş yaveri Sahil Bozok kullanmıştır.

Padişahların Berber Odası

bursa hunkar kosku berber odasi ve misafir odasiPin
bursa-hunkar-kosku-berber-odasi-ve-misafir-odasi

Bu oda Atatürk döneminde misafir yatak odası olarak kullanılmıştır. Odada padişahların özel eşyaları sergileniyor. Orta kısımda pirinç bir karyola ve çevrelerinde ceviz komodinler yer alıyor. 4 kapılı ceviz gardırop, dokuma halılar ve püsküllere sahip bir kanepe de odada görülmektedir. Girişte sol kısımda ise bir döküm soba vardır.

Bursa Hünkar Köşkü Tarihi Çakıl Mozaikleri

bursa hunkar kosku zemin mozaikleriPin
bursa-hunkar-kosku-zemin-mozaikleri

Bahçede yer alan çakıl mozaikleri köşkle birlikte 1844 tarihinde yapılmıştır. Osmanlı Saray ve köşklerinde sıkça rastlanan bu mozaikler, yüzlerce yıldır aşınan deniz kenarı taşlarından bir araya getirilmiştir. Topkapı Sarayı Harem bölümünde de bu tarz mozaiklere rastlanmaktadır. Mozaiklerin en dikkat çeken özelliği tek tek elle dizilerek yapılmasıdır. Ayrıca taşların orijinal rengiyle kullanılması, mozaiklere tasarımını veren en önemli detaydır.

Mozaiklerin çoğunluğu siyah ve beyaz taşların kullanılarak geometrik desenlerden oluşmuştur. Yer yer bitkisel desenler de görülebiliyor. Tabii ki bu taşların görüntüden başka birçok şeye iyi geldiği bilinmektedir. Sıcak bir yaz gününde üzerlerine su döküldüğünde serinlemeye katkısı olduğu biliniyor. Aynı zamanda çıplak ayakla üzerlerinde yürünmesi, Çin’de yüzyıllardır devam eden bir terapi tekniğidir. Taşlardan başka bir malzemenin olmaması, mozaiklerin temiz tutulmasına büyük katkı sağlıyor.

Bursa Hünkar Köşkü Nerede

  • Adres: Mollarap Mah. Köşk Cad. No/2 Yıldırım / BURSA
  • Telefon: (0224) 329 34 98-99

Bursa Hünkar Köşkü Müzesi Giriş Ücreti 2023

  • 2023 itibarıyla müzeye giriş ücretsizdir.

Bursa Hünkar Köşkü Ziyaret Saatleri 2023

  • 2022 İçin Ziyaret Saatleri: 09:30-17:30
  • Geziler rehber eşliğinde detaylı bir şekilde sağlanmaktadır

Bursa Hünkar Köşkü Yol Haritası

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir