antiphellos antik kenti tarihi hakkinda bilgi ziyaret saatleri giris ucretiPin
Ana sayfa » Antiphellos Antik Kenti | Neler Var | Tarihi | Giriş Ücreti

Antiphellos Antik Kenti | Neler Var | Tarihi | Giriş Ücreti

 

Lykia Birliği’ne bağlı olan ve bölgenin en eski yerleşim alanlarından olan Antiphellos Antik Kenti, M.Ö 4. yüzyılda kurulmuş bir kenttir. İsminin anlamı, “Phellos’un karşısındaki” olarak tanımlanmaktadır. Bazı kaynaklara göre de “kayalıklı yerin karşısındaki yer” olarak biliniyor.

Antiphellos aynı zamanda Phellos Kenti’nin bir limanıydı. Phellos önemini kaybetmeye başladığında ise Roma döneminde ünlenen bir kent haline dönüşmüştür. M.Ö 2. yüzyılda kent Lykia Birliği’nde çeşitli alanlarda engellenmiştir. Bu engelleme tek bir oy ile sağlanmıştır. Fakat bu kentin gelişimine engel olmamıştır. Ticaretin gelişme sebeplerinden biri de sedir ağacı ticareti olmuştur.

Antiphellos Antik Kenti Hakkında Bilgi

Ticaretin gelişmesiyle birlikte Phellos’tan ayrı bir kent olarak hayatına devam etmiştir. Ayrıca bu yüzyılda çıkarttığı sikkeler hem kendisini hem de birliği temsil ediyordu. Kaş’ın eski isimlerinden biri Habesos olmakla birlikte Antiphellos olduğu da biliniyor. Bu isim, Kaş’ta bulunan bir yazıttan anlaşılmaktadır. Kentte yapılan araştırmalarla birlikte ilk yerleşimlere dair izler ortaya çıkmıştır. Buna göre Orta Asya’dan göç eden Luviler, kentin ilk yerlileri olduğu görüşü hakimdir.

Antiphellos Antik Kenti’ndeki buluntular oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Kaş ilçesinin yarımadası boyunca uzanan bu kalıntıların en dikkat çekenleri sur duvarlarıdır. Bu sur duvarları Meis Adası’na bakan kısımda öne çıkıyor. Dikdörtgen şekilde yapılmış taşlar, dönemin işçiliği hakkında bilgiler veriyor. Bugün görebileceğiniz bir cami, geçmişte kullanılan bir kiliseden dönüştürülmüştür. Bir de kime ait olduğu bilinmeyen tapınak kalıntısı dikkatleri çekiyor. Örme tekniğiyle inşa edilen bu tapınak, M.Ö 1. yüzyıla tarihleniyor.

Antiphellos Antik Kenti Tiyatrosu

antiphellos antik kenti tiyatrosuPin
antiphellos-antik-kenti-tiyatrosu

Bugün kentin en iyi korunmuş mekanıdır. Cavea olarak adlandırılan oturma bölümleri üçe ayrılmıştır ve sayısı 26’dır. Tiyatro denize bakan bir cepheye inşa edilmiştir. Bu nedenle manzarası oldukça güzeldir. Tiyatroda skene binası bulunmamaktadır. Bu yapı genellikle tiyatroların sahne kısmının arkasına eklenen yüksek bir duvardır. Tiyatronun yakınında bir mezar odası dikkat çekiyor. Bu odada 24 kadın kabartması, ziyaretçilerin ilgisini çeken noktalardandır.

Antiphellos Antik Kenti’nde Kabartmalar, kayaya oyularak yapılmıştır. Mimari özellikleri incelendiğinde kabartmaların M.Ö 4. yüzyıla tarihlendiği düşünülüyor. 3000 kişi kapasiteli antik tiyatro kesme kireç taşlarından inşa edilmiştir. Kireç taşı seçiminin sebebi bölgede oldukça yaygın bulunmasıydı. Ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği bu bölge gün batımı ve gün doğumunda eşsiz bir seyir zevki sunuyor. Aynı zamanda Antiphellos Antik Kenti’nde Kaş ve Meis adası tüm ihtişamıyla görünüyor. Günümüzde de birçok etkinliğe ev sahipliği yapan mükemmel bir alandır.

Antiphellos Antik Kenti’nde Neler Var?

Tiyatronun yakında yer alan dor tipi mezarda, kayaya oyulan figürler dikkat çekiyor. El ele tutuşmuş bir şekilde tasvir edilen figürler, Likya birliğinde ilk kez rastlanan figürlerdir. Bu mezar “Akdam Dor Gömütü” olarak adlandırılıyor. Günümüzde bu figürler, net olarak görülemiyor. Sebebi içerisinde yakılan ateşlerin neden olduğu islerdir. Antiphellos Antik Kenti’nde civarda etrafa dağılmış birçok lahit kapağı vardır. Yine Kaş’ta yer alan Uyayan Dev tepesinde de iki kaya mezarı bulunuyor. Bu mezarlar, kentin ilk kurulduğu dönemlere uzanıyor.

Antik kentlerde sulama sistemleri genellikle sarnıçlarla kuruluyor. Roma ve Helenistik dönem sarnıç örneğine Antiphellos’ta karşılaşılıyor. Kentin zengin dönemlerinde birçok sarnıç bulunsa da günümüze sadece iki tanesi gelebilmiştir. Günümüze kalan 7 sütunlu sarnıç ışıklandırılarak geziye uygun hale getirilmiştir. Sarnıcın en dikkat çeken yeri ana kayaya oyularak inşa edilmesidir.

Antiphellos Kral Mezarı

antiphellos antik kenti kral lahdiPin

Antiphellos Antik Kenti’ni kapsayan Kaş’ın Uzun Çarşı caddesinde bulunan mezar kalıntısı da oldukça etkileyicidir. Kalıntıdaki 8 satırlık yazı incelendiğinde Lykia dilinde yazıldığı görülebiliyor. Fakat ne yazdığı tam olarak okunamıyor. B nedenle halk tarafından “Kral Lahdi Yazıtı” adı verilmiştir.

Özellikle günümüze kadar iyi bir şekilde korunan hyposorionlu aslan başı çıkıntıları, kalıntının önemini artırıyor. Bu kalıntı da Antiphellos Antik Kenti içerisinde M.Ö 4. yüzyıla uzanıyor.  Kaş’ın kuzeydoğu sınırlarında görülebilecek birçok yazıt bulunuyor. Merkez kısmına yayılan farklı kalıntılar da mevcuttur. Bunlar Gotik tarzda veya Likya yazıtlı kalıntılardır.

Antiphellos Antik Kenti Nerede

Adres: Andifli, 07580 Kaş/Antalya

Antiphellos Antik Kenti Giriş Ücreti 2022

Yazıtları ve tiyatrosuyla ön plana çıkan kent, Kaş’ın en çok ziyaret edilen antik bölgelerindendir. Özellikle yaz aylarında rağbet artan kentin giriş ücreti 2022 yılında ücretsiz olarak belirlenmiştir.

Antiphellos Antik Kenti Yol Haritası

Antiphellos Antik Kenti Sanal Gezi Turu

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir