Pin
Ana sayfa » Tekirdağ Gezilecek Tarihi Yerler

Tekirdağ Gezilecek Tarihi Yerler

 

Marmara bölgemizin gerek insanları ile gerekse şehir yapısı ile oldukça renkli ve şirin illerinden olan Tekirdağ, seyahat seven insanlar için etkileyici bir güzelliğe sahiptir. Gezilecek tarihi yerler açısından da oldukça zengin bir kent olup, şehrin merkezi de dahil olmak üzere, çeşitli yerlerinde oldukça güzel tarihi mekanlar bulunmaktadır.

Doğal güzellikler açısından da zengin olan Tekirdağ, gezilecek yerler bakımından tavsiye ettiğimiz iller arasında yer almaktadır. Aşağıda gezilecek yerler arasında, bir takım tavsiyelerde bulunduk.

Rakoczi Müzesi

tekirdag-muzesiPin

Tekirdağ gezilecek yerler listemize giden Rakoczi müzesi, farklı tarihsel anlam taşıyan değerli tarihi yerlerimizden birisidir. Osmanlı padişahı üçüncü Ahmet Macar bağımsızlık hareketinin Avusturya ile yaptıkları savaştan sonra yenilmeleri neticesinde, ikinci Rokaczi ve adamlarını, Tekirdağ’a yerleştirerek bir misafirperverlik örneği göstermiştir.  1735 yılında ölen Rokaczi, o tarihten ölümüne kadar şu anda Rakoczi müzesi olarak kullanılan evde ikametgah etmiştir. 18 yüzyıl’daki Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden birisi olan Rakoczi müzesi, böylelikle Türk dostluk ve misafirperverliğine ev sahipliği yapmış yerlerden birisidir.  Rakoczi müzesi günümüzde ve Rakoczi’nin kullandığı ve kendi el emeği olan ürünlerin sergilendiği müze haline gelmiştir. Tarihi yerler arasında bulunan Rakoczi müzesi, aynı zamanda 350 tescilli sivil mimarlık örneği ile ön plana çıkmaktadır. Tekirdağ’a yolunuz düşerse kent merkezinde olan Rakoczi müzesini mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

 

Namık Kemal Evi Müzesi

namik-kemal-eviPin

Namık Kemal evi müzesi gezilecek tarihi yerler arasında, en sık ziyaret edilen yerlerden birisidir. 1840 yılında ünlü şairi Namık Kemal’in, Tekirdağ’da doğmuş olduğu evdir. Bu ev günümüzde Namık Kemal Evi Müzesi adıyla hizmet vermektedir. Çevresinde klasik Tekirdağ evlerinin bulunduğu Namık Kemal Evi Müzesi, 1993 yılında Tekirdağ Namık Kemal Derneği tarafından restore ettirilmiştir. Namık Kemal Evi Müzesi içerisinde büyük şair Namık Kemal’e ait eşyaların yanı sıra, kendisi hakkında yazılmış farklı eserler sergilenmektedir. Ayrıca kent merkezinde bir parkın içerisinde ise, 1949 yılında Namık Kemal’in anısına yaptırılmış olan bir heykel yer almaktadır.

Heykelinin altında ise Namık Kemal’in ünlü dizilerinden birisi olan, “Kemal’in feryadı vatanperver sahnesinin tesiri belleği sayesinde, vatan bugün anlamdır.” Sözleri yer alıyor. Ünlü Türk şairi Namık Kemal‘in doğduğu evi ve eşyalarını görmek isteyenlerin, Namık Kemal Evi Müzesine gitmesi yeterlidir.

Tekirdağ müzesi

tekirdag-gezilecek-yerlerPin

Tekirdağ arkeoloji ve etnografya müzesi olarak da bilinen Tekirdağ müzesi, ziyaretçilerine kapılarını 1967 yılında açmış olup, gezilecek tarihi yerler listemizde yer almaktadır. İlk açıldığı yıllar küçük bir salonda sergi yapan müze, belirli dönemler içerisinde sergilenecek ürünlerin artması ile birlikte, 1976 yılında Kültür Bakanlığı’nın talimatıyla birlikte, eski vali konağına taşınmıştır.

Müze içerisinde yakın dönemlerde kullanılan kesici silahların yanı sıra, Tekirdağ yöresinde yöre insanının kullandığı erkek ve kadın kıyafetleri sergilenmektedir. Müzenin açık alan kısmında ise, birçok heykelcik, yazıt, lahit, sütun ve mimari birçok parça yer almaktadır. Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Pazartesi günlerinin dışında her gün açık olup, Vali Konağı Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Müze içerisinde yüzyıllar öncesine ait medeniyetlerin sahip olduğu mızrak uçları, süs eşyaları, heykeller, madeni paralar, savaş aletleri ve farklı ürünler yer almaktadır. Müzenin taş eserler salonuna baktığımızda ise, geçmiş yüzyıllara ait birçok kalıntının sergilendiğini görebilirsiniz. Bizans döneminde yapıldığı iddia edilen heykelcikler, süs eşyaları ve ana tanrıça kabı buradan sergilenmektedir. Yolunuz Tekirdağ’da düşerse ve arkeolojiye karşı ilginiz varsa, mutlaka görmenizi tavsiye ederiz

Tekirdağ Rüstem Paşa Külliyesi

tekirdag-kulliyesiPin

Tekirdağ Rüstem Paşa Külliyesi tarihi dokusunu günümüze kadar taşımayı başarmış, harika yerlerden birisidir. Hamam, cami, medrese, bedesten ve kitaplık gibi bölümlerden oluşan Rüstem Paşa Külliyesi, Tekirdağ gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahiptir. Külliyenin en belirgin yeri olan Rüstem Paşa Camii, önemli bir Mimar Sinan eseri olarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. 1553 yılında Osmanlı Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı olan Rüstem Paşa tarafından denize hakim bir tepeye yaptırılmıştır. Günümüze kadar aslına uygun birçok restorasyon çalışmasına ev sahipliği yapmıştır. Ancak bu restorasyon çalışmalarının tamamı genellikle küçük çaplı çalışmalar olmuştur.  Mimar Sinan’ın muhteşem işçiliği bozulmadan bugüne kadar ayakta durmayı başarmıştır.

Külliye içerisindeki medreseye baktığımızda ise, dönem dönem farklı restorasyonların yapıldığını görmekteyiz. 1880 yılında oldukça tahrip olan medrese, bu tarihten sonra bir okul olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Rüstem Paşa Külliyesi içerisindeki bedesten ise, 6 kubbeli ve dikdörtgen bir plan şeklinde yapılmıştır. Külliye içerisindeki bedestende tıpkı cami gibi, sağlamlığını koruyarak günümüze kadar gelmiştir. 1988 yılında ise Rüstem Paşa caminin doğu kısmında 49 dükkandan oluşan bir çarşı yapılmıştır. Külliye ye ek olarak yapılan bu çarşı, yine Osmanlı mimarisinin yansıtan dükkanlardan oluşmaktadır.

Hora feneri

tekirdag-feneriPin

Tekirdağ gezilecek yerler listemizde yer alan Hora Feneri, Tekirdağ’a bağlı Şarköy ilçesine 20 kilometre uzaklıktadır. Sultan Abdülhamit tarafından 1861 yılında yaptırılan Hora Feneri malzemeleri, Fransa’dan getirilmiştir. Fransa’dan getirilen Hora Feneri, yine aynı dönem içerisinde Fransız mimarlara yaptırılan tarihi yerlerden birisidir.

Günümüzde hala kullanılmakta olan Hora Feneri, Tekirdağ’da turistik ziyaret için gelen insanların oldukça ilgisini çekmektedir. Günümüze kadar aslını bozmadan sağlam bir şekilde gelmeyi başaran fener, yapım aşamasında hiçbir kaynak kullanılmayan ve tamamı demir olarak imal edilen yapıtlardan birisidir. Hora fenerinde kullanılan demir malzemelerin tamamı, birbirine vida ile montaj edilmiştir. Yüksekliği yaklaşık olarak 25 metre olan Hora Feneri, kendi ekseni etrafında dönmesiyle bilinmektedir.

Tekirdağ Şehitler Abidesi

tekirdag-abidePin

Tarihi Yerler listesinde son olarak tavsiye edebileceğiniz yerlerden birisi de, Tekirdağ şehitler abidesidir. 1949 yılında Tekirdağ fethedilirken şehit düşen askerlerimiz anısına yaptırılan Tekirdağ şehitler abidesi, Tekirdağ’ı ziyaret eden özellikle yerli turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Yerli turistler tarafından büyük bir ilgi gören Tekirdağ Şehitler Abidesi, Muratlı Caddesi üzerinde yer almaktadır. Uzun merdivenler ile çıkılan Şehitler abidesine, yeşil çevrede ayrı bir anlam katmaktadır. Merdiveni çıkarken tam ortasına dikilen Türk bayrağı ise, şehitliğe bambaşka bir anlam katmaktadır.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir