Şanlıurfa Gezilecek Tarihi Yerler Listesi
İçindekiler
Her ne kadar Şanlıurfa tarihi yerleri resimli bir şekilde sizlere aktarsak da bu güzel memleketi yakından görmenizi tavsiye ediyoruz. 2016 yılında yapılan sayımlara göre nüfusu 2 milyona yaklaşan Şanlıurfa, peygamberler şehri olarak da biliniyor. Tarihi bir arada barındıran şehir, kültürel yolculuğa çıkmak isteyenlerin aradığı bir yer oluyor.
Kurtuluş Savaşı’ndaki başarısıyla Şanlı unvanını alan şehir, tarih bakımından bol kaynağa sahiptir. Şanlıurfa Tarihi yerler ve turistik mekanlar içinde birçok miras barındırdığı için Türk kültürüne hayranlık duyanlar için vazgeçilmez bir yer haline geliyor. Ayrıca dünya tarihi açısından da oldukça önemli bir kentimizdir. İşte size Şanlıurfa’nın tarihi yerleri ve isimleri.
Göbeklitepe
Şanlıurfa gezilecek tarihi yerler listesinin başında bulunan Göbeklitepe, Örencik Köyü’nde bulunuyor. Göbeklitepe hakkında bilgi almak istiyorsanız dikkatle okuyun. İnsanlık tarihi açısından dönüm noktası olan bu yer, tarihte bilinen ilk tapınak özelliği taşıyor. Yaklaşık 12 bin yıllık geçmişiyle dünyadaki en eski yerlerinden biri olan bu bölgede çalışmalar 1995 yılında başlamıştır. Hayvan figürlü taşlar ve sütunlarla insanı büyüleyen bu yerde, tilki, akrep, boğa ve yılan gibi figürler bulunmakta.
Ayrıca 3 boyutlu aslan sembolü ise tapınağın dikkat çeken yönlerinden. İnsanları temsil eden T şeklindeki taşların ağırlığı ise 40 ton civarındadır. Türkiye’nin en güzel yerlerinden olan Göbeklitepe, insanlığın yerleşik hayata geçmesinin nedenlerini de değiştiriyor.
Çiftçilik ve hayvancılık yüzünden yerleşik hayata geçildiğini düşünen bilim adamları bu keşifle, dini inancında etkisi olduğunu gördüler. Urfa gezinizde görebileceğiniz Göbeklitepe, atlanmaması gereken tarihi detaylardandır. Ayrıca insanlık tarihine de ışık tutmaktadır.
Urfa Kalesi
M.Ö 10 bin yıllık bir yerleşim alanının üzerine kurulduğu bilinen Urfa Kalesi, Urfa’da bulunan tarihi eserler arasında ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. Ayrıca Şanlıurfa Müzesi’nde sergilenen Balıklıgöl Heykeli de görülmesi gereken yerlerdendir. Kale hakkında ilk bilgiler 6. Yüzyılda edinilirken 11. Yüzyılda ilk kayıtlar yer alıyor. Başka bir görüş olarak Abbasiler döneminde yapıldığı düşünülen kale, Şanlıurfa’nın görülmeye değer yerlerindendir.
Şehrin yüksek alanına yapıldığından manzara açısından oldukça hoştur. 24 adet burç ve iki adet 17 metrelik sütunuyla kendini gösteren bir yapısı vardır. Bizans ve İslam dönemlerinin mimari etkilerinin izi görülen kalede Süryanice bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabede sütunlar hakkında M.S 2. Yüzyılda yapıldığı yazıyor. 4 metrelik sur çevresi ise Hıristiyan saldırılarından korunmak için yapılmıştır. Surların büyük bir kısmı yıkılan kalede toplam 5 kitabe bulunuyor.
Nevali Çori
Nevali Çori hakkında bilgi verecek olursak buranın M.Ö 8000 yıllarına dayandığını söyleyebiliriz. Ayrıca Göbeklitepe’nin varlığı hakkında da bilgilere ulaşılabilmektedir. İnsan figürlerini taşlara işleniş olarak görebileceğiniz bölge 100 metre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindedir. 4. Yapı katında çıkarılan kutsal yapı ise dikkate değerdir. Kare planlı ve üç evreli bu yapı salon tarzında inşa edilmiştir.
Urfa’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunan bu yerdeki duvarlar kalın killerle örülmüştür. Yaşadıkları yeri havalandırma ve kuru tutmak için taban bölümündeki kanallar dışarıya dönük açılmıştır. Ayrıca bulunan insan ve kuş karışımı heykel de şehrin tarihsel önemini kanıtlıyor. Cinsel yaşamın sembolünü gösteren aslan heykeli, dönemin yaşantısı hakkında bilgi veriyor. Buradan çıkarılan tarihi eserleri ise Urfa Müzesi’nde görmeniz mümkün.
Rızvaniye Cami
Rızvaniye Cami, Balıklıgöl’ün kuzey tarafında bulunmaktadır. Urfa tarihi yerler arasında önemli bir konuma sahip olan cami Rakka valisi Rıdvan Ahmet Paşa tarafından 1736 yılında yaptırılmıştır. Üç kubbeli ve yüksek minareden oluşan caminin ana ibadet yeri pencereler sayesinde oldukça aydınlık olmaktadır.
Çivi kullanılmadan yapılan ahşap giriş kapısı ve üzerinde bulunan çeşitli işlemeler, motifler yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Avlunun kuzeyinde ise medrese yer alıyor. U planlı yapılan medresenin önünde revaklar bulunmaktadır. İçinde bir dershanenin de bulunduğu medrese kesme taştan simetrik bir şekilde yapılmıştır. Şanlıurfa tarihi ve turistik yerler arasında bulunan cami, 1992 yılında bir restorasyon geçirmiştir.
Haleplibahçe Mozaik Müzesi
Haleplibahçe, Edessa Antik Kenti’nin önemli kentlerinden olduğu için tesadüf eseri mozaiklere rastlanılmıştır. 2007 yılında başlayan kazılar sonucunda saray, villa ve hamam ortaya çıkarılmıştır. Salon etrafında simetrik odalardan oluşan sarayın koridor mozaikleri bulunmaktadır. Şanlıurfa’nın tarihi eserleri arasında yer alan müzede, Akhilleus’un çocukluğundan Truva Savaşı’na kadar giden süre mozaiklerle anlatılmıştır.
Kuş, bitki ve avlanan insan figürü ise ana salonda bulunuyor. Müzedeki tüm mozaiklerde bitkisel, geometrik ve çeşitli betimleme simgeleri yer almaktadır. Camlı yüzey üzerinde yürüyerek seyredebileceğiniz müze dekorasyonu eserlerin incelenmesini kolaylaştırıyor. ,
Çoğu mozaikte betimlemeler oldukça detaylı verilmiştir. Mimikler dışavurumcu bir şekilde anlatılmıştır. Müzede atlı, yaya figürleri ağaç sembolleri, yaralanan hayvan sembolleri mozaiklerde çok güzel anlatılmıştır.
Harran Kalesi
Harran Kalesi veya höyüğü, şehir suruna bitişik olarak yapılmıştır. Üç katlı olarak inşa edilen kale için emevi halifesi II. Mervan’ın 10 milyon dirhem harcadığı bilinmektedir. Dört köşesinde birer kulesi bulunan kale, günümüzde oldukça harap bir haldedir. Bölgede 2003 yılında başlayan çalışmalarla Şanlıurfa’nın tarihi eserleri gün yüzüne çıkarılmıştır. M.Ö 7 binden başlayarak figürin eserler, silindir mühürler ve çivi yazılı tabletler çıkarılmıştır.
Asur, Babil, roma, Bizans, Selçuklular gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan kale, Şanlıurfa Müzesi’nde sizleri bekliyor. Kaleye mutlaka gelmenizi öneririz. Çünkü mimari kalıntılardan dönemin şehir planlamacılığı, ekonomik yaşantısı hakkında birçok bilgi öğrenebiliyoruz. Özellikle tarih severler için unutulmaz bir gezi olacaktır. Mimari yapılardan anlaşıldığı üzere yapılar kare planlı evler ve avluya açılan odalardan oluşuyor.
Halilürrahman Camii
Halilürrahman Camii, Şanlıurfa’nın sembolü haline gelmiştir. Balıklıgöl’ün yanında bulunan cami, 13. Yüzyılda inşa edilmiş ve daha sonra yeni yerler eklenmiştir. Abbasi Halifesi Memun tarafından yaptırıldığı bilinen caminin yapım yılı 813’dür. Fakat 504 yılında Hz. Meryem Kilisesi olarak inşa edilmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde de onarım gören cami, 1810 yılında kapsamlı olarak restore edilmiştir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’ne de konu olan cami, üçerli pencerelerle aydınlatılmıştır. Minber sade olarak yapılmış ve kesme taştan oluşturulmuştur. Urfa’daki tarihi eserler arasına girmeyi başaran caminin içi sıvayla kaplanmıştır. Geniş bir alana inşa edilen caminin önü revaklarla kaplıdır. Üç küçük kubbesi ve bir büyük kubesinin yanında 2 adet minaresi bulunuyor.
Önerilen Yazı
Çoook yardımcı oldu