sadberk hanim muzesi hakkinda bilgi ziyaret saatleri giris ucretiPin
Ana sayfa » Sadberk Hanım Müzesi Tarihçesi | Mimari Özellikleri | Eserleri | Giriş Ücreti | Ziyaret

Sadberk Hanım Müzesi Tarihçesi | Mimari Özellikleri | Eserleri | Giriş Ücreti | Ziyaret

Sadberk Hanım Müzesi Tarihçesi

Sadberk Koç, Koç Holding’in kurucusu olan Vehbi Koç’un eşidir. Sadullah Aktar ve Nadire Aktar’ın kızıdır. Sadberk Hanım Müzesi kuruluşu 14 Ekim 1980 tarihine uzanıyor. Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müze binası tarihi 19. yüzyıl sonlarında inşa edilmiştir.

Ermeni bir iş adamı olan “Bedros Azaryan” tarafından yaptırılan bina 1950 yılında Vehbi Koç tarafından alınmıştır. Binanın inşa malzemeleri farklı bölgelerden getirildiği için Vidalı Yalı olarak da bilinir. 4280 metrekarelik bir alan üzerine kurulan müze binasının alanı 400 metrekaredir. Müze eserlerinin birçoğu satın alma ve bağış yoluyla sergiye açılmıştır. Ülkemizin önemli koleksiyoncularından olan Hüseyin Kocabaş’ın eserleri de vefatından sonra Sadberk Hanım Müzesi’ne geçmiştir.

İlginizi Çekebilir: İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!

Sadberk Hanım Müzesi Mimari Özellikleri

sadberk hanim muzesi eserleriPin
sadberk-hanim-muzesi-eserleri

Yapının inşa planı karnıyarık olarak adlandırılan bir planla oluşturulmuştur. Bina, bir bodrum ve üstünde bulunan üç kata ayrılmıştır. En üstte de bir çatı katı daha vardır. Oldukça şık bir mimariye sahip binada toplam 33 odası ve üç kapısı vardır.

Dış cephede pencere kenarlarında yer alan X şekilleri, binanın kendine has karakteristik detaylarındandır. Avrupa mimarisinin izleri görülen müze binasında birçok kalem işi süsleme kullanılmıştır. İç süslemeler bu nedenle 19. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkmış ampir sanat akımıyla yapılmıştır.

İlginizi Çekebilir: Ihlamur Kasrı 2022 | Tarihi | Mimari Özellikleri

Sadberk Hanım Müzesi Eserleri

Müze içerisindeki eserler, Sadberk Hanım’ın yaşamı boyunca biriktirdiği koleksiyonlardan oluşur.  Günümüzde 20 bin esere sahip olsa da kuruluşunda yalnızca 3 bin eserler ziyaretçisine hizmet veren bir müzeydi.

Müze eserleri akademik çalışmalara da açıktır. Bir adet kütüphaneye sahip olan Sadberk Hanım Müzesi’nde 11.500’e yakın matbu, 421 salname ve 700’e yakın yazma eserler araştırmacılara açıktır.  Eserler iki bölüme ayrılıyor. Bunlar:

Arkeolojik Eserler

sadberk hanim muzesi ici1Pin
sadberk-hanim-muzesi-ici1

Sadberk Hanım Müzesi tarihi kategoriye girmesinin sebebi tarihi eserlere yer vermesidir. Cam eserler, pişmiş toprak kaplar, madenler, heykeller, steller, sunaklar, sikkeler, tablet ve mühürler müzenin en dikkat çeken tarihi eserlerindendir. Bu eserler M.Ö 6000 tarihinden Bizans dönemine kadar gidiyor.

Arkeolojik eserlerin sergilendiği bina ise yalının hemen yanındaki binadır. Bu bina Mimar İbrahim Yalçın tarafından restore edilerek 24 Ekim 1988 tarihinde ziyarete açılmıştır. Bina ismi de “Sevgi Gönül Binası” olmuştur.

İlginizi Çekebilir: Eyüp Sultan Camii | Tarihi | Mimari Özellikleri

Modern bir sergi olmasından dolayı 1988 tarihinde “Europa Nostra Ödülü”nü almıştır. Sevgi Gönül Binası’ndaki arkeolojik eserler iki katta sergileniyor. İlk katta Protohistrorik ve Prehistorik çağlara ait eserleri barındırırken ikinci kat Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemin tarihini günümüze taşıyor.

Türk İslam Eserleri

sadberk hanim muzesi iciPin
sadberk-hanim-muzesi-ici

Türk İslam Eserleri ise Azaryan Yalısı’nda yani müze ana binasında sergileniyor. İlk katta tarihsel olarak sergilenen Eyyubi, Memluk, Selçuklu ve Erken İslam eserleri yer alıyor. Ayrıca 15 – 17. yüzyıla tarihlenen İznik çinisi eserleri görülmeye değerdir. 18 – 20. yüzyıla tarihlenen Çanakkale ve Kütahya seramikleri de müzede incelenebilir.

İkinci katta da daha çok işleme ve dokuma ürünlerine yer verilmiştir. Ayrıca hat, tezhip, geleneksel kıyafetler, maden eserleri, cam eserler, seramikler, ahşap eşyalar bu bölümde dikkat çekiyor. Vitrin heykelleri ile çeşitli temaların canlandırıldığı bölümü mutlaka incelemelisiniz.

Sadberk Hanım Müzesi Nerede

  • Adres: Piyasa Caddesi No: 25/29 Büyükdere 34453 Sarıyer – İSTANBUL
  • Telefon: +90(212) 242 38 13 -14

Sadberk Hanım Müzesi Ziyaret Saatleri 2023

Müzeye 2023 itibarıyla 10:00 – 17:00 ziyaret edebilirsiniz. Çarşamba günleri müze kapalıdır.

Sadberk Hanım Müzesi Giriş Ücreti 2023

Sadberk Hanım Müzesi’ne 2023 yılı itibarıyla tam 50 TL. Müze kart ve Müze Pass sahipleri için 30 TL. Öğrenci için 10 TL.  65 yaş üstü, engelli, öğretmenler, 7 yaş altı çocuklar, ücretsizdir.

Sadberk Hanım Müzesi Yol Haritası

Sadberk Hanım Müzesi Sanal Tur 3D Mekan

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir