lyrbe antik kenti tarihi neler var giris ucreti ziyaret saatleriPin
Ana sayfa » Lyrbe Antik Kenti | Tarihi | Neler Var? | Ziyaret ve Giriş Bilgileri

Lyrbe Antik Kenti | Tarihi | Neler Var? | Ziyaret ve Giriş Bilgileri

 

Yemyeşil çam ağaçları arasında yer alan büyüleyici Lyrbe Antik Kenti, ziyaretçilerini saklı hazinelerini keşfetmeye çağırıyor. Güney ormanından yayılan bir tepenin üzerine kurulmuş olan şehir, ziyaretçilerine Oymapınar Barajı’nın büyüleyici manzarasını sunuyor.

lyrbe antik kenti tarihi yapilariPin
lyrbe-antik-kenti-tarihi-yapilari

Antik yayınlarda Seleukia adıyla anılan kent, Helenistik Dönem’deki köklerine dayanarak, günümüzdeki adı olan Lyrbe ismini taşıyor. Bir zamanlar Side’nin batı boyunca hareketli bir liman kenti olan Lyrbe’nin tarihi, zengin ve karmaşık bir uygarlığın öyküsünü anlatan büyüleyici eserlerle en erken Klasik Dönem’e kadar uzanıyor.

Antik kent, Suriye’nin saygın Kralı I. Seleukos Nikator’un adına yapılmıştır. Bununla birlikte 8 adet şehir daha krala adanmıştır. Lyrbe adıyla anılan bu şehir, zengin bir antik çağ mirası taşıyor.

1972 ile 1979 arasında antik kentin geçmişi araştırılmaya başlandı. İstanbul Üniversitesi’nden saygıdeğer Profesör Dr. Jale İnan başkanlığındaki bilim adamlarından oluşan bir ekip, kazı, restorasyon ve yenileme çalışmalarını yürütme görevini üstlendi. Üstün çabaları sayesinde şehrin altyapısı kısmen yeniden inşa edildi ve gezilebilir hale getirildi. Bu çalışmalar sonucunda keşfedilen iki Helenistik mozaik, kentin geçmişine ilişkin anlayışımızı daha da zenginleştirmektedir.

Belki de en ilgi çekici araştırma, Lyrbe’de bulunan ve yerleşimin bir zamanlar Antik Çağda Side şehrindeki aynı insanlara ev sahipliği yaptığını gösteren Side dili yazıtlarında yatmaktadır. Lyrbe’de dolaşırken, geçmişe, tarihin dokunduğu bir dünyaya götürüldüğünüzü hissedebilirsiniz.

Lyrbe Antik Kenti’nde Neler Var?

lyrbe antik kenti tarihi yapilari1Pin
lyrbe-antik-kenti-tarihi-yapilari1

Sarp kayalıkların kucağında yer alan bu antik kent, mimari yeteneğin muhteşem bir örneği olarak duruyor. Şehrin güney cephesi, iyi korunmuş surlarla çevrilidir. Bu duvarların kalbinde, şehre görkemli bir giriş yolu olan anıtsal kapı yer alır. Kapının dikkat çeken tasarımının yanı sıra, onu çevreleyen iki yüksek kule tarafından çevreleniyor. Doğuya ve batıya doğru kayalıklara doğru uzanan duvarlar, şehrin cazibesine katkıda bulunan dikdörtgen tasarımla ustalıkla hazırlanmış ve kumtaşı bloklardan inşa edilmiştir. Kentin merkezinde yer alan hareketli agoranın doğu kıyısında iki katlı yapılar yükselirken, batı kanadı yamaca yaslanarak büyüleyici manzarayı tamamlıyor.

Alan biraz daha araştırıldığında, kentin güney ucundaki yarı dairesel bir yapı göze çarpar ve amacı tam olarak bilinmemektedir. Bir zamanlar toplumun en güçlü ve etkili üyelerinin günün meselelerini tartışmak için toplandığı bir parlamento binası mıydı? Yoksa dönemin en yetenekli müzisyenlerinin hünerlerini sergiledikleri bir konser salonu muydu? Olasılıklar şu an için fazla sayılabilir.

Ayrıca kuzey kısımda yüzyıllar geçmesine rağmen bir şekilde korunmuş küçük bir yapı ortaya çıkarır. Antik bir tapınak olduğuna inanılan bu yapı, bir zamanlar bu topraklarda yaşayan insanların dini inançlarına hizmet ediyordu.

Yine de keşfedilecek daha çok şey var. Bölgenin zengin tarihinin çeşitli evrelerine tanıklık eden bir hamam, bir nekropol alanı ve çarpıcı bir nekropol kilisesi, bu tarihi bölgenin cazibesine katkıda bulunuyor.

Agora

Dağlık bir yerleşim yeri olan Lyrbe, Helenistik ve Roma dönemlerinin mimari harikalarına ışık tutan zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Merkezi bir çarşı olan Agora, daha sonraki bir döneme tarihlenen tarzda inşa edilmiş dört ayaklı kapısı olan etkileyici tetrapylon’uyla bu antik kente açılan bir kapı görevi görüyor. Agora’nın batısında I. ve II. Galeriler önemli yapılar olarak gururla dururken, Agora’nın kuzey kanadında yapısal işlevleri nedeniyle kütüphane olarak adlandırılan Yedi Bilgeler Mozaiği’nin bulunduğu bir alan bulunmaktadır. Bu mozaik günümüzde Antalya Müzesi içerisindedir.

Bu arada, şehrin güneybatısında, her ikisi de şehrin ihtişamını artıran üç bölümden oluşan bir hamam kompleksi yer alıyor. Ayrıca iki katlı büyük bir kilise de görülmesi gereken yerler arasında. Bunların haricinde görebileceğiniz nekropoller, güneydoğu ve güneybatı kısmında öne çıkıyor.

Lyrbe Antik Kenti Giriş Ücreti 2023

Tarihe ışık tutan Lyrbe Antik Kenti’nin giriş ücreti bulunmadığı için özgürce gezebilirsiniz.

Lyrbe Antik Kenti Ziyaret Saatleri 2023

Herhangi bir gişeye sahip olmayan kenti dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Lyrbe Antik Kenti Yol Tarifi

Lyrbe Antik Kenti Sanal Tur 3D Mekan

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir