samsunun gezilecek tarihi yerleriPin
Ana sayfa » Samsun Tarihi Yerler | En Muhteşem 36 Tarihi Turistik Yer ve Eser

Samsun Tarihi Yerler | En Muhteşem 36 Tarihi Turistik Yer ve Eser

Samsun’un gezilecek tarihi yerleri nelerdir? Göz atmadan önce Samsun’un tarihi geçmişine kısaca incelemek gerekiyor. Eski Taş Çağı’na kadar uzanan bir tarihe sahip olan Samsun’un yerleşim izleri M.Ö 60.000 yıllarına kadar uzanıyor. Samsun’un ilk isminin Amisos’dan geldiği bilinmektedir.

Bu tarihin izleri Tekkeköy Mağaraları’nda görülebiliyor. Yerleşik hayatın izleri ise 7 bin yıllık geçmişle dikkat çekiyor. M.Ö 5000 – 3000 arası Kaşkalar, Samsun’un Dündartepe Höyüğü’nün çevresinde ön plana çıkıyor. Bu dönemlerde avcılık, balıkçılık, kumaş – deri işleme, bakır silahlar ve aksesuarların yapımı görülebilmektedir.

Daha sonra Hititler, 1. Murşili tarafından Samsun’u ele geçirmiştir. Hatta Samsun’da kadın savaşçı ulusu olan Amazonların varlığının da izleri olabileceğine dair düşünceler vardır. 1182 yılında Hititler’in yıkılmasından sonra Samsun Friglere geçmiştir. Artan nüfusla birlikte Foçalıların ilgisini çekerek koloni haline getirilmiştir. Bu dönemde ticari bir merkez haline gelmiştir.

M.Ö 546 yılında da Lidya kralı ve Ahameniş imparatoru arasındaki savaşla kent, Pers hakimiyetine girmiştir. M.Ö 436 yılında Atinalılar tarafından alınan kent, ismi Peiraieus olarak değiştirilmiştir. M.Ö 48 yılına gelindiğinde kent, Pontus Kralı 2. Farnakis tarafından ele geçirilmiştir. Jül Sezar ise Zela Muharebesi’nde 2. Farnakis’i yenmiştir. Ünlü “Veni, vidi, vici” yani “Geldim, gördüm, yendim” sözünü söylemiştir. Roma’ya bağlı olan Samsun, bu tarihlerde Hür Şehir olarak kendini yöneten bir devlet olmuştur.

Selçuklu dönemine gelindiğinde 2. Kılıçarslan 1178 yılında Samsun’u kendi topraklarına katmıştır. 12. ve 13. yüzyıllarda da Samsun ve Sampson isminin artık kullanılmaya başlandığı kaynaklarda görülebiliyor.

Samsun’un Osmanlı’ya katılması ise 1. Beyazıt döneminde 1398 yılında gerçekleşmiştir. 15, 16 ve 17. yüzyılda Samsun önemini kaybeden bir kent olmaya başlamıştır. Özellikle 3. Mehmet döneminde Kazak saldırılarıyla şehir büyük hasar almıştır. 19. yüzyılda kentte tütünün üretimi ve gemi ticaretinin yaygınlaşmasıyla yeniden gelişmeye başlamıştır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Samsun, Canik sancağına bağlı bir kazaydı. Cumhuriyetin İlanı’ndan sonra bir il olmuş ve beş adet ilçeye sahip olmuştur. Günümüzde Samsun tarihi yerleri ile yüzlerce yıllık geçmişe ışık tutuyor.

Gazi Müzesi, Tekkeköy Mağaraları, İkiztepe Höyüğü, Dündartepe Höyüğü, Tümülüsler, Saat Kulesi, Çetinkaya Köprüsü ve Büyük Camii gibi şehrin simgesi birçok Samsun tarihi eseri bulunuyor. İşte mutlaka incelemeniz gereken Samsun gezilecek yerler listesi…

1. Gazi Müzesi

samsun gazi muzesiPin
samsun-gazi-muzesi

1920 yılında açılan bina, ilk başta bir otel olarak inşa edilmiştir. Atatürk Samsun’a ilk çıktığında 509 metrekare alanı kaplayan bu binada kalmıştır. Jeon İonnis Mantika tarafından yapıldığı için ismi zamanla Mıntıka Oteli olarak anılmaya başlanmıştır.  1919 yılında bakımsız bir bina olsa da Atatürk’ün gelmesi üzerine farklı bölgelerden eşyalar getirtilerek yeniden dizayn edilmiştir.

Atatürk’ün bu ziyaretinin hatırası olarak 1926’da yeni bir ziyaret yapıldığında otelin anahtarı hediye edilir. Samsun gezilecek yerler arasındaki müzenin tapusunda Atatürk’ün adı geçmektedir. Yapı 1 Temmuz 1986 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Anıtkabir’den getirilen eserler de buraya sergilenmek için eklenmiştir. Atatürk’ün eşyaları, fotoğrafları, saati ve ona ayrılan bir oda burada görülebiliyor. Ayrıca Atatürk’ün 1919 sırasında burada yaptığı bir toplantı da balmumu heykelleriyle ilgi çekici şekilde canlandırılmıştır.

  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 17:00 arası. Pazartesi kapalıdır.
  • Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.

2. Amisos Tepesi

samsun amisos tepesi 1Pin
samsun-amisos-tepesi

M.Ö 3. yüzyıla giden tarihiyle dikkatleri çeken Amisos Tepesi, Amisos’un kuruluşunu bizlere aktarmaktadır. Samsun tarihi yerler arasındaki alan 28 Kasım 1995 yılında ilk kez ortaya çıkarılmıştır. Birçok mezar yapısına sahip olsa da keşiften önce eserlerin bir kısmı çalınmıştır. Helenistik döneme ait kalıntılar, Samsun Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Amisos Tepesi 4 aşamada incelenebilir. İlk aşama M.Ö 6. yüzyılın başını kapsar.

Miletoslular ilk kez Samsun’a geldiğinde burayı bir ticaret merkezi olarak kullanmaya başlamıştır. İkinci aşama olarak yüzyılın ilk yarısında da Kapadokyalılar burayı ziyaret etmiştir. üçüncü aşama M.Ö 6. yüzyılın ortalarıdır. Bu dönemde Kapadokyalılar ve Foçalılar beraber yaşarak kentin gelişimini sağlamışlardır.

Son aşama M.Ö 437 yılını kapsar. Atinalıların buraya gelmesiyle Amisos “Peiraieos” olarak anılmaya başlanmıştır. Tepe, kuzey ve güney tümülüsü olarak ikiye ayrılmıştır. Dini yapılar, ev, cadde, sokak, mezar, ahır, görevli barınakları ve aile hazinesi ortaya çıkarılmıştır. Ziyaret sonrasında teleferikle uygun bir ücret ile aşağıya inebilirsiniz. Çıkarken de teleferiği tercih edebilirsiniz.

  • Adres: Baruthane Mahallesi, 55100 İlkadım/Samsun
  • Giriş Ücreti: Yoktur
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09:00 – 22:00 arası açıktır.

3. Bandırma Gemi Müzesi

samsun bandirma gemi muzesiPin
samsun-bandirma-gemi-muzesi

19 Mayıs 1919 yılında Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun’a getiren Samsun Bandırma Vapuru, günümüzde müze olarak kullanılıyor. 2006 tarihinden itibaren müze olarak kullanılan bu gemi, orijinal geminin aslına uygun olarak yapılmış halidir. Gemi içerisinde kullanılan balmumu heykelleri dönem atmosferini başarıyla yansıtıyor. Masalar, sandalyeler, 1878 yapımı duvar saati, harita, telefon, seramik rölyefler, 1200 şehidin isminin bulunduğu anıt, top, tüfek, torpido ve denizaltı mayınları gibi birçok Samsun tarihi eseri sergileniyor.

Samsun Bandırma Vapuru, aslen 1878 yılında “Trocedero” ismiyle Glasgov’da yapılmıştır. Kymi ismiyle de anılan vapur 1891 yılında denizde batmıştır. Fakat aynı yıl onarılarak faaliyetini sürdürmeye devam etmiştir.

1894 yılında Osmanlı döneminde “Panderma” adıyla kullanılmaya başlanmıştır. İdare-i Mahsusa’nın ismi Deniz Yolları İşletmesi olarak değiştirilince gemi de “Bandırma” ismini almıştır. Bu isimle posta taşımacılığı yapmak üzere kullanılmıştır. 1924 yılında kullanımı sona erdirilmiştir. Bir armatör olarak İlhami Söke bu gemiyi 1925 yılında satın almıştır.

  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 08:00 – 16:45 arası açıktır.
  • Giriş Ücreti: Tam 7 TL, öğrenci 3.5 TL, engelliler için ücretsizdir.
  • Adres: Doğupark, Canik/ SAMSUN
  • Telefon: (0362) 238 00 23

4. Amazon Köyü

samsun amazon koyuPin
samsun-amazon-koyu

50 bin metrekarelik bir alana kurulan Samsun Amazon Köyü, Amazonların M.Ö 3 veya 2 bin yılları arasında yaşadığı bir bölgedir. Terme’de bulunan köy, bir müze haline getirilerek cesur kadınların yaşam tarzını yansıtmaktadır. Köy içerisinde yaklaşık 20 tane Amazon heykeli bulunuyor. Yapay olarak dönemin tarihini yansıtmak için oluşturulan köyde balmumu heykelleriyle canlandırmalar yapılmıştır.

Günlük eşyalar, kabartma eserler, baltalar, oklar ve yaylar ile Samsun’da gezilecek yerler arayanlara tarihi bir gezi sunuyor. Amazonlar, İlyada Destanı’nda Eflatun’un ve Soktates’in eserlerinde de geçen savaşçı bir kadın ulustur. Ziyaretiniz sırasında o dönemin günlük yaşantısı, geleneklerine ve savaş tecrübelerine dair izler bulabilirsiniz. Girişte ise sizi 12,5 metrelik ve 6 ton ağırlığında bir amazon heykeli karşılıyor. Görüntülü ve sesli sunumlar ile müze interaktif bir hale getirilmiştir.

  • Adresi: Baruthane Mh. Batı Park İlkadım – Samsun
  • Telefonu: 0362 435 1118
  • Ziyaret Saatleri: 09:00 – 17:00 arası açıktır. Müze kart geçerli değildir. Resmi tatillerde kapalıdır.
  • Giriş Ücreti: Tam 2 TL, öğrenci 1 TL

5. Onur Anıtı

samsun onur anitiPin
samsun-onur-aniti

Kurtuluş Savaşı’nın, Türklüğün ve korkusuzluğun simgesi olan Samsun Onur Anıtı, 15 Ocak 1932 tarihinde ziyarete açılmıştır. Anıtın yapılması için 1927 yılında sipariş verilmiştir. Heykelin mimarı Avusturyalı bir heykeltıraş olan Heinrich Krippel’dir. Samsun gezilecek yerler içerisindeki anıtın yapımı için emir Kazım Paşa tarafından verilmiştir. 4,75 metrelik bu heykelin yapımı 1931 yılında tamamlanmıştır.

Toplam kaide ve heykel yüksekliği ise 8.85 metredir. Atatürk burada şahlanan bir at üzerinde tasvir edilmiştir. Kaidenin de dört bir yanında kabartmalar bulunur. Bir kabartmada mermi taşıyan askerler resmedilmiştir. Bir kabartmada da Atatürk Samsun’a çıkışı yazmaktadır. Bir bölümde ise heykelin halk tarafından hangi tarihte dikildiği anlaşılmaktadır. Cumhuriyetin ve bağımsızlığın bir sembolü olan Onur Anıtı, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı noktaya dikilmiştir.
Adres: Cumhuriyet Caddesi, Atatürk Blv., İlkadım/Samsun

6. Tekkeköy Mağaraları

samsun tekkekoy magaralariPin
samsun-tekkekoy-magaralari

1940 yılında yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan Samsun Tekkeköy Mağaraları, Eski Tunç Çağı’na kadar uzanan bir tarihe sahiptir. M.Ö 10.000 veya M.Ö 60000 bin yıllarına kadar uzanan bu mağaralar, insanlığın ilk izlerine ışık tutuyor. Yerleşim yerleri ve sığınakların bulunduğu bu tarihi yerde, birçok mızrak, balta ve kesici alet ortaya çıkarılmıştır.

2013 yılında ziyaretçilere açılan mekanda küpe, bilezik ve iğneye benzer eşyalar da bulunmuştur. Samsun tarihi ve turistik yerler arasındaki mağaraların çevresinde yer alan tarihi Rum evleri, Frig kalesi ve Hitit yolu da görülmeye değer. Hatta bu evlerin biri İmitasyon müzesi olarak kullanılıyor.

Bu müzede mağaralardan çıkarılan eşyalar sergileniyor. Yaklaşık yılda 200 bin kişinin ziyaret ettiği müzede dönem yaşantısı da heykeller ile canlandırılmıştır. Kırmızı renkli seramikler, gömütler, süslü kaplar ve insan yüzü bulunan vazolar oldukça ilgi çekicidir. Samsun bölge manzarası da etkileyicidir.

  • Adres: 23 Nisan, Delikli Kayalar Sk. No:50, 55300 Tekkeköy/Samsun

7. İkiztepe Höyüğü

samsun ikiztepe hoyuguPin
samsun-ikiztepe-hoyugu

Bafra ilçesinde yer alan Samsun İkiztepe Höyüğü, 1944 yılında yapılan çalışmalarla gün yüzüne çıkmıştır. İki büyük iki küçük tepeden oluşan bu tarihi alan, M.Ö 5000 yıllarına kadar gidiyor. Kalkolitik, tunç ve Orta Çağ’ın yanı sıra Roma döneminden de izler taşır. 29 metre yüksekliğindeki en büyük tepe, 22,5 metre yüksekliğindeki ikinci büyük bir tepe vardır. Daha çok ahşap mimari buluntulara rastlanan höyükte, çamur sıvalarla mimari yapılar güçlendirilmiştir.

Toplu mezarların bulunduğu bölge ise Eski Tunç Çağı’na uzanır. Mezarlarda çıkarılan toplam iskelet sayısı 690’dır. Birçok eser çıkarılan bu mezarlarda, silahlar, süs eşyaları ve bronzdan yapılan gömüt hediyeleri dikkat çekicidir. Samsun Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen bu eserler pişmiş toprak, metal ve kemik eserleri de kapsıyor. Samsun İkiztepe’de geçmişte yaşayan insanlarda maden işçiliğinin ve tekstilciliğin gelişmiş olduğu görülebiliyor.

8. Samsun Kent Müzesi

samsun kent muzesiPin
samsun-kent-muzesi

1928 yılında Devlet Demiryolu Lojman’ı olarak kullanılan Samsun müze binası, iki katlıdır. Müze binası iki adet ahşap yapı oluşuyor. Geçmişte ilk katlar ofis, ikinci kat lojman olarak faaliyet göstermiştir. 1936 yılında Samsun’da yapılan ve müştemilat olarak kullanılan ikinci ahşap yapı da hemen yan kısımda yer alır. Bu yapı uzun yıllar Samsun Demirspor lokali olarak işlev görmüştür.

Samsun tarihi yerlerini anlatan bir müze yapma fikri 2007 yılında ortaya çıkmıştır. Müze alanı arama çalışmaları sonrasında Demirspor Lokali ve TCDD’ye ait lojmanların müze binası olması için 2011 yılında kamulaştırılır. Sadece Samsun’un tarihi değil TCDD ve Demirspor’un tarihini müzede görebilirsiniz. Samsun’un kronolojik tarihi, Samsun’daki ünlüler, Kurtuluş Savaşı ve tütüncülükle ilgili bilgilere de yer verilmiştir.

  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 08:00 – 17:00 arası açıktır. Pazartesi açılış saati 13:00’dır.
  • Adres: Cumhuriyet Cad. No:35 Zafer Mah. İlkadım / SAMSUN
  • Telefon: 0 362 234 34 54
  • Giriş Ücreti: Tam 7 TL, Öğrenci: 3,5 TL

9. Havza Atatürk Evi Müzesi

samsun havza ataturk evi muzesiPin
samsun-havza-ataturk-evi-muzesi

Milli mücadelenin ilk adımlarının atıldığı müze binası, Mesudiye Oteli olarak geçmişte bir karargah işleviyle kullanılmıştır. Kayıtlarda binanın otel olarak açılması Hurdazlı İsa Efendi tarafından yapılmıştır. Oteli uzun bir süre kendisi işlettikten sonra Maarif Hamamı’nın kiracısı olan Ali Baba’ya satar. Havza Kaymakamı Fahri Bey, Atatürk’ün Samsun’a gelme haberini alınca oteli 1 ay süre ile kendisi kiralamıştır.

Daha sonra Atatürk’e tahsis etmiştir. Toplam 9 odaya sahip olan binanın ilk katında 4 ikinci katında 5 oda vardır. Atatürk’ün çalıştığı oda ve istirahat ettiği oda müzede sergileniyor. Havza odasında da Milli Mücadele dönemindeki eserler bulunuyor. Bu odanın en önemli eseri Atatürk’ün kendi yazdığı Osmanlı belgedir. Diğer odalarda da Havza’ya ait eşyalar, mutfak eşyaları, yöresel kıyafetler ve döneme uygun oturma odası vardır.

  • Adres: Medrese Mahallesi Atatürk Caddesi Havza/SAMSUN
  • Telefon: +90 (362)-714-13-59
  • Ziyaret Saatleri: yaz döneminde 08:00 – 18:00 kış döneminde 08:00 – 17:00 arası açıktır. Pazartesi günleri 12:00’da açılmaktadır.
  • Giriş Ücreti: Tam 5 TL, öğrenci 2 TL

10. Oyuncak Müzesi

samsun canik oyuncak muzesiPin
samsun-canik-oyuncak-muzesi

Samsun Canik ilçesinde bulunan müze, oyuncakların tarihsel sürecine ev sahipliği yapıyor. Çocukların severek ziyaret ettiği bu müze, onların hayal güçlerinin gelişmesine de yardımcı oluyor. Nostalji seven yetişkinlerin de ilgisini çekiyor. Burada bulunan 1982 yılına ait bir barbie bebek ve 18. yüzyıl figürü en çok dikkat çeken sergiler arasındadır.

1000’e yakın eser bulunan müzede oyuncaklar yerli ve yabancı olarak ikiye ayrılmıştır. Bazısı geleneksel, bazısı fabrika yapımı bazısı da antika oyuncaklardır. Asker oyuncakları, kovboy oyuncakları, saatçi oyuncağı, kültürel figürler ve markaların eski ürünleri dikkat çekenler arasındadır. Kısa filmlerin komedi ikilisi Laurel ve Hardy oyuncağı, Kırmızı Başlıklı Kız, Nasrettin Hoca, Pamuk Prenses gibi birçok hikaye kitabının da orijinal tasarımları yer alıyor. Samsun turistik yerler içerisindeki müzede bazı atölye çalışmaları da yapılmaktadır.

  • Adres: Belediye Evleri Mahallesi, Girne Sk (Mevlana Eğitim, Kültür ve Yaşam Kampüsü) Canik/Samsun
  • Telefon: +90 (362)-444-55-90
  • Giriş Ücreti: Ücretsizdir. Atölye çalışmaları ücrete tabidir.
  • Ziyaret Saatleri: 10:00 – 16:00

11. Bafra Arkeoloji Müzesi

samsun arkeoloji ve etnografya muzesiPin
samsun-arkeoloji-ve-etnografya-muzesi

1858 yılında yapılan Samsun müze binası geçmişte Şehir Kulübü olarak kullanılıyordu. Bafra çevresinden ve İkiztepe kazılarından çıkarılan arkeolojik eserlere ev sahipliği yapan müze, toplam üç katlıdır. Binanın dış cephe tasarımı da oldukça estetiktir. 1500 adet eser sergilenen yapıda, Bafra’nın yaşam tarzı da anlatılmıştır. Eserlerin en eskisi İlk Tunç Çağı’na kadar uzanıyor.

Geleneksel Bafra evlerinin bir örneğini görebileceğiniz müze, Samsun’un tarihi eserleri ile sizi geçmişe götürecektir. Geçmişi daha iyi yaşamanız için bazı bölümler balmumu heykelleriyle canlandırılmıştır. Müzenin orta kısmında Antik dönemlerde kullanılan bir çömlek sergileniyor. Tanrıça figürleri, cam eserler, sikkeler, halılar ve baltalar dikkat çeken eserler arasında. Özellikle bir ameliyat izi bulunan kafatası eseri, geçmişin uygulamaları hakkında bilgi veriyor.

  • Tel: (+90-362) 542 77 13
  • Adres: Gazipaşa Mah. Gazipaşa Cd. No:11 Bafra/SAMSUN
  • Ziyaret saatleri: 08.00-17.00. Pazartesi günü kapalıdır.
  • Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.

12. Gökgöl Camii

samsun gokgol camiiPin
samsun-gokgol-camii

İki katlı olarak inşa edilen cami, 1870 yılında yapılan ve Samsun tarihi yerler arasında bir yapıdır. 300 yıllık tarihiyle dikkat çeken yapı, 1970’de bir onarım geçirmiştir. Bu bilgi cami üzerinde yer alan Osmanlıca kitabeden öğrenilmektedir. U şeklinde bir girişe sahip olan camiye giriş ahşap bir kapıdan yapılmaktadır. İlerleyen kısmında bir kapıyla daha ana bölümle ulaşılır.

Müderris odası olarak bilinen bir odaya sahiptir. Caminin birçok noktası geometrik desenler ile süslenmiştir. Özellikle direklerde yer alan ahşap oyma işçiliği ilgi çeken noktalardandır. Mihrap ve ikinci kat birleştirilmiştir. Cami duvarları tamamen ahşaptan yapılmıştır. İkinci kata ulaşmak için yapılan merdivenler de ahşaptandır. Onarımlar sırasında bu ahşaplar verniklenerek güçlendirilmiştir. Çatısı kiremittendir. Çevresindeki mezar yapılarının da 300 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

13. Göğceli Camii

samsun gogceli camiiPin
samsun-gogceli-camii

Yığma ahşap malzemeyle yapılan Göğceli Camii tarihi Anadolu Selçuklular zamanına kadar uzanıyor. 1206 tarihinde inşa edilen yapı, Türkiye’nin en eski ahşap camileri arasına da girmesini sağlıyor.  1. Gıyaseddün Keyhüsrev döneminde inşa edilen tarihi caminin ismi de birkaç düşünceye dayanıyor. Ayrıca Keyhüsrev bu camiyi bölgedeki gemi ustalarına yaptırdığına dair de bilgiler bulunuyor. Çünkü camii gemi yapılışında kullanılan aşamalarla benzer bir şekilde inşa edilmiştir.

Göğceli ismi “Göç Ehli”nden gelmiştir. Yani dünyadan göç edenlerin bulunduğu yerden. Samsun’un gezilecek yerleri arasındaki caminin çevresinde mezarlıkların olmasından dolayı ismini almıştır. Diğer bir düşünce ise ismin caminin ağır olmasından dolayı verilmesidir.  Cami günümüzde de hala kullanılıyor. 392 metrekarelik bir alanda bulunan caminin inşasında dişbudak, kestane ve karaağaç kullanılmıştır.

  • Adres: Canlı, Mezarlık Cami, 55500 Çarşamba/Samsun

14. Sadi Tekkesi Kuvayi Milliye Müzesi

samsun sadi tekkesi kuvayi milliye muzesiPin
samsun-sadi-tekkesi-kuvayi-milliye-muzesi

Şeyh Sadi Tekkesi olarak kullanılan yapının 2013 yılında müzeye çevrilme çalışmaları başlamıştır. Müzenin amacı Milli Mücadele ruhunu 100 yıl sonra bile aynı tutmak ve günümüze yansıtmaktır. Şeyh Sadi Tekkesi, Mili Mücadeleye ilk destek veren kurumlardan biriydi. Bu nedenle tarihi önemi büyüktür.

5 adet avluya sahip müzede anı evi, bir kompleks halindedir. İçerisinde şehitler bölümü, tekke binası, avı evi ve kantin vardır. Tematik bir müze olarak canlı bir hale getirilen yapının içerisinde balmumu heykeller dönemi yansıtıyor. Milli Mücadeleye dair belgeler ve eserleri bulabileceğiniz müze, 2016 yılında açılmıştır. Müze içerisinde mutfak eşyaları, dönem kıyafetleri ve kurtuluş savaşında yaranan bir asker için yapılan protez kol da bulunuyor.

  • Tel: (+90-362) 432 40 00
  • Adres: Selahiye Mahallesi, Çifte Hamam Cd. No:57, 55100 İlkadım/Samsun
  • Ziyaret saatleri: 08.00 – 17.00
  • Giriş Ücreti: Yoktur

15. Taceddin Paşa (Kurşunlu Cami)

samsun taceddin pasa kursunlu camiiPin
samsun-taceddin-pasa-kursunlu-camii

23 Mayıs 1945 yılında yapılan Taceddin Paşa veya Kurşunlu Camii, Taceddin İbrahim Paşa tarafından yapılmıştır. Bir dinlenme yeri, şadırvan, abdesthane, mutfak, ekmekhane, ambar ve kilere sahip cami bir imarethane anlayışıyla yapılmıştır. Camii, 1943 yılında deprem nedeniyle birçok kısmı yıkılmıştır.1955 yılında da halk tarafından devrilebilecek kısımlar tehlike arz etmemesi için yıkılmıştır.

2000 yılında orijinaline uygun olarak restore edilmiştir. Günümüzde kullanılan camii oldukça bakımlıdır. Üzerinde 5 adet kubbeye sahip caminin yapı malzemesi kesme taştır. Bir adet tek şerefli taştan yapılan bir minareye sahiptir. Ahşaptan yapılan pencereler ise camiyle uyumlu bir görünüm sergiliyor. Samsun’daki tarihi yerler arasındaki camiye giriş, ahşap işlemeli kapıdan yapılmaktadır. Minber ise sonradan yapılmıştır.

  • Adres: Tabakhane, Tacettin Paşa Cd. No:27, 55900 Vezirköprü/Samsun

16. Alaçam Mübadele Müzesi

samsun alacam mubadele muzesiPin
samsun-alacam-mubadele-muzesi

1923 yılında yapılan Lozan Barış Anlaşması sözleşmesi gereğinde Yunanistan ve Türkiye arasındaki yurttaşların zorunlu göçü doğmuştur. Alaçam ilçesinde yer alan Mübadele Müzesi de o döneme ışık tutan belgelerle ziyaretçilerini aydınlatıyor. Türkiye’de kendi alanında kurulan ilk müzedir. 19. yüzyılda bir ilkokul olarak kullanılan müze binası, zaman zaman farklı kurumlarca kullanılmıştır.

Bina üzeri kiremitle kaplıdır. 18 Eylül 2012 yılında da müze olarak ziyarete açılmıştır. Mübadele temasının yanı sıra etnografik eserler, fotoğraflar, günlük eşyalara da ev sahipliği yapıyor. İki katlı müzenin ilk katında belgeler, depo, fotoğraflar ve idari bölüm vardır. İkinci katta eserler özel vitrinlerde sergileniyor. Kıl dokuma, keten dokuma, mesleki aletler, mutfak eşyaları, çeyizlik eşyalar, gelin örtüsü, gelinlikler gibi birçok eser görülmeye değerdir.

  • Tel: (+90-362) 601 60 20
  • Adres: Çeşme Mah. Eski Şube Sok. No:8 Alaçam
  • Ziyarete saatleri: 08.00-17.00. Pazartesi günü kapalıdır.

17. Çakallı Taşhan

samsun cakalli tashanPin
samsun-cakalli-tashan

800 yıl geçmişe sahip olan Çakallı Han, Samsun’un tarihi yerleri arasında 13. yüzyıl Selçuklu eseridir. Kemerli ahşap bir kapı girişine sahip han, 1650 yılında geçirdiği onarım ile Osmanlı mimarisinden de izler taşır. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Yapım malzemesinde nereden getirildiği bilinmeyen söngürtlü taşlar bulunur.

24 adet küçük bölmelere sahip olan Taşhan, günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilmiştir. 2012 yılında son onarımını geçirmiştir. Yapının bazı bölümlerinde taşların siyahlaşmasının nedeni yağmur suyudur. Günümüzde restoran olarak kullanılan Taşhan, ziyaretçilerine otantik bir gezi ve hoş lezzetler sunuyor. Hanın iç kısmı yine kemerli uzun bir koridora sahiptir. Bu bölüm modern tasarımı ve tarihsel bütünlüğüyle şık bir restoran haline gelmiştir.

  • Adres: Çakalı Mah., Çakalık köyü yolu., 55850 Kavak/Samsun
  • Telefon: 0(362) 751 6171

18. Samsun Saat Kulesi

samsun tarihi saat kulesiPin
samsun-tarihi-saat-kulesi

2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 10. yılını Samsun’da kutlamak için inşa edilen saat kulesinin yapımı 1887 yılında tamamlanır. Taşların üst üste bindirilmesiyle yapılan kule malzemesinde Ünye taşı kullanılmıştır Gövdesi çokgen silindir olarak tasarlanmıştır. Günümüzdeki kadar yüksek evler olmadığı için kule geçmişte gözetleme amacıyla da kullanılıyordu. Bir yangın alarm sistemini de barındıran kulenin üzerindeki saat, yenilenerek modern sistemle çalışan elektronik bir saat takılmıştır.

Orijinal Samsun saat kulesi 1943 Ladik Depremi nedeniyle hasar almıştır. Ayrıca kulenin yıkılabileceği ihtimali nedeniyle 1948 yılında sökülme çalışmalarına başlanmıştır. 1997 yılında yeni bir saat kulesi yapımı onaylanmıştır. Fakat bu kulede orijinaline benzemediği için 1 Eylül 2000 yılında yeni bir çalışma başlatılmıştır. Andezit taşından yapılan günümüz kulesi 30 Ocak 2001 tarihinde açılmıştır. Saathane Meydanı’nda 16.5 metre yüksekliğinde ve Samsun gezilecek yerler arasında bir yapı haline gelmiştir.

  • Adres: Pazar, Meydan Hamam Sk. No:11, 55020 İlkadım/Samsun

19. Yel Değirmeni

samsun tarihi yel degirmeniPin
samsun-tarihi-yel-degirmeni

Silindirik ve tek katlı bir yapı olan Samsun Yel Değirmeni, Çırakman Mahallesi’nde yer alıyor. 1860’lı tarihlerde Rumların yaptığı değirmen, taş malzemeyle 7 metre yükseklikte inşa edilmiştir. 1900’lü yıllara kadar aktif olarak un öğütmek için kullanılmış ve mübadele sonrasında da Samsun’a gelen aileler tarafından da işletilmiştir.

Zaman içinde birçok onarımdan geçmiş ve 2012 yılında günümüzdeki halini almıştır. İç kısmına ahşap merdivenler ile çıkılmaktadır. Ayrıca yapıldığı dönemde Samsun’da kullanılan çeşitli ev aletleri ve değirmenin nasıl çalıştığını anlatılıyor. Değirmenin bulunduğu mekan da manzara açısından oldukça hoştur. Birçok insanın fotoğraf çekmek için uğradığı bu nokta, tarihsel bir atmosfer yakalamak için tercih ediliyor. Şuan için değirmenin içi gezintiye kapalıdır.

  • Adres: Çırakman, Begüm Sk., 55330 Tekkeköy/Samsun

20. Fazıl Ahmet Paşa Medresesi

samsun fazil ahmet pasa medresesiPin
samsun-fazil-ahmet-pasa-medresesi

Fazıl Ahmet Paşa tarafından yaptırılan medrese, 1661 – 1676 yılları arasında yaptırılmıştır. Kurşun kaplı çatılarla yaptırılan medrese, 1943 yılında yaşanan depremde hasar almıştır. Bu nedenle kurşun çatı sökülerek kiremitle kaplanmıştır. 1964 yılında kütüphaneye çevrilen yapı, mimari özelliklerinde değişiklik yaşanmadan kullanılmıştır.

1974’e gelindiğinde de yeni bir onarımla birlikte çatı yine sökülerek bakırla örtülmüştür. Açık bir avlusu ve çevresinde revaklar bulunmaktadır. Batı kısmından giriş yapabileceğiniz medresenin bu revakları günümüzde camlarla kaplanmıştır. Ana büyük bir kubbeyi çevreleyen küçük kubbelere sahiptir. Tarihi medresenin ölçüleri ise 37.60 x 30.10 metredir. Büyük bir dershane bölümü içeren medrese, 2003 yılındaki restorasyon ile birçok noktası yenilenmiş ve kalorifer tesisatı eklenmiştir. Yapının bazı bölümlerinde taş işçiliğinin düzgünlüğü dikkat çekmektedir.

  • Adres: Fazıl Ahmet Paşa Mah., Hükümet Konağı Civarı, Vezirköprü Merkez, Vezirköprü, Samsun

21. Dündartepe Höyüğü

Öksürük Tepe olarak da bilinen bu tarihi yer, 15 metre yüksekliğindedir. Höyükte yaşam izleri Kalkolitik, Eski Tunç ve Hitit çağı olmak üzere üç kısımda inceleniyor. 1940 yılında başlayan çalışmalarla höyük ortaya çıkarılmıştır. Yapılan çalışmaların amacı tarihte Samsun’un diğer kültürler ile ilişkini açığa çıkarmaktı. Bu neticede ortaya çıkan eserler Kalkolitik Çağ’a kadar tabakalaşma bulunmaktadır.

En üstte görülebilen tabaka Erken Tunç Çağı’dır. Yerleşimin izleri ise M.Ö 1700 – 1500 yıllarına kadar uzandığını söylemek mümkün. Erken Tunç Çağı yangın geçirdiği için bu katta kalıntı çıkarılamamıştır. Çanak, çömlek, küp, çakmaktaşı, pişmiş toprak eşyalar, kemik iğneler,  toprak mühürler, seramik kalıntıları ve kemik eşyalar çıkarılan eserler arasındadır. Yerleşme tabakasında çıkarılan 6-7 yaşlarında bir çocuk gömütü de dikkat çeken eserlerdendir.

  • Adres: Odunpazarı Mevkii İlkadım. Merkeze 3 km otogara 8 km uzaklıktadır.

22. Lerdüge Tümülüsleri

samsun lerduge tumulusleriPin
samsun-lerduge-tumulusleri

1946 yılında definecilerin mezar odalarında define aramasıyla çalışmalar başlamış ve kazılarla ortaya çıkarılmıştır. Lerdüge Köyü’ne bir km uzaklıkta olan beş adet tümülüs vardır. Çeşitli süslemeler ve hayvan motifleri 4. numaralı Tümülüs de tarih severlerin ilgisini çekmektedir. Topraktan 16 metre yüksekte bulunan bu yapı, diğerlerine göre daha iyi bir durumdadır.

Doğu kısmında bir koridor ve kapı vardır. Bu koridorun kapısı kesme taştan muntazam bir şekilde yapılmıştır. Koridor uzunluğu 4.15, genişliği 0.85 ve yüksekliği 1.68 metredir. Yine 4. numaralı yapıda geyik, sarmaşık, insan, at, süvari, tavus kuşu, keçi ve av tasviri dikkate değerdir. Madeni eserler, kap kacaklar, altın yüzük, kül kabı, kurşun levhalar, gözyaşı şişesi gibi önemli eserler çıkmıştır. Tümülüslerin tam tarihi bilinmese de mimari özelliklerinden M.Ö 5. ve M.Ö 1. yüzyıllar arasına tarihlendirilebilir. Çıkarılan eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi içerisindedir.

  • Adres: Havza ilçesine 21 km uzaklıktadır.

23. Kaledoruğu Höyüğü

25 metre yükseklikte bir tepede yer alan Kaledoruğu Höyüğü, dik bir yamaçta bulunuyor. 350 x 250 metrelik bir alanı kapsayan höyükte ilk çalışmalar 1940 – 42 yılları arasında başlamıştır. Üç tabakalanma kısmında incelenen bu yer, Osmanlı, Selçuklu, Bizans ve Roma dönemi izlerini taşıyor. Bu izler en üstteki tabakada bulunuyor.

Bir alt tabaka Hitit dönemine tarihleniyor. Son aşamadaki kalıntılar ise Erken Tunç Çağı’na kadar gidiyor. Burada 75 cm kalınlığında bir duvar ve ona bitişik bir merdiven bulunmuştur. İkinci katmandan sonra yerleşim izleri ortadan kalksa da M.Ö 3. yüzyılda yeniden izler ortaya çıkıyor. Höyük içerisinde kaseler, çömlekler, balta, hançer, ağırşak, tabak, süs örnekleri, madeni eşyalar, bakır ve tunç kamalar çıkarılmıştır. Mezarda bulunan ölülerin cenin pozisyonda bulunması da dikkat çekicidir.

  • Adres: Kavak, Yeni Cami Mahallesi / Samsun

24. Mater Dolorosa Katolik Kilisesi

samsun mater dolorosa katolik kilisesiPin
samsun-mater-dolorosa-katolik-kilisesi

Katolikler için yapılan Samsun Mater Dolorosa Kilisesi, günümüzde birinci derece sit alanı olarak koruma altında. Gürcistan’dan göç etmek zorunda kalan 8 Kapusen rahibi 1845 yılında Samsun’a geldiler. Gelirken Karadeniz’de yalnız yaşayan insanları da yanlarına almışlardır. 1876 yılında da 5. Murat’ın isteğiyle buradaki hristiyanlar için Samsun’a 8 x 12 metre ölçülerinde bir kilise yaptırmıştır. Samsun tarihi yerler içerisindeki kilise 1885’de tamamlandı. Yanına rahiplerin konaklaması için bir manastır yapılmıştır.

Manastırın yanına da eklenen ek bir bölüm de hristiyan ailelere kiralanmak için kullanılacaktı. 1951 yılında Fransız rahipler günümüzdeki araziye bir okul yaptırmıştır. Bu araziyi de hayırsever bir kadının bağışıyla almışlardır. Samsun bu dönemlerde Hristiyanların sayısı oldukça fazla olduğu için buraya bir kilise bir de ev yaptırılmıştır. Bu yapıların malzemesi ise ahşaptır. 1913 yılında Jön Türkler tarafından kullanılması engellenmiştir. 1998’de büyük bir yenileme görmüştür. Günümüzde de kullanılmaya devam ediyor.

  • Adres: Ulugazi Mah. 614. Sokak No 2, 55030 ILKADIM/Samsun
  • Ziyaret Saatleri: 15:00 – 18:00 arasıdır.

25. Büyük Camii

samsun merkez buyuk camiiPin
samsun-merkez-buyuk-camii

Asıl olarak 14. yüzyıl eseri olan Büyük Camii, ahşaptan yapılmıştır. Selçuklu komutanı Hıdır Bey’in yaptırdığı bu eser, 1869 tarihindeki yangında harap olmuştur. Batumlu Hacı Efendi de bu caminin yerine 1884 yılında yenisini yaptırmıştır. Valide Camii olarak da anılmasının sebebi Samsun’da Pertevniyal Sultan tarafından kapsamlı şekilde onarılmasıdır. Pertevniyal Sultan, Sultan Abdülaziz’in annesidir.

Merkezi büyük bir kubbeye sahip olan caminin dış malzemesi kesme taştandır. Kubbe içi süslemeler oldukça ilgi çekicidir. Caminin içerisindeki bitkisel süslemeler de şık bir görünüm kazandırmıştır. Merkezi kubbenin yanında küçük kulelerle desteklenen kubbeler vardır. Rengi sarıya yakındır. Samsun merkezde gezilecek yerler arasında bulunan caminin birer şerefeli iki minaresi vardır.

  • Adres: Fuar alanı karşısı Merkez/ Samsun

26. Samsun Büyük Cami (Cami-i Kebir)

samsun bafra buyuk camiiPin
samsun-bafra-buyuk-camii

Bu cami diğerinden ayrı olarak Bafra ilçesinde yer alıyor. Dikdörtgen bir plana sahip olan cami, tek katlıdır. Geometrik desenlerle süslü çatı ön kısımda 8 adet sütunla desteklenmektedir. Sivri çatısıyla dikkat çeken camiye giriş, kitabesi bulunan ahşap kapıdan yapılmaktadır. Kapının çevresindeki süslemeler ve resimler, mimari açıdan kaliteyi gösteriyor.

Cami kitabesine göre 1670 yılında yapılmıştır. Yaptıran kişi ise Ayşe Hatun, yani Köprülü Mehmet Paşa’nın kızıdır. Taş ve tuğladan inşa edilen tarihi yapı, tek şerefeli silindir bir minareye sahiptir. Pencere yapıları dikdörtgen ve demir kafesleri bulunmaktadır. Kalem işi süslemeleri ve renkli panolar ile cami mimarisi zenginleştirilmiştir. Cami Bafra’da yer alıyor. Bahçesinde 100 – 150 yıllık çeşitli alimlerin olduğu mezarlar vardır.

27. Sivrikese Camii

samsun sivrikese koyu camiiPin
samsun-sivrikese-koyu-camii

1903 yılında Ali Osman Ağa tarafından yaptırılan Sivrikese Camii, kesme taştan yapılmıştır. Kesme taşlar düzgün bir sırayla eklenmese de bu haliyle kendine has bir görüntüye sahip olmuştur. Caminin mimarı Todor Usta’dır.  Samsun tarihi yerler arasındaki camii, üç bölümden oluşur ve bir minaresi yoktur. kadınlar mahfili, son cemaat yeri ve harim kısmından oluşan camii, kırma kiremit bir çatıdan oluşturulmuştur.

Kadınlar mahfiline ahşap merdivenle çıkılmaktadır. Ceviz ağacından oyma olarak yapılan minber oldukça ilgi görmektedir. Caminin bahçesinde yer alan şadırvan orijinal değildir ve yapıya sonradan eklenmiştir. Mekan içerisindeki kalem işleri zengin olsa da bunun sonradan yenilendiği bilinmektedir. Caminin pencereleri ahşap ve dikdörtgen yapıdadır. Son cemaat yeri ise ahşap saçaklarla örtülüdür. Cami kapısı üzerindeki kemer, bitkisel ve geometrik desenlerle bezenmiştir.

  • Adres: Sivrikese Mahallesi / Havza

28. Şeyh Habil Camii

samsun seyh habil camiiPin
samsun-seyh-habil-camii

Yığma ahşap tekniğiyle inşa edilen Şeyh Habil Camii ismini Şeyh Habil’in bulunduğun yakınındaki mezarlıktan almıştır. Herhangi bir kitabesi olmadığından dolayı tarihi bilinememektedir. Yurtdışında yapılan ahşap testlerine göre 1211 yılı bazı düşüncelere göre Göğceli Camii ile aynı tarihte yapılmıştır. İnşa malzemesinde kullanılan ağaç türleri meşe ve karaağaçtır. Birbirine bağlama yöntemiyle yapılmıştır. Yerden 70 – 80 cm yüksekte olmasının sebebi taş üzerine kütüklerin oturtulmasıdır.

1619, 1812, 1824 ve 1851 yıllarında onarıldığı camideki kitabeden anlaşılmaktadır. Onarım tarihlerine baktığımızda da caminin oldukça eski olduğu görülebiliyor. Caminin minaresi yoktur ve üzeri kiremitle kaplıdır. Sonradan maviye boyanmış minber ve mihraba sahiptir. Hariç kısmının aydınlatılması pencerelerle sağlanmaktadır. Giriş çift kanatlı küçük bir ahşap kapıdan yapılmaktadır. İç kısımda 9 adet ahşap sütun camiyi desteklemektedir. Samsun’da gezilecek yerler nelerdir? Merak edenler için tarihi ve kültürel bir ziyaret sunmaktadır.

  • Adres: Yaycılar Mahallesi, Çarşamba/Samsun

29. Terme Pazar Camii

samsun terme pazar camiiPin
samsun-terme-pazar-camii

Ahşaptan inşa edilen Terme Pazar Camii, 2 şerefli bir minareye sahiptir. İlk yapılan minare 1939’da yıkıldığı için 1961’de yenisi yapılmıştır. 19. yüzyılda yapıldığı düşünülen caminin kiremit örtülü bir çatısı vardır. 2017’de başlanan 3 yıllık bir restorasyon sonucunda 29 Mayıs 2020’de ibadete açılmıştır. Bu yenileme çalışmasında beton minare yıkılmış ve ahşap olarak yeniden yaptırılmıştır.

Caminin en yanında bulunan 350 yıllık bir çınar ağacı da görülmeye değerdir. Caminin  yanında da bir gemi kaptanına ait olduğu düşünülen türbe bulunmaktadır. Ya da bir gemide yolculuk yapmaktadır. Bu kişinin vasiyetine göre kuşağında bulunan altınlarla bulunduğu yere bir cami yapılmasını ister. Caminin bir pazar yerine yapılmasından dolayı günümüzdeki adını almıştır. Türbede yer alan kitabede de türbeyi yaptıran ustanın ismi yer alır. Türbenin 1840 yılında yapıldığı anlaşıldığı için Terme Pazar Camii’nin de aynı yıl yapıldığı tahmin ediliyor. Camii tek katlıdır ve 22.50 x 19.50 ölçülerindedir.

  • Adres: Yeni, Sümerler Sk. No:21, 55600 Terme/Samsun

30. Bafra Deniz Feneri

samsun bafra deniz feneriPin
samsun-bafra-deniz-feneri

1880 yılında Fransız müteahhitler tarafından yapılan Samsun Bafra Deniz Feneri, gemilerin yönünü bulması için önemli bir rol üstleniyordu. Fener, 1937’de Türkiye’ye devredilmiştir. Demir boru kazıklarla inşa edilen fener, 22 metre yüksekliğe ve 20 deniz mili görüş mesafesine sahiptir. Samsun’da yapıldığı ilk yıllar gaz yağıyla çalışsa da günümüzde de aktif olarak kullanıldığı için elektrik enerjisine geçilmiştir.

Aydınlatma gücü 500 Watt değerindedir. İçerisinde 250 mm’lik dört panel, ışığın daha uzaktan görülebilmesine yardımcı oluyor. 7 direk üzerine yapılan fener, 5 saniyede bir sarı ışık yayar. 99 merdiven ile yukarıya ulaşılabilmektedir. Günümüzde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan fener, olası bir elektrik kesintisinde yedek olarak hala gaz yağıyla çalışabilmektedir. Samsun feneri, Halisburnu mevkisinde yer alır.

31. Tarihi Çarşamba Köprüsü

samsun tarihi carsamba koprusuPin
samsun-tarihi-carsamba-koprusu

1931 yılında yapılan Tarihi Çarşamba Köprüsü, yapıldığı dönemde Türkiye’nin en uzun köprüsü olmuştur. 252 bin liraya yapılan köprü, 10 göze sahiptir. Estetik bir mimari vaat etmese de Cumhuriyet döneminin teknoloji bakımından gelişmişliğini gösterir. Köprüden önce halk, birbirini karşı yaka öteki yaka olarak adlandırıyordu. Köprü sayesinde artık bir nevi ötekileştirme durumu da ortadan kalkmıştı.

1970 yıllarına kadar araç trafiğine de yetebilen köprü 2007 yılında sadece yayalar tarafından kullanılmaya başlandı. 2008 yılında yapılan restorasyonla da köprüye mimari bir kimlik kazandırılması çalışması ortaya koyulmuştur. Toplam 270 metre uzunluğundaki köprü, 12 ayak üzerine oturtulmuştur. Köprü üzerine inşa edilen kemerli yapılarda çalışan saatleri de ziyaretiniz sırasında görebilirsiniz.

  • Adres: Sarıcalı, Çarşamba Tarihi Köprü, 55500 Çarşamba/Samsun

32. Kitaplı Konağı

samsun kitapli konagiPin
samsun-kitapli-konagi

Ne zaman yapıldığı bilinemeyen Kitaplı Konağı, mimari özelliklerinden 1890’lı yıllara ait olabileceği düşünülüyor. Osmanlı barok mimarisinin izlerini taşıyan konağın ilk sahibi Rum Asıllı Beraklis’tir. Bu kişi tütün ve kuyumculuk işiyle uğraşırdı. Mübadele sonrasında konağın sahibi, Hacı İbrahimzade Efendi olmuştur. Onun ölümüyle de Ömer Kitaplı’ya kalmıştır.

Konağın son sahibi Ömer kitaplının oğlu olan Aydın Kitaplı’ya göre konak 1951 yılına kadar aktif olarak kullanılıyordu. 1960 yıllarına kadar okul olarak kullanıldığını aktaran Aydın Kitaplı, mülkiyetinin tekrar kendilerine geçtiğini anlatır. 1990- 1996 arası boş kalmıştır. Günümüzde defineciler tarafından harap edilen konak, Fikret Arlı’ya satılmıştır. Fakat arsanız bazı bölümleri hala Kitaplı ailesindedir. Şuan için asıl sahibi bilinmemektedir. Samsun’un tarihi yerleri arasındaki konak, Alaçam ilçesinde, Çeşme mahallesinde yer alıyor.

33. Çetinkaya Köprüsü

samsun cetinkaya koprusuPin
samsun-cetinkaya-koprusu

1937 yılında şehrin simgesi olması için yapılan Çetinkaya Köprüsü, 250 metre uzunluğunda ve 6.80 metre genişliğindedir. Beton parke taşıyla zemini kaplanan köprünün 7 kemeri vardır. Samsun’daki tarihi yerler arasındaki bu köprü orijinal ahşap köprünün yıkılmasından sonra yapılmıştır. Bu ahşap köprü ise 650 metre uzunluğundaydı.

Gelin ve damatların köprüden geçme geleneğini sürdürdüğü bu nokta kültürel bir merkez haline gelmiştir. Burada gelinler ve sünnet olacak çocuklar Kızılırmak üzerindeki bu köprüden geçerken dilek tutarak taş atarlar. Rivayete göre eski tahta köprüden geçen bir gelin alayının taş atarken köprünün çökmesi nedeniyle yaklaşık 300 kişinin atlar ile birlikte sular altında kalmasından sonra gelenek haline getirilmiştir. Hatta günümüzde sevilen “Köprüden Geçti Gelin” türküsü de bunun üzerine yazılmıştır.

34. Bafra Hızırbey Türbesi

samsun hizirbey turbesiPin
samsun-hizirbey-turbesi

Kümbet Dede olarak da bilinen Hızırbey Türbesi, kaynaklar incelendiğinde ve mimari özelliklerine bakıldığında 14. yüzyılı işaret ediyor. Hızır Bey, Candaroğlu İsfendiyar Bey’in çocuğudur. İsfendiyar Bey ise Candaroğlu Beyliği’ndendir. Türbe içerisinde de Hızırbey’in kendi mezarı bulunmaktadır. Kare planlı türbenin üzeri kubbeyle kaplıdır.

Kalın duvarları dayanıklılığının kanıtıdır. Moloz taş harcıyla yapılan türbenin günümüzdeki görünümünü 2013 yılında bir restorasyon sonucunda almıştır. Türbenin hemen yakınında bir de hamam yapısı vardır. Ne zaman yapıldığı bilinmeyen bu hamamın türbenin mimari özelliklerine göre yapıldığı biliniyor. Tarihinin yaklaşık 300 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Girişi dikdörtgen bir kapıdan yapılmaktadır. 7.60 x 7.60 metre ölçülerindeki türbe Çöğürlü Mahallesi’nde yer alıyor.

35. Tepen Deliği

samsun tepen deligiPin
samsun-tepen-deligi

Tunç Çağı ve Paleolitik Çağ’a uzanan izler bulunan Tepen Deliği, 2012 kazılarında ortaya çıkmıştır. Tünel içerisinde 136 basamak bulunuyor. Bu basamaklar dik olduğu için ekipmansız girilmesi oldukça tehlikelidir. Helenistik ve Roma döneminde de kullanılan tünel, kaya mezarları olabileceğini düşündüren mezar oyuklarına sahiptir.

Tepen Deliği’nin en dikkat çeken yanı düzgün bir şekilde yapılmış yuvarlak girişidir. Bu da insan eliyle yapıldığını düşündürüyor. Tünelin uzunluğu 1 kilometreyi buluyor. Tepen Deliği’ne 1 kilometre uzaklıkta Hayat Kaya Mağarası olarak adlandırılan bir mağara vardır. Samsun gezilecek yerler listenizde olması gereken mağarada aşağı kısımda bir de ufak şelale yer alıyor.

36. Emir Mirza Bey Türbesi

Üzeri sivri bir kubbeyle örtülen Emir Mirza Bey Türbesi, Samsun’da 1381 yılında yapılmıştır. Yapım tarihi üzerindeki kitabeden alınmadır. İsfendiyaroğulları’ndan Emir Mirza tarafından yaptırılan bu türbe, bir aile kabristanı görevi görüyor. İçerisinde de 16 lahit bulunmaktadır. Emir Mirza Bey’in bu türbeyi veba salgını nedeniyle ölen yakınları için yaptırıldığı düşünülüyor.

5 solda, 4 ortada ve 7 tanesi sağda bulunmaktadır. Selçuklu mimarisiyle yapılan lahitlerin bazısında ayetler vardır. 600 yıllık geçmişiyle Bafra’nın en eski türbelerinden biridir. Moloz taştan inşa edilen türbede altı sanduka olduğu biliniyor. Günümüzdeki görünümüne restore sonrasında kavuşmuş ve lahitler muntazam bir şekilde saklanmaktadır. Türbe, dikdörtgen planlı bir yapıdır.

  • Adres: Türbe Mahallesi / Bafra

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir