Çinili Köşk Tarihçesi, Nerede, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri
İçindekiler
İstanbul Arkeoloji müzeleri eski ismiyle Müze-i Hümayunlar arasında yer alan 3 ana arkeoloji müze biriminden biri de Çinili Köşk’tür. İstanbul Arkeoloji müzeleri Türkiye’nin ilk müzeleri olma özelliği taşır.
Çinili Köşk Hakkında Bilgi ve Mimarisi
Arkeoloji müzelerinin koleksiyonlarında çeşitli imparatorluklara ait olan eserlerin, imparatorlukların topraklarından getirilmesi eserlerin en ilgi çekici özelliklerinden biridir. Tarihi dokusunu kaybetmeyen eserleri yüzyıllar öncesine ait yapılmış şekilleriyle görmek mümkündür. Müze-i Hümayun’un yeni adıyla İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin kurumsallaşması 1869 yılına uzanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Ortaköy Camii Tarihi
Çinili Köşk Kim Yaptırdı? Hangi Padişah Döneminde Yapıldı?
Çinili Köşk Osmanlı sultanı Fatih Sultan Mehmet tarafından 1473 yılında yazlık saray ya da köşk olarak yaptırılmıştır. Müze Fatih Sultan Mehmet’in Topkapı Sarayı’na yaptırdığı ilk binadır.
Köşk, sütunlarla hareketlendirilmiş ön cephesi, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinde sıkça rastlanan eyvanlı terası ve kesme çini dekoru ile Osmanlı örneğidir. Eyvanlı terası mozaik çinilerle süslenmiştir. Giriş duvarında uzun kitabelere ve 14 sütunlu mermer revaklara yer verilmiştir. Çinili Köşk Topkapı Sarayı’nın dış surları arasındadır. Tarihi dokusu mimarisi ile dikkat çekmektedir.
İstanbul Çinili Köşk Müzesi
Çinili köşk Fatih Sultan Mehmet döneminde toplanan eserlerin yerleştirildiği Aya İrini Kilisesi’ndeki alanın yetersiz kalması nedeniyle 1880 yılında restore edilerek müze haline getirilmiştir. Çinili köşkün en belirgin özelliklerinden biri İstanbul Arkeoloji Müzeleri arasında en eski mimariye sahip olmasıdır. Çinili Köşk’ün mimarı kesin olmamakla birlikte Mimar Atik Sinan olduğu düşünülmektedir. Yapılış tarihi miladi 1473’tür.
İlginizi Çekebilir: İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!
Çinili Köşk Eserleri
Müzede şu anda Türk çini ve seramik örnekleri sergilenmektedir. Sergilenen çini ve seramikler kronolojik sıra ile ziyarete sunulmuştur. 16. yüzyılda İznik yapımı olan özel çiniler müzenin en önemli eserlerinden biridir. Müze ve depolarında yaklaşık 2000’e yakın eserler bulunduğu bilinmektedir. İçerisinde Likya Lahidi, İskender Lahidi, Tabnid Lahdi, Ağlayan Kadınlar Lahdi gibi önemli eserler bulunmaktadır.
Çinili Köşk Nerede
- Adres: Cankurtaran, Osman Hamdibey Yokuşu, 34122 Fatih/İstanbul
- Telefon:(0212) 520 77 40
Çinili Köşk Ziyaret Saatleri 2023
Çinili Köşk 2022 itibarıyla her gün ziyarete açıktır. Yaz döneminde ziyaret saatleri sabah 09:00-19:00, kış döneminde 09:00-17:30 arasında açıktır.
Çinili Köşk Giriş Ücreti 2023
Çinili Köşk ve diğer müzeler kompleksi 2023 yılında 200 TL’dir. Müze kartı olan kişiler ücretsiz ziyaret edebilir.