sakarya-gezilecek-tarihi-yerlerPin
Ana sayfa » Sakarya Gezilecek Tarihi Yerler-Turistik Mekanlar

Sakarya Gezilecek Tarihi Yerler-Turistik Mekanlar

 

Sakarya Gezilecek Tarihi Yerler-Turistik Mekanlar

Sakarya Hakkında Bilgi:  Sakarya tarihi yerler bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Fakat buna gelmeden önce şehirden bahsedelim. Doğal bitki örtüsü bakımından zengin olan Sakarya, Marmara Bölgesi’nin iklim şartlarına hakimdir. Sakarya plaka kodu 54 olmakla beraber nüfusu 1 milyona yakındır. Tarım ve sanayi ile geçimini sürdüren şehirde soğan, şekerpancarı, buğday, arpa, fasulye, elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, ceviz, fındık gibi ürünler bakımından zengindir.

Sakarya ilçeleri ise Akyazı, Taraklı, Ferizli, Söğütlü, Kaynarca, Kocaali, karasu, Arifiye, Adapazarı, Sapanca, Hendek, Karapürçek, Geyve, Serdivan, Erenler ve Pamukova olmak üzere 16 tanedir. Sakarya topraklarında ilk hakimiyet kuran Hititlerin yaşamış olduğuna dair buluntular ise Sakarya gezilecek tarihi yerler bakımından önemlidir. Eski çağlarda Bitinya olarak adlandırılan yerde bulunan Sakarya, ismini ise ırmak tanrısı olan Saggarios’dan almıştır. Bu yazımızda Sakarya tarihi yerler ve turistik mekanları hakkında bilgi aktarıyoruz.

1. Rahime Sultan Camii

sakarya-gezilecek-tarihi-yerlerPin

Basit görüntüsüyle mimari açıdan göze hoş gelen Rahime Sultan Camii, Sakarya tarihi yerler listemizin başında yer alıyor. Kemerli pencerelerin ön tarafa eşlik ettiği cami, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Abdülmecit’in dördüncü karısı Rahime Sultan adına yaptırılan caminin tarihi 1892 yılına tekabül ediyor. Caminin minaresi yangın geçirmiş olup, tekrardan inşa edilmiştir.

Kırmızı ve beyaz rengiyle dikkat çeken minare, tek şerefeli ve üçgen kubbesiyle ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Ön cephesinde 3 adet kemerli sütunu bulunan camiye giriş ahşap kapıdan yapılıyor. İçi beyaz renk ile sade bir şekilde dekore edilmiştir. İç mekanlarda oymalar görülen cami, günümüze kadar gelen nadide eserlerdendir. Camiyi ziyaret ettiğinizde orta pencerede Abdülmecit’in tuğrasını görebilirsiniz. Sakarya gezilecek yerler arasındaki camiyi mutlaka görmelisiniz.

2. Sakarya Müzesi

sakarya-gezilecek-tarihi-yerlerPin

1290 metrekarelik geniş bir alana kurulan Sakarya Müzesi, 1910-15 yılları arasında yapılmıştır. Dıştan pembe ve beyaz rengin hakim olduğu müze, dikdörtgen planlı inşa edilmiştir. Aslında müze ilk başta Askerlik şubesi olarak yapılmıştır. Zamanında Milletvekili Hasan Cavit Bey tarafından satın alınan bina, 1967 de deprem sırasında hasar görmüştür. 1983 yılında dış cephe olarak aslına uygun inşa edilen bina, iç dekorasyon olarak değiştiriliyor.

Üç katlı olan bina çeşitli sergi alanlarına dönüştürülüyor. 1993 yılında ziyarete açılan Sakarya Müzesi’nde Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine giden çeşitli eserleri sergilemektedir. Mezar taşları, yazılı taşlar, parfüm şişeleri, Atatürk’e ait eşyalar, toprak kaplar, savaş aletleri gibi farklı arkeolojik eserler bulunuyor. Osmanlı dönemine gelindiğinde ise mühürler, silahlar, el işlemeleri dikkat çekiyor. Sakarya turistik yerler arasındaki müzeden çok şey öğrenebiliyoruz.

3. Sapanca Rüstem Paşa Camii

sakarya-gezilecek-tarihi-yerlerPin

Mimar Sinan’ın ellerinden çıkmış olan Rüstem Paşa Camii, Sapanca ilçesinde bulunuyor. Sapanca’nın simgesi haline gelene yapı, Sakarya’nın tarihi yerleri arasında bulunuyor. 1554 yılında yapılan cami özellikle ramazan aylarında oldukça ilgi görüyor. Zamanında külliye olarak inşa edilen camiden başka imaret, hamam ve kervansarayda bulunuyordu.

Kanunu Sultan Süleyman’ın damadı Rüstem Paşa tarafından yaptırılan bu cami Sakarya tarihi eserleri arasında önemli bir parçadır. En son 1932 yılında restore edilen cami geçtiğimiz yıllarda bir onarım daha geçirdi. Kerpiç ve ahşap karışık yapılan caminin minaresi bağımsız olarak dıştadır. Tek şerefeli minare kırmızı tuğladan yapılmıştır. Çatı ise kiremitten tekrar onarılmıştır. Yapım tarihine ait kitabesi bulunan caminin duvarları alçak yapılmıştır. Sakarya’nın turistik yerlerinden biri olan cami, kısa da olsa görülmesi gereken yerlerdendir.

4. Deprem Kültür Müzesi

sakarya-gezilecek-tarihi-yerlerPin

1967 ve 1999 yıllarında meydana gelen depremlerin anısına yaptırılan Deprem Kültür Müzesi, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğruyor. 450 metrekarelik bir alanda bulunan müze, yakın geçmiş de olsa Sakarya’nın tarihi eserleri listesine alınmayı hak ediyor. Çünkü deprem öncesi ve sonrası yaşananları fotoğraflarla belgeleyen müze, bize hatalardan ders çıkarmamız gerektiğini anlatıyor.

Ayrıca titreşimli bir stant üzerinden yapay bir deprem yaratma imkanı veren müzede, deprem anında nasıl hissedildiğini öğrenebiliyorsunuz. Bu müzenin Adapazarı’nda bulunması bölgenin deprem kuşağı arasında bulunması açısından önemlidir. Deprem ihtimalini sürekli göz önünde bulundurmak ve önlem almak için oldukça gerekli bir müze. Sakarya’daki tarihi yerler arasına alabileceğimiz müzenin iç kısımları resim, tablo ve bilgilendirme panolarıyla canlı tutuluyor. Bunların yanında deprem araç gereçleri de ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

5. Geyve Ali Fuat Paşa Kuvayi Milliye Müzesi

sakarya-gezilecek-tarihi-yerlerPin

Sakarya Geyve ilçesinde bulunan Ali Fuat Paşa Kuvayi Milliye Müzesi, iki katlı bir yapıdır. 1939 yılında müzeye çevrilen bina daha önce belediye binası olarak kullanılıyordu. Güney cephesinden giriş yapabileceğiniz müze, Sakarya turistik yerler arasındadır. Müzeye giriş yaptığınızda ilk katta Kuvayi Milliye dönemine ait eserler görebiliyorsunuz. Toplam altı oda ve bir salonun eşlik ettiği zemin kat, derin duygulara sevk ediyor.

Fotoğraflar, dönemin ünlü insanlarına ait bilgiler burada yer alıyor ve ayrıca bir de kütüphane bulunuyor. Atatürk’ün el yazmaları, haritalar kronolojik bir şekilde sıralandığı için akıcı bir şekilde müzeyi gezebiliyorsunuz. Toplam 73 eser barındıran müzede 50’ye yakın arşiv belgesi bulunuyor. Ayrıca 25 adette etnografik eser bulunuyor. Sakarya’nın tarihi yerleri bakımından büyük önem taşıyan müzenin ilk katı, Ali Fuat Cebesoy’a adanmıştır. Ona ait eşyalar ve bilgileri bu katta bulabilirsiniz.

6. Justinianus Köprüsü

sakarya-gezilecek-tarihi-yerlerPin

Sakarya’nın tarihi eserleri içinde önemli bir yer olan Justinianus Köprüsü, Bizans döneminin en önemli eserlerindendir. Birçok doğal afete göğüs geren köprü, Marmara depremiyle çatlaklar yaşamıştır. 1500 yıllık geçmişiyle Ayasofya’yla rekabet halindeki köprünün hangi amaçla yapıldığı bilinmemektedir. Köprü, adını veren İmparator Justinianus tarafından yapılmıştır.

Toplam 365 metre uzunluğundaki yapı 10 metre genişliğindedir. Serdivan ilçesinde görebileceğiniz köprüyü, ziyaretiniz sırasında kesinlikle kaçırmamalısınız. 12 kemeri bulunan köprü devasa büyüklüğüyle ziyaretçilerini şaşırtıyor. Halk arasında Sakarya beşköprü olarak adlandırılsa da beş ile alakalı bir şey bulunamamıştır. Köprü 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınmasıyla Sakarya tarihi eserler arasındaki konumunu giderek güçlendirmiştir.

Türkiyenin 100 adet tarihi yerler listesini okumak için buraya tıklayın.

Benzer Yazılar

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir